Uskoro sportski d.d.

Damir Mišković: Sve ide po planu, HNK Rijeka kreće s budžetom od 4.000.000 eura!

Orlando Rivetti

Kada se sve okonča, temeljem ugovora kojega smo potpisali s Gradom, krajnji vlasnik postat će zaklada Social Sport, sa 70 posto udjela, a ostatak će pripasti Gradu, kaže predsjednik kluba s Kantride



RIJEKA Gradonačelniku Vojku Obersnelu je HNK Rijeka dugo bio željezna kugla oko noge. Robert Komen je pod njegovim blagoslovom preuzeo kub u veljači 2011. godine pod teretom od 13.000.000 kuna duga, plus onaj državi na ime poreza, 16.345.000. U bezizlaznoj situaciji, totalni mrak, dok se u siječnju nije pojavilo – sunce.


Dolazak Volpija


Gabriele Volpi, u ime nizozemske zaklade Social Sport iz Amsterdama, Vojko Obersnel i Robert Komen stavili su potpis na trogodišnji ugovor, početkom ožujka svi su bili u – šoku. Na račn HNK Rijeka uplaćen je iznos od 2.150.000 eura. Podmirena su sva dugovanja, a 20. ožujka novi je predsjednik postao Damir Mišković, Volpijev suradnik u Nigeriji. Trogodišnji ugovor predviđa ulaganja od najmanje 1.800.000 eura godišnje.


Dugo se godina pričalo o preoblikovanju HNK Rijeka u sportsko dioničko društvo prema Zakonu o sportu, dok nije stigao inozemni investitor. S riječi, mrtvih slova na papiru, prešlo se u konkretnu akciju. Ubrzan je proces. A najnovija najava da će Vlada RH uskoro svoja potraživanja, dug HNK Rijeka državi na ime poreza i drugih javnih davanja, 16.345.000 kuna, prenijeti na Grad Rijeku, jedan je od preduvjeta za nastavak procesa preoblikovanja. U tom će se procesu potraživanja države prenesena na Grad Rijeku pretvoriti u »gradski« udio u nogometnom klubu s Kantride.





Preblikovanja u dionička društva trebala bi značiti financijsku konsolidaciju sportskih društva, a najpoznatiji takav postupak u Hrvatskoj bio je onaj u Hajduku, koji doduše, klubu nije donio financijski mir. Ako Grad Rijeka ikada krene prodati svoj udio u klubu morat će u državni proračun uplatiti 30 posto od kuporodajne cijene.



Sve po planu


Većinski vlasnik kluba postat će Social sport, zaklada iz Amsterdama. Damir Mišković skrbit će o funkcioniranju kluba, kao predsjednik HNK Rijeka i jedan od članova »odbora« nizozemske zaklade.


Krenula je, dakle, završna faza preoblikovanja HNK Rijeka.


– Posao vode naše odvjetnici s ljudima iz Grada. Sve ide po planu. Ako bude trebalo napravit ćemo korekcije u suradnji s Gradom, koji je više involviran u cijeli projekt nego sam klub. Kada se sve okonča, temeljem ugovora kojega smo potpisali s Gradom, krajnji vlasnik postat će zaklada Social Sport, sa 70 posto udjela, a ostatak će pripasti Gradu, govori Mišković


Koliko je uloženo, što znači 70 posto, Mišković nije mogao decidirano kazati. U konačnici koliko zapravo vrijedi klub s Kantride?


– Sređujemo papire. Dug prema državi je 16.345.000 kuna, plus dokapitalizacija, recimo 25.000.000 kuna. Ali, nemojmo o ciframa, recimo da klub vrijedi 10.000.000 eura. Social Sport je dao bankovno jamstvo na tri godine, keš novac, uvijek se može uzeti. Obvezuje se popuniti financijske rupe.


A HNK Rijeka postaje naš 70 posto po  okončanju procesa privatizacije. Za tri godine je to minimum novaca, jer i sada dolazi veći iznos od onoga što je napisano u ugovoru s Gradom. Formalnost je to da bi se mogla zatvoriti financijska konstrukcija.


Gradski stadion


Grad Rijeka obavezuje se klubu omogućiti korištenje stadiona Kantrida bez naknade. Imat će oko 30 posto udjela.


– Tako je. Stadion će biti briga Grada, ali i financiranje jednog dijela omladinskog pogona. Uskoro dolazi novi semafor, dosta skup, kojega smo mi kupili, zatvorili financijsku konstrukciju preko naših poznanstva. Nastavljamo suradnju s Gradom, u partnerskom odnosu i nakon preoblikovanja, rekao je Mišković


Na upit koliki je ovogodišnje budžet, neslužbeno, kazat će kako je sve transparentno, on iznosi 4.000.000 eura! Uz napomenu da HNK Rijeka još uvijek traži domaće sponzore. Mišković vjeruje da će ih uskoro naći i da će sve biti pokriveno.