Kongres u Beču

Davor Šuker u Izvršnom odboru UEFA-e

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ



BEČ – Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker izabran je u novi Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kongresu koji se održava u Beču, a na toj će dužnosti biti sljedeće četiri godine.


Za Šukera je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e, a uz njega su u novi IO izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov.


Šuker je tako postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.




Ranije je Michel Platini (59) jednoglasno potvrđen za predsjednika UEFA-e, on se na toj dužnosti nalazi od 2007. godine, a u borbi za svoj treći četvrerogodišnji mandat na čelu UEFA-e nije imao protukandidata.


Biografija Davora Šukera


Davor Šuker rođen je Osijeku 1. siječnja 1968. godine, a nogometom se počeo baviti u klubu iz svog rodnog grada. Godine 1989. Osijek je zamijenio zagrebačkim Dinamom za koji je nastupao dvije sezone, a uslijedio je transfer u Sevillu. Odlične igre u Sevilli donijele su mu prelazak u Real iz Madrida za koji je nastupao tri sezone tijekom kojih je s “kraljevskim klubom” osvojio i naslov europskog prvaka (1998). Nakon toga još je igrao po jednu sezonu u Arsenalu i West Ham Unitedu da bi karijeru završio u Muenchenu 1860.


Kao član mlade reprezentacije Jugoslavije Šuker je 1987. godine u Čileu osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka, a ta je generacija bila i okosnica reprezentacije Hrvatske koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine osvojila treće mjesto, a Šuker je sa šest postignutih pogodaka bio najbolji strijelac tog natjecanja.


Osvajanje Lige prvaka s Realom, te naslov najboljeg strijelca SP-a Šukeru su donijeli i naslov najboljeg sportaša Hrvatske u 1998. godini u tracidionalnom izboru Sportskih novosti.


Za reprezentaciju Hrvatske Šuker je ukupno odigrao 69 utakmica, te je sa 45 pogodaka najbolji strijelac u povijesti “vatrenih”.


Nakon igračke karijere Šuker je osnovao nogometnu akademiju koja nije bila dugoga vijeka, da bi prije nekoliko godina odlučio posvetiti se radu u nogometnoj administraciji.


U srpnju 2012. godine izabran je za predsjednika HNS-a, a na toj je dužnosti naslijedio Vlatka Markovića koji je podnio ostavku, da bi prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat na čelu HNS-a.