Damir Kreilach

DOBRO SE SNAŠAO Novi život bivšeg kapetana Rijeke “preko bare”

Ivan Volarić

Sve dobiva na velikoj važnosti s velikim igračima kao što su Beckham ili Ibrahimović. SAD je veliko tržište, vrti se puno novaca. Amerikanci žele biti u svemu najbolji i ako tako nešto zacrtaju u nogometu oni će prije ili kasnije doći do svojega cilja – rekao je Kreilach



Uskoro će se navršiti pola godine otkako je 29-godišnji Damir Kreilach redove njemačkog drugoligaša »Union Berlina« zamijenio MLS ligašem »Real Salt Lakeom«. Nekadašnji kapetan nogometaša »Rijeke« prošle je zime odlučio prihvatiti ponudu iz SAD-a i zajedno sa suprugom Ivanom i kćerkom Mijom krenuti »preko bare«. Potpisao je trogodišnji ugovor koji traje do prosinca 2020., te okrenuo novo poglavlje u karijeri koja je, kako tvrdi rođeni Vukovarac, a u duši i srcu pravi Riječanin, barem za sada ispisano samo vedrim rečenicama.


– Prvu ponudu iz SAD-a sam dobio još u ljeto 2017. godine. Tada nisam želio napustiti »Union«. Rekao sam da bih volio odraditi još jednu sezonu, probati izboriti viši rang. Ubrzo je stigla još bolja ponuda, a klubovi su sjeli i dogovorili odštetu. »Union« mi je izašao u susret, rekao sam im da mi je želja otići u SAD, a treba uzeti u obzir da tada nisam standardno igrao. Odlučio sam se na taj iskorak ne samo zbog financija. Sjeo sam s obitelji i uvidio da odlazak u SAD donosi puno prednosti. To je svakako usavršavanje znanja engleskog jezika, uspostavljanje novih kontakata, a sigurno da je tu bio prisutan i profesionalni izazov igranja u MLS-u.



Svaki razgovor s Kreilachom neizbježno počinje i završava s njegovom najvećom sportskom ljubavi – »Rijekom«.– »Rijeka« je pokazala u drugom dijelu sezone da je bila uvjerljivo najbolja momčad. Da se nisu dogodile prodaje koje su se dogodile, a zahvaljujući njima se osigurava egzistencija klubu, mislim da bi »Rijeka« doslovno promarširala prvenstvom. Sve govori drugi dio sezone kojega su odigrali briljantno. Po meni »Rijeka« je glavni favorit za naslov iduće sezone. Trener Kek, gospoda Juričić, Mance i Mišković rade na vrhunski način, dovode igrače koji se brzo uklope u momčad tako da se nadoknade oni koji su otišli. Želim im ulazak u skupine EL, a u prvenstvu ih vidim kao glavne favorite za naslov.


Perišić želi doći




Sudeći po dojmovima, u obitelji Kreilach nisu zažalili što su donijeli odluku o odlasku u SAD.


– Nikako! Liga je kvalitetna, ali i kvaliteta igre je iznad mojih očekivanja. Pričao sam s Ivanom Peršićem prije dva mjeseca. Ne samo njegova, već i želja nekih igrača iz Njemