Izbornikova tiskovna konferencija

Dalić: Hrvatska će prva odigrati osam utakmica na svjetskim prvenstvima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Uvijek postoji dodatni motiv. Mi smo uvijek pokazivali respekt prema svima, a takav respekt očekujemo i od drugih posebice kada se vidi u kojim klubovima igraju naši igrači. Možda engleska momčad, ili prije svega vaši mediji, nisu imali određeni respekt prema nama tako da je taj dodatni motiv i postojao, kazao je Dalić engleskim novinarima



Trebala je to biti uobičajena novinarska konferencija dan nakon utakmice, strogog protokola i ograničenog broja pitanja, no sve se pretvorilo u ugodno jednostano druženje s izbornikom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem.


Hrvatski izbornik je spremno odgovarao na sva pitanja, smireno i staloženo, uostalom kao što se i ponaša sve ove dane otkako su ‘Vatreni’ započeli svoju rusku priču.


Dalić je odgovarao na pitanja o arogantnim Englezima, Francuzima, našem suparniku u finalu, izgubljenom i vraćenom kultu reprezentacije, o svojim trenerskim počecima i uzorima, o Zlatnoj lopti, kapetanu hrvatske vrste Luki Modriću, očajnoj infrastrukturi u Hrvatskoj….




Dalić je otkrio kako su ‘Vatreni’ bili dodatno motivirani zbog podcjenjivačkog odnosa pojedinih engleskih medija i igrača.


“Uvijek postoji dodatni motiv. Mi smo uvijek pokazivali respekt prema svima, a takav respekt očekujemo i od drugih posebice kada se vidi u kojim klubovima igraju naši igrači. Možda engleska momčad, ili prije svega vaši mediji, nisu imali određeni respekt prema nama tako da je taj dodatni motiv i postojao. Imali smo imotiv da obradujemo naše navijače i našu državu.”


Dalić se složio kako bi Luka Modrić trebao dobiti nagradu za najboljeg igrača turnira.


“Bio bi sretan kada bi Luka dobio Zlatnu loptu. U klupskoj karijeri je osvojio sve što se može osvojiti. Sjajan je igrač i mislim da je svojim igrama u Rusiji zaslužio nagradu.”


Neizostavno pitanje je bilo koliko su tri produžetka ostavila traga na njegovim igračima, posebice što Francuzi imaju dan odmora više, a nisu igrali niti jedan produžetak.


“Imali smo najteži put i Hrvatska će postati prva momčad koja je na svjetskim prvenstvima odigrala osam utakmica. Međutim, nije me strah jer što je nama teže mi smo bolji. Jednom u životu se igra finale i i bit će nam jako teško, ali vjerujem da ćemo snaći snage, motiva i energije da budemo dobri u finalu. Po tom pitanju je Francuska u prednosti.”


Dalić je naglasio kako se Hrvatska ulaskom u finale SP-a upisala u povijest. I to samo devet mjeseci nakon što je bilo upitno hoće li se uopće plasirati u Rusiju.


“Ušli smo uz bok velikana i ovim finalom smo definitivno ušli u povijest. Ali kada pogledamo uvjete u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo i fenomen,” kazao je Dalić još jednom dodavši: “Za tri mjeseca je utakmica Lige nacija protiv Engleske, a mi nemamo adekvatan teren gdje to igrati. Ali, imamo srce i ponos. Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti hrvatske države. Imali smo i u drugim sportovima uspjeha, ali s obzirom na popularnost nogometa, ovo je planetarni uspjeh.”


Dalić je dodao kako smo 20 godina živjeli u sjeni ‘Vatreni’, ponosni što smo donijeli nešto veliko našoj državi.” O slučajevima ‘Kalinić’ i Vida’ nije želio trošiti previš riječi.


“Neću ulaziti u stvari izvan terena i nogometa, što se tiče Kalinića žao mi je što je tako ispalo, ali to je nogomet i život. Mi smo reprezentacija koja je imala jednog igrača manje na Svjetskom prvenstvu.


Hrvatsku u finalu očekuje Francuska koja je prije 20 godina zaustavila ‘Vatrene’ u polufinalu osvojivši tada svoj prvi i do sada jedini svjetski naslov. Za “Tricolore” je tada igrao sadašnji francuski izbornik Didier Deschamps.


