Najbolji strijelac Prve HNL

Davor Vugrinec završio igračku karijeru dugu 23 godine

Hina

Foto: Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX

Foto: Ivan Brkic / Glas Podravine / CROPIX



ZAGREB – Nakon 23 godine nogometne karijere u petak se u Koprivnici od profesinalnog bavljenja nogometom oprostio najbolji strijelac Prve HNL svih vremena Davor Vugrinec koji je igrajući za Varteks, Rijeku, Dinamo, Zagreb i Slaven Belupo postigao 146 golova.


  


Vugrinec je rođen 24. ožujka 1975. u Varaždinu gdje je i započeo nogometnu karijeru igrajući od 1992. do 1997. godine za Varteks iz kojeg odlazi u turski Trabzonspor za kojeg igra tri godine. Od 2000. do 2005. godine je u Italiji gdje je nastupao za Lecce, Atalantu i Cataniju. Nakon osmogodišnje inozemne karijere vraća se u hrvatsku ligu točnije u Rijeku u čijem dresu 2006. osvaja Hrvatski nogometni kup, a te sezone je sa 15 postignutih golova bio jadan od nazaslužnijih što je Rijeka bila doprvak Hrvatske.




Nakon sezone u Rijeci preselio se u redove prvaka zagrebačkoga Dinama u koji je doveden zbog nastupa u europskim utakmicama, u kojima je zabio litavskom Ekranasu, ali ne i u ogledima s Arsenalom i Auxerreom, a Dinamo je rano ispadanje iz Europe kompezirao osvajanjem nove titule prvaka države sa momčadi u kojoj je Vugrinec igrao značajnu ulogu. Godinu potom odlazi u redove gradskoga rivala NK Zagreba i postaje najboljim strijelcem 1. HNL u sezoni 2009./10., ušavši u Klub 100 1. HNL, među igrače koji su postigli preko 100 pogodaka u 1. HNL.


U ljeto 2010. godine vratio se u matični klub Varaždin u kojem je započeo i sezonu 2011/12. da bi na proljeće prešao je u koprivnički Slaven. U 26. kolu sezone 2011./12., 14. travnja 2012. godine, pogotkom koji je postigao za koprivnički Slaven protiv zagrebačke Lokomotive, postao je najbolji strijelac 1. HNL svih vremena.


Vugrinec je za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao je s 21 godinom, 1996. godine protiv Mađarske. Drugi nastup imao je tek u kvalifikacijama za EP 2000. protiv Malte gdje je postigao dva pogotka u pobjedi od 4:1. Na SP 2002. godine upisao je dva nastupa. Nakon toga opet je stigla stanka od četiri godine, do 2006. godine, kada nastupa na Carlsberg Cupu u Hong Kongu.


Iako se Vugrinec oprostio od profesionalnog nogometa u 40. godini on nije bio najstariji igrač na utakmici jer je taj epitet pripao kapetanu Zadra Jakovu Suraču koji je točno 40 dana stariji od Vugrinca. zanimljiv je i podatak da je Vugrinec svoju profesionalnu karijeru započeo utakmicom protiv Zadra, a sudbina je htjela da je u petak igrajući prvih 25 minuta protiv Zadra i završi. Vugrinec je imao priliku u svom posljednjem nastupu povećati i broj postignutih pogodaka u HNL-u, ali je nejgov udarac sa 11 metara u 9. minuti obranio zadarski vratar.


Davor Vuginec ostat će zapamćen ne samo po nogometu nego i kao izuzetno značajan kolekcionar slika koji skuplja samo remek-djela najvećih hrvatskih slikara i ima jednu od najvrjednijih kolekcija klasika hrvatskoga slikarstva.


O kakvoj se značajnoj i vrijednoj kolekciji slika radi mogli su se uvjeriti svi posjetitelji izložbe koja je pod naslovom “Kolekcija Vugrinec – remek-djela hrvatske moderne” otvorena 26. veljače ove godine u reprezentatvnim prostorima Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a Vugrinec je najavio da će i nakon nogometne karijere nastaviti sa prikupljanjem najvrednijih dijela hrvatskih slikara.