Uoči gostovanja u Stanovima

Daniel Šarić: Zadrane respektiramo, ali u dobrom smo momentu

Ivan Volarić

Mi smo u dobrom momentu, dobro radimo, iz kola u kolo se dižemo, imamo dosta samopouzdanja. Vjerujem da ćemo se vratiti sretni i zadovoljni iz Zadra – kaže desna ruka trenera Alena Horvata



RIJEKA Daniel Šarić, pomoćni trener »bijelih« i bivši trofejni kapetan (dva Kupa Hrvatske!), dobrano se zamislio nad pitanje da li je ikada za igračke karijere odnio sva tri boda iz Stanova. Vjerojatno jest, ali u dresu »Croatije«. A »Rijeke«?


  – Iskreno ne sjećam se!


  Nije. Jer »Rijeka« je slavila samo dvaput u HNL-i u »Zadrovu« dvorištu. Prvi put 1998. godine (kada je Šarić bio bio u Dinamu), drugi put deset godina kasnije kada je Šarić okončano svoju bogatu igračku karijeru.




  – Stanovi su definitivno teško gostovanje, maksimalan respekt prema Zadranima, koji su potpuno druga ekipa kada igraju doma pred svojim navijačima. Ali, mi smo u dobrom momentu, jako dobro radimo, iz kola u kolo se dižemo, imamo dosta samopouzdanja. Vjerujem da ćemo se vratiti sretni i zadovoljni iz Zadra.


   Stanka je dobro došla da se fizički dignete, ali i popravite neke svari u igri?


  – Stanka je uvijek prilika da se neke stvari poprave. Vjerujem da smo uspjeli u tome da ćemo spremni dočekati nastavak prvenstva. Kažem, izgledamo dosta dobro, a važno je da imamo izvanrednu atmosferu.


  Često se u nogometnom svijetu govori o dobroj atmosferi. No, vi ste dovoljno dugo u klubu da možete realno oslikati raspoloženje?



Zdravstvena situacija oko Sandija Križmana, odnosno njegova »nagnječena« stopala još uvijek je prilično neizvjesna, samim time upitan je i njegov nastup u Zadru. Jedna od mogućih alternativa je i Fenan Salčinović, ofenzivni veznjak koji čeka na prve minute u riječkom dresu. U slučaju da to bude jedina promjena u momčad »bijeli« bi na Stanovima mogli istrčati u sljedećem sastavu: Lisjak – Švrljuga, Baković,  Čagalj, Čaval – Vukman, Kreilach, Gutierrez, Salčinović, Čulina – Alferez.



  – Atmosfera je zbilja dobra, ali mislim da to ne osjećamo sami mi koji smo unutra već i svi koji su oko momčadi i kluba. Uostalom, na svim našim utakmicama vlada jako dobro ozračje.   

Napadači će proraditi


Koje je najlakše sačuvati nastavkom pozitivnog niza?


  – Definitivno. Puno radimo na tome od početka prvenstva, sigurno da je lakše dečkima i cijeloj ekipi kada oko nje vlada pozitivno ozračje.


  Još kada bi napadači proradili…


  – Istina, napadači nisu zabijali u ovih šest kola, ali mi smo unatoč tome osvajali bodove. I to je dobro. Dakle, nije se to osjetilo na bodovnom planu. Moram reći da svi naši napadači jako puno rade za momčad, sudjeluju u fazi obrane. Vjerujem da će uskoro stići i njihovi golovi.


   U posljednje vrijeme obnašate i funkciju prevoditelja, predstavljate više od desne Horvatove ruke kada je u pitanju rad s trojicom meksičkih igrača?


  – Imao sam tu sreću da sam dobro naučio španjolski kada sam igrao u »Sportingu« iz Gijona. Kasnije sam u Grčkoj i Zagrebu često imao prilike govoriti španjolski jer je uvijek u momčadi bilo Južnoamerikanaca. Isto tako i dok sam bio na Kantridi u momčadi su bili Španjolac Tonito, pa Argentinac Fernandez… Recimo da sam imao priliku cijelo vrijeme održavati formu. Dobro je za svih da unutar stožera ima netko tko može razbiti jezičnu barijeru s igračima koji govore drugačijim jezikom.   

Stariji pomoćnik


Meksikanci su se dosta brzo priviknuli na novu sredinu?


  – I meni se čini. Mislili smo da će biti više problema s prilagodbom, no oni su se iznenađujuće brzo uštaltali. Međutim, velika je prednost što su stigli potpuno spremni. U takvim okolnostima je puno lakše adpatirati se na novu sredinu i na novu ekipu.


  Bili ste pomoćnik Zoranu Vuliću, Nenadu Gračanu i Elvisu Scoriji. Prvi put asistirate mlađem treneru što je rijetkost u svijetu nogometa?


  – Alen je mlađi od mene godinu dana. Ali, bio sam i prije pomoćni trener tako da za mene to nije ništa neobično.


  Horvat nerijetko kada obrazlaže neke odluke govori u množini, očito jako vas uvažava kao suradnika?


  – Radimo zajedno, imamo slične poglede na nogomet. Zbilja jako puno pričamo, rješavamo kolektivno probleme unutar stručnoga stožera. Tu je naravno i profesor Lješević. Djelujemo kao jedan skladan tim.


  U Zadru vas čeka i dobar prijatelj, te bivši suigrači u riječkom dresu iz one trofejne momčadi – Josip Jole Butić?


  – Jole je također uplovio u trenerske vode, vodi juniore »Zadra«. Nismo se još čuli, ali sigurno će kao i svake sezone navratiti do nas uoči utakmice – zaključio je Šarić.