“On zbog toga nije u prednosti jer već ima zlato, a ja se borim za prvo zlato. Moj motiv je veći, ha ha, šalim se,” dodao je Dalić složivši se kako će Francuzi biti najteži suparnik ‘Vatrenima’ na putu do bronce. 


“U finale su ušle dvije najbolje momčadi i to posve zasluženo. Bit će to naša najzahtjevnija utakmica. Francuzi su pokazali drugačiji stil igre, pokazali su da se znaju braniti i da su jako opasni iz kontre i polukontre. Neće biti to nimalo lagano spriječiti s obzirom da su i Griezmann i Mbappe jako opasni, ali na način na koji igramo možemo ih zaustaviti.”


 Francuske novinare je zanimalo što misli o N’Golo Kanteu, jednom od najboljih francuskih igrala na SP-u.


“On je jedan od najboljih denazivnih veznih igrača. Iza njega je odličan turnir. Netko je rekao da kada igra Kante igra i Francuska. On daje sigurnost igračima ispred sebe. Ali ne bojim se da će on zaustaviti Luku Modrića jer mi na tom dijelu turnira imamo još dobrih igrala.”


Priznao je kako mu se život promijenio posljednjih mjeseci, ali i kako se nije promijenio. Otkrio je i svoj nogometni put.


“Uvijek sam kroz život išao težim putem i uvijek sam se izborio. Nisam želio ostati u Hrvatskoj i biti prosječan trener koji traži milostinju. Otišao sam u svijet gdje je bilo moguće. U Europi nas je respektiraju premda hrvatski treneri rade sjajne stvare. Krenuo sam od najmanje kluba, a dogurao do nagrade za najboljeg azijskog trenera. Vodio sam dva možda i najveća azijska kluba Al-Ain i Al Hilal, a to se ne može podcjenjivati,” kazao je dodavši kako Hrvatska ima odlične trenere što potvrđuju Slaven Bilić i Niko Kovač.


“Puno puta sam rekao da i meni date Barcelonu ili Real da ću i ja biti prvak,” dodao je.


Dalić je preuzeo reprezentaciju u listopadu 2017. godine u teškom trenutku kada je visio plasman u Rusiju. Kult reprezentacije je bio srušen, dio navijača je bojkotirao ‘Vatrene’, a Luka Modrić i Dejan Lovren su imali probleme s pravosuđem.


“Uvijek sam pozitivan i optimist. I cijelo vrijeme sam sve negativnosti micao od reprezentacije. Previše je negative bilo oko nas, kult reprezentacije je bio gotovo srušen, bilo je i bojkota. Sada četiri milijuna ljudi slavi, navijači su se vratili i ako sam samo dijelić toga zaslužan ponosan sam.”


Dalić je otkrio kako ne vjeruje u statistike i brojke.


“Da se ravnamo po statistikama mi ne bi bili ovdje. Ja vjerujem samo u ono što radim i vidim.”


Priznao je kako mu je trenerski uzor bio Miroslav Blažević.


“Ne sramim se reći da  sam puno naučio od Blaževića, a sada je učenik nadmašio učitelja. On je 1998. osvojio broncu, a ja sada imama najmanje srebro. Kroz karijeru sam radio sa 10 trenera i uvijek sam nešto bilježio, pamtio, gledao, ali sam izgradio svoj stil.”


 Pohvalio je Perišiča za njegov naastup protiv Engleza, ali i dodao kako krilni igrač Inteera može i bolje.


“Nakon što je zabio pogodak naraslo mu je samopouzdanjee. Davno sam rekao uz pravog Perišića bit ćemo svjetski prvaci. Još nije na nivou na kojem može, ali to je možda i zato što radi u defanzivi i zbog toga se dodatno troši. Vjerujem da će u finalu biti pravi.”


Hrvatski izbornik se osvrnuo na cijelokupno prvenstvo i činjenicu da su velikani već odavno na odmoru.


“Pokazalo se kako su razlike između momčad sve manje, nogomet je napredovao i više nama laganih pobjeda i velikih rezultata. Za mene je Messi najbolji na svijetu, Neymar je blizu. Ali velike zvijezde su otišle doma vrlo rano. Kompaktne i čvrste momčadi su ostale duže. Možda je ovo najčudnije prvenstvo s obzirom tko je i kako ispao,” kazao je na kraju.