Predsjednik HNS-a

Davor Šuker ne bi mijenjao izbornika: ‘Čačić će nas voditi u Rusiju gdje ćemo biti još bolji’

Marko Cvijanović

Foto Sanjin Strukić / PIXELL

Foto Sanjin Strukić / PIXELL

Čačić će  voditi Hrvatsku u kvalifikacijama za SP  u Rusiji. Imamo jako tešku skupinu, čekaju nas utakmice bez gledatelja. Odlazak u Rusiju je imperativ  – kaže Šuker



DEAUVILLE  Za Davora Šukera u subotu je u Lensu završio emotivni, a počeo službeni dio Europskoga prvenstva u Francuskoj. Ranije negoli je očekivao i negoli su to sugerirale izvedbe hrvatske momčadi koju su s razlogom svi od reda proglasili najboljom reprezentacijom u prvom krugu natjecanja. Pa ipak, u glasu predsjednika Hrvatskoga nogometnoga saveza ne osjeća se gorčina uslijed nesretnoga ispadanja već ponos.


–  Nemamo se čega stidjeti, dapače – kaže Šuker. – Evo, i danas poslije našega ispadanja od Portugala svi koji me u Parizu sreću od reda mi čestitaju na onome što je naša reprezentacija pokazala u Francuskoj. Cijeli svijet sipa komplimente na račun naših igara, dakle nije to samo naš, subjektivan dojam. Pokazali smo da možemo igrati s najvećima, da spadamo u sam vrh europskoga i svjetskoga nogometa. Na tom tragu trebamo biti i u razdoblju koje je pred nama.


Milimetri


Jeste li očekivali više od nesretnoga poraza u osmini finala?




 



Hrvatska je momčad u Francusku ispraćena u mučnom ozračju, ali njezini nastupi na EURO-u vratili su izgubljeni kult reprezentacije. Unatoč ispadima huligana u Saint Etienneu?–  Točno. Ne možete ni zamisliti koliko me to raduje. Zahvaljujem se svim navijačima koji su bili uz nas, i u Francuskoj, i u domovini. Bili su sjajni. Osim te dvadesetdevetorice, naravno. Ljudi su prepoznali sjajno ozračje u momčadi, vidjeli da momci ginu jedni za druge na terenu, da se i najveće zvijezde bacaju na glavu za dobar rezultat. Takva se atmosfera ne može umjetno napraviti, to se jednostavno tako poklopi.


–  Jesam, naravno, ali tko to nije očekivao? Odlične igre u skupini dale su nam za pravo optimistično najavljivati konakut fazu natjecanja, pogotovo ona pobjeda nad Španjolskom. Na žalost, zaustavljeni smo u osmini finala, ali ja i danas vjerujem da smo imali igru i momčad za nešto više. Nikome, međutim, ne zamjeram. Nogomet je u našoj utakmici protiv Portugala pokazao da zna biti nepredvidiv. Milimetri su odlučili da odemo kući, umjesto u četvrtfinale. Tako je to u nogometu, katkad bolja momčad ne pobijedi.


Što je nedostajalo da Hrvatska ode u četvrtfinale?


–  Malo sportske sreće. I možda još nešto. Prihvatili smo naglašenu ulogu favorita, a to nije dobro. Zato sam ja uvijek, od pobjede nad Turskom u prvoj utakmici, stalno ponavljao da moramo biti ponizni i razmišljati od utakmice do utakmice. Ne mislim, međutim, da smo bili bahati, više se euforija stvorila u domovini. Ono što sam uspio biti s igračima, mislim da su bili čvrsto na zemlji.


Lijepa budućnost


Ima li izbornik vašu podršku?


–  Prošao je skupinu, ostvario primarni cilj, a momčad je ostavila dobar dojam. Sve je rečeno. Ante Čačić vodit će Hrvatsku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje će biti vrlo zahtjevne. Imamo jako tešku skupinu, čekaju nas utakmice bez gledatelja. Međutim, naši ciljevi ostaju isti. Primatno je da Hrvatska redovito odlazi na velika natjecanja. Odlazak u Rusiju je imperativ, ali ja sam uvjeren da ova generacija može to ostvariti i tamo igrati još bolje nego u Francuskoj. Zašto ne? Uostalom, vidjeli smo da Hrvatska nema samo jedanaest nego puno više igrača koji mogu odgovoriti zahtjevima velikoga natjecanja. Stasaju novi igrači koji će s vremenom postajati dio najjače reprezentacije, ne treba strahovati za budućnost. Treba samo puno raditi i uvjeren sam da nas čekaju dobri rezultati.