Taktičko nadmudrivanje

Dalić za “gaučose” sprema male promjene u taktici. No Sampaoli također mijenja postavu

Marko Cvijanović

Foto Igor Kraj / PIXSELL

Foto Igor Kraj / PIXSELL

Uobičajena krilatica većine trenera u slučaju hrvatskoga iznornika Zlatka Dalića pred sutrašnju utakmicu s Argentinom ipak neće zaživjeti. Sasvim izvjesno je da će momčad koja je pobijedila Nigeriju doživjeti promjene, umjesto Andreja Kramarića u prvoj jedanaestorici naći će se – Milan Badelj



NIŽNJI NOVGOROD Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Uobičajena krilatica većine trenera u slučaju hrvatskoga iznornika Zlatka Dalića pred sutrašnju utakmicu s Argentinom ipak neće zaživjeti. Sasvim izvjesno je da će momčad koja je pobijedila Nigeriju doživjeti promjene, umjesto Andreja Kramarića u prvoj jedanaestorici naći će se – Milan Badelj! Bez obzira na činjenicu da je Dalić uoči odlaska u Rusiju u prijateljskoj utakmici protiv Brazila uigravao neke varijante za dvoboj s Argentincima, promjene će ipak biti tek neznatne.


Utakmicu na Anfieldu počela su trojica klasičnih stopera (Vida, Ćorluka, Lovren), bek (Vrsaljko) ograničenih napadačkih sklonosti i krilni igrači silnih energetskih potencijala (Perišić, Rebić) kao jamstvo povratne trke, Badelj i Rakitić na pozicijama povučenih veznih igrača, nešto istureniji Modrić i Kramarić kao centralni napadač. Koliko god dobro izgledala hrvatska momčad u ovom sastavu u većem dijelu utakmice s Brazilom, teško je očekivati da će Dalić u pripremi dvoboja s Argentincima razmišljati u tom smjeru. Ponajprije zato što je zadnja linija protiv Nigerije ulijevala sigurnost i prebrodila neke kronične probleme.


To se u prvom redu odnosi na osjetljivu poziciju lijevoga beka i vječne sumnje u Ivana Strinića, koji je protiv Nigerije bio jedan od najboljih hrvatskih igrača. S obzirom na Strinićev pozitivni momentum i činjenicu da su Vida i Lovren u tandemu djelovali suvereno, doista nema potrebe za eventualnim ekshibicijama (povratak Ćorluke, Vida na lijevom beku) što bi iziskivale (pre)velike rohade u pobjedničkoj momčadi. Sve ukazuje da će se jedina »konfekcijska« promjena ticati Badeljeva angažmana, koji će zamijeniti Kramarića da bi Dalić dobio veznog igrača više.




U argentinskoj momčadi se očekuje puno više promjena. U sustavu i sastavu. Maradonine kritike su očito urodile plodom, u odnosu na utakmicu s Islandom Jorge Sampaoli je odustao od osnovnih ideja i opredijelio se na plan B. Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, »gaučosi« će zaigrati u sustavu (3-4-1-2) s trojicom igrača u zadnjoj liniji i uz jedno novo ime (Mercado). Iz igre ispada Rojo, a Salvio će na desnoj strani dobiti nešto ofenzivniju ulogu. U veznom redu Bigliju će zamijeniti Lo Celso ili Perez, a neuvjerljivoga Di Mariju zamijeniti Acuna. Najveće iznenađenje Sampaoli ipak priprema u vršku napada, uz Agüera bi trebao zaigrati Pavon, a ne Higuain.