Igrači bez ugovora

DRUGAČIJE PRIPREME Ovo je jedina nogometna momčad koja je sretna kada je igrači napuste

Ivana Vaupotić

Nogometaši odrađuju dva treninga dnevno / snimio D. JELINEK

Nogometaši odrađuju dva treninga dnevno / snimio D. JELINEK

Nakon ovih kampova više od devedeset posto igrača uspije pronaći novi klub, a to nas iznimno veseli – kaže Mario Jurić, glavni tajnik HUNS-a



Drugi dio lipnja u hrvatskim je prvoligaškim klubovima već dugo obilježen kao razdoblje u kojem počinju pripreme njihovih udarnih momčadi za novu sezonu. Zahvaljujući Hrvatskoj udruzi Nogometni sindikat (HUNS), istu mogućnost već pet godina u nizu imaju i profesionalni igrači bez ugovora, odnosno oni koji još uvijek traže novi klupski angažman.


– Želimo im osigurati kvalitetan trenažni proces kako bi ostali u formi dok se ne snađu. Osigurali smo im trenere, fizioterapeute i sve uvjete kakve imaju nogometaši iz prvoligaških klubova. Jedina je razlika u tome što smo mi sretni kada netko ode iz ove momčadi. Nakon ovih kampova više od devedeset posto igrača uspije pronaći novi klub, a to nas iznimno veseli – objašnjava glavni tajnik HUNS-a Mario Jurić.


Ove se godine kamp HUNS-a održava od prošlog petka na terenima Nogometnog kluba »Kustošija« u zapadnom dijelu Zagreba, a za osamnaestoricu igrača zadužen je stručni stožer koji čine: glavni trener Ivica Landeka, kondicijski treneri Domagoj Penava i Marko Kikić, treneri golmana Luka Karatović i Igor Štrok te fizioterapeut Zlatko Lozer. Kada se pogledaju imena, postaje jasno da bi ta momčad mogla igrati u HT Prvoj ligi.




– Svi dečki su veliki profesionalci koji znaju kako se moraju ponašati na treninzima. Radimo jako dobro, a atmosfera je na visokoj razini. Iskreno se nadam da će svaki od njih pronaći novi klub – kaže Landeka.



Primjer stopera Hrvoja Spahije vrlo jasno pokazuje koliko znači trenažni proces s momčadi u organizaciji HUNS-a. Taj je 29-godišnji Šibenčanin dio ljeta 2015. proveo u kampu za igrače bez ugovora, a zatim je pronašao angažman u rumunjskom prvoligašu zvanom »Voluntari« koji je prije mjesec dana osvojio Kup Rumunjske. Ove sezone Spahija je skupio 26 nastupa za »Voluntari«, što će reći da je bio važan dio momčadi za koju igra i nekadašnji veznjak »Hajduka« Florin Cernat.



Kompletna organizacija je iznimno kvalitetna. Igrači koji ne žive u Zagrebu i bližoj okolici smješteni u hotelu Westin, a za sve su osigurana tri obroka dnevno. Zapravo, sve je isto kao na pripremama prvoligaških klubova. Sve troškove snosi HUNS, uz pomoć Svjetske organizacije profesionalnih nogometaša (FIFPro).


– Prvi put sam ovdje i mogu reći da je sve fenomenalno. U protekla dva tjedna sam trenirao samostalno, ali to se ne može usporediti s ovim. Potpuno je druga priča kada se trening odrađuje s momčadi, pod stručnim vodstvom. Treninzi su izvanredni i odlično dozirani prema našem trenutnom fizičkom stanju. Dolazak u ovakav kamp preporučio bih svakom profesionalnom nogometašu koji se nađe bez kluba. Ovdje radimo maksimalno dobro i sigurno ćemo svi biti spremni za novi klub, kada se ukaže prilika – tvrdi Darko Mišić, koji je prošlu sezonu proveo u »Istri 1961«.


Osim njega, na terenima NK »Kustošija« treniraju i Hrvoje Čubić, Marijan Tripunović, Ante Sršen, Bruno Boban, Miroslav Koprić, Ivan Ljubičić, Ilija Radovac, Marko Perković, Matija Dvorneković, Tomislav Ivičić, Miro Slavica, Josip Vuković, Domagoj Krajačić, Marko Puklin, Marko Ristovski, Dominik Picak i Luka Batur. Dio njih vjerojatno će pronaći novi klub tijekom ovog tjedna, a oni koji ostanu imat će priliku za dokazivanje idućeg vikenda, kada će na igralištu Hitrec Kacian odigrati turnir s momčadima sastavljenim od igrača bez ugovora iz Crne gore, Slovenije i Srbije.