Riječki nogometaš

Damir Kreilach: Neka 2017. bude za pamćenje, Rijeci naslov, meni 1. Bundesliga

Marko Cvijanović

Damir Kreilach i supruga Ivana, Foto: M. CVIJANOVIĆ

Damir Kreilach i supruga Ivana, Foto: M. CVIJANOVIĆ

Obje moje momčadi to zaslužuju za sve što su napravile ove sezone. Za »Rijeku« sam siguran da će biti prvak, dečki su stvarno sjajni ove sezone. »Union Berlin« je također na pravom putu. Uh, kakva bi to fešta bila krajem svibnja... – priželjkuje Damir Kreilach



Damir Kreilach živi svoju berlinsku bajku. Bivši kapetan »Rijeke« u glavnom njemačkom gradu istodobno uživa u obiteljskoj idili i uspjesima svog »Union Berlina«, od ponedjeljka prvoplasirane momčadi 2. Bundeslige. I kad ga pitate zna li kad je »Union Berlin« posljednji put bio na prvom mjestu, k’o iz topa će ispaliti:


– U 7. i 8. kolu sezone 2013./14.! Samo… Te smo sezone na kraju bili tek deveti. Međutim, u iduće dvije penjali smo se za jedno mjesto, bili smo na kraju šestoplasirani, odnosno sedmoplasirani. Dakle, rastemo iz sezone u sezonu. Nadam se samo da se ove sezone neće ponoviti tradicija u smislu da nećemo uspjeti izdržati do kraja.Pogled na ljestvicu devet kola prije kraja sezone izgleda ovako: Union Berlin 50, Stuttgart 49, Eintracht Braunschweig 47, Hannover 46… Ostali već zaostaju. Dvije prvoplasirane momčadi izborit će izravan plasman u 1. Bundesligu, trećeplasirana momčad razigravat će sa šesnaestoplasiranom momčadi elitnog njemačkog nogometnog razreda. »Union Berlin« je u sjajnoj seriji:

Sjajna statistika


– U 2017. smo od osam prvenstvenih utakmca sedam pobijedili i jednu igrali neriješeno, stvarno nas ide u zadnje vrijeme. Iako… Bit ću iskren i priznati da u ovoj posljednjoj pobjedi nad »Nürnbergom« nismo igrali baš najbolje, ali… Tko te pita. Bitno je pobjeđivati. Sada nas očekuje gostovanje kod četvrtoplasiranog »Hannovera«, kada bismo pobijedili, pobjegli bismo im na sedam bodova prednosti i praktično eliminirali jednog protivnika u borbi za pozicijama što nude plasman u 1. Bundesligu. Imat ćemo veliku podršku naših navijača kojih će u Hannover sigurno doći između šest i sedam tisuća.


Oko kluba koji ima jedne od najprivrženijih navijača u Njemačkoj uvijek vlada sjajno ozračje koje je ove sezone pogotovo naglašeno uslijed sjajnih rezultata Damira i društva.




– Ne mogu procijeniti je li euforija sada veća kad smo na prvom mjestu, jer na našim domaćim utakmicama uvijek ima oko 21, 22 tisuće gledatelja i baš uvijek vlada fantastična atmosfera. Doduše, poslije ovako dobrih rezultata naši navijači očekuju, naravno, da ove sezone odemo do kraja. Nadam se da ćemo im ispuniti želje. Imamo malo teži raspored, gostujemo kod svih triju izravih konkurenata, »Hannovera«, »Stuttgarta« i »Eintrachta« iz Braunschweiga, ali ako zadržimo ovu formu, onda se ne trebamo nikoga bojati.



Što navijači »Union Berlina« misle o Damiru Kreilachu svjedoči ovosezonski primjer na utakmici drugoga kola Kupa Njemačke između s dortmundskom »Borussijom« kad je na tribini koju je pohodila vojska od dvanaest tisuća gostujućih navijača osvanuo veliki transparent s likom riječkoga nogometaša i prigodna poruka: »Jedan od nas«. Slika za pamćenje i trajnu uspomenu.– To je nešto najljepše što sam doživio u dosadašnjoj karijeri, to i način na koji se Armada oprostila sa mnom na odlasku iz »Rijeke«. Ostao sam bez riječi, naravno da sam bio jako počašćen – kaže Damir.


Damir i ove sezone igra na vrlo visokoj razini, o čemu svjedoči uobičajeno izražena statistika: sedam golova i četiri asistencije. Sjajnom napadačkom učinku pridodao je i zavidan trkački:


– Vaši njemački kolege koji se bave statistikom izračunali su baš prije neki dan da je na 25 ovosezonskih prvenstvenih utakmica moj prosjek 11,4 kilometara po utakmici. Bilo mi je drago čuti da sam na prvom mjestu po pretrčanim kilometrima u ligi.


Zanimljivo, na drugom mjestu je moj suigrač Skrzybski, što valjda dovoljno govori o tome da smo momčad koja najviše trči u ligi.


Berlinske šetnje


Damirov berlinski đir traje već četvrtu godinu.


– Priviknuo sam se na život u Berlinu i jako mi je lijepo ovdje. Jedino što me katkad nervira su prometne gužve, ali one su normalne za grad koji ima četiri milijuna stanovnika. Sve ostalo je super. Da, može se reći da naša tročlana obitelj živi bajku u Berlinu.


Supruga Ivana i kćerkica Mia sav su moj svijet mimo nogometa, s njima provodim sve slobodne trenutke. Živimo relativno blizu centra grada, u kvartu Friedrichschein. Tu smo našli svoj mir i – dječje parkove. Mia je naša preokupacija, puno šetamo zajedno, a Berlin je poznat po parkovima. Naša omiljena mjesta su i Potzdamer Platz, Kudamm, Prenzlauer Berg, Mitte…


Posveta navijača Damiru Kreilachu


Posveta navijača Damiru Kreilachu




2016./17.: 7 golova i 4 asistencije2015./16.: 12 golova i 5 asistencija2014./15.: 7 golova i 5 asistencija2013./14.: 3 gola i 1 asistencija


Kada se Damir, Ivana i Mia zažele društva, najčešće su to tatin i suprugov suigrač Renato Punčec i njegova djevojka.


– S Renatom sam najbolji od suigrača i često se družimo u slobodno vrijeme. Stvarno smo jako dobri, odemo katkad zajedno u neki restoran nešto fino pojesti i uglavnom nastojimo mijenjati mjesta i kuhinje. Tko je glavni kuhar u kući? Aaaa, supruga Ivana. I odlična je kuharica. Klanjica je, mora biti, ha, ha, ha…


Za kraj razgovora ostala je samo jedna želja. A zapravo dvije:


– Neka ova 2017. bude za pamćenje, neka »Rijeka« postane prvak Hrvatske, a »Union Berlin« izbori plasman u 1. Bundesligu. Obje moje momčadi to zaslužuju za sve što su napravile ove sezone. Za »Rijeku« sam siguran da će biti prvak, dečki su stvarno sjajni ove sezone. »Union Berlin« je također na pravom putu. Uh, kakva bi to fešta bila krajem svibnja…