Od Engleske do Engleske

Dalića najviše može brinuti drugačiji obrambeni gard, Hrvatska je ranjiva!

Marko Cvijanović

Luka Modrić, Zlatko Dalić, Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Luka Modrić, Zlatko Dalić, Marcelo Brozović/Foto REUTERS

I Španjolci i Englezi lakoćom su izlazili na zadnju liniju »kockastih« što znači da se uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2020. godine nešto značajno u igri Dalićeve momčadi mora promijeniti da Hrvatska opet ne bi dovodila u pitanje nastup na velikom natjecanju.



LONDON Hrvatska nogometna reprezentacija okončala je porazom od Engleske (1:2) u utakmici posljednjeg kola skupine 4 nastup u Ligi nacija, napustila elitni razred novoosnovanog UEFA-inog natjecanja, ali hrvatsku nogometnu 2018. ionako ništa nije i nikad neće moći kompromitirati. Osvajanje srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zauvijek će ostati zapamćeno kao najveći uspjeh u povijesti hrvatskoga sporta, a u kontekstu utakmice na Wembleyju ionako se više nema pretjerano što reći. (Pre)jeftini golovi koštali su »kockaste« bodova na kultnom stadionu u kolijevci nogometa, pomnija analiza ukazuje da je Hrvatska u nedjelju primila deveti gol iz prekida u dvadesetom susretu izbornikovanja Zlatka Dalića, što nije i ne može biti slučajno. Druga je stvar što je Engleska u ovom trenutku energetski i na planu igre na puno višoj razini, otprilike na onoj hrvatske reprezentacije u dvoboju istih suparnika i polufinalu SP-a u Rusiji. Vremena se mijenjaju.


– Istina je, u prvih dvadesetak minuta nismo dobro ušli u utakmicu, a osjetio se i umor poslije zahtjevne utakmice sa Španjolskom prije dva i pol dana. Tek kad nas je probilo poslije otprilike pola sata igre, počeli smo igrati bolje i bili puno bolja momčad od engleske. Kod 1:0 imali smo priliku postići drugi gol i riješiti utakmicu. Na žalost, nismo zabili i onda primimo golove iz prekida. To je ono što najviše boli u ovom porazu. Da smo primili golove iz igre, nikom ništa, a ovako… Međutim, što je, tu je, možemo biti sretni i ponosni kako smo odigrali, bez obzira na poraz. A ništa, treba prvo vidjeti kakvu ćemo skupinu izvući u kvalifikacijama za EURO i sve napraviti da se plasiramo. Koju god skupinu izvukli, nikoga se ne moramo bojati. Pokazali smo kroz naše igre da se možemo svima suprotstaviti, to smo pokazali u ovim dvjema posljednjim utakmicama protiv Španjolske u Zagrebu i sada ovdje u Londonu protiv Egleske. Siguran sam da ćemo u budućnosti biti još bolji – rekao je poslije poraza na Wembleyju kapetan »kockastih« Luka Modrić.


Kobni prekidi


A što se to u životu »kockastih« događalo od Engleske do Engleske, od Moskve do Londona, od Lužnjikija do Wembleyja? U kadrovskom smislu Hrvatska je puno izgubila oproštajem trojice senatora (Ćorluka, Mandžukić, Subašić), ali i puno dobila iskorakom na velikoj sceni nekolicine mlađih igrača (Vlašić, Brekalo, Ćaleta-Car, Jedvaj…) koji jamče svijetlu budućnost. Neki su pojedinci (ne)očekivano ostali u drugom planu (Kovačić, Pjaca), neka nova lica (Santini, Livaja) ostala nedorečena, a nekolicina igrača još uvijek traga za izgubljenom formom (Badelj, Pivarić).




Poslije poraza od Francuske (2:4) u finalu SP-a Hrvatska je u rezultatskom smislu doživjela uspone i padove, a njezine su izvedbe varirale od katastrofalnih (Španjolska, Elche, 0:6,) do dopadljivih (Španjolska, Zagreb, 3:2). Koliko god izražene bile amplitude, ono što najviše mora brinuti Dalića u postmundijalskoj fazi jest potpuno drukčiji obrambeni gard momčadi koja je veliki uspjeh na SP-u u Rusiji u prvom redu gradila na kompaktnom središnjem bloku. Hrvatska je danas puno ranjivija, momčad sve teže drži raspored, čemu najbolje svjedoči broj prilika protivnika u dvjema posljednjim utakmicama. I Španjolci i Englezi lakoćom su izlazili na zadnju liniju »kockastih« što znači da se uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2020. godine nešto značajno u igri Dalićeve momčadi mora promijeniti da Hrvatska opet ne bi dovodila u pitanje nastup na velikom natjecanju.


Na oproštaju od natjecateljske 2018. jedan igrač zaslužuje barem nekoliko rečenica više. Luka Modrić, naravno. Čovjek kojemu se ove godine s praviom divio nogometni svijet i pobirao lovorike na svim izborima za najboljega nogometaša Europe i Svijeta. Njegovom nogometnom umijeću i magiji klanjali su se i veliki nogometni »bossovi« i navijači. Doista, nešto je čarobno u tom pokretu. Oduvijek je bilo. Luka je u Rusiji zablistao u punom sjaju. Zasjenio najveće. Lionela Messija i Cristiana Ronalda. I zato i jest pobrao sve nagrade. Ostala je još jedna. Zlatna lopta France footballa. Upućeni tvrde da Luka ima velike izglede…


Sjajna godina


– Ovo je bila sjajna godina za hrvatski nogomet, rekao sam i poslije utakmice sa Španjolskom da, bez obzira kako završi ova utakmica s Englezima, to neće promijeniti godinu kakvu smo imali. Što se tiče Zlatne lopte, vidjet ćemo, počašćen sam što sam uopće u konkurenciji za tu nagradu. Sezona je bila fenomenalna, kolektivno i individualno – zaključio je Modrić.


Za kraj još jedna opaska: Hrvatsku još uvijek trese nogometna groznica otkako su »kockasti« u srpnju na SP-u u Rusiji došli do epohalnog dostignuća. Wembleyjem se u nedjelju orila gromoglasna pjesma hrvatskih navijača koji su nadjačali puno brojnije domaćine. Kult reprezentacije i dalje živi. To je još jedna velika pobjeda hrvatskog nogometa u 2018.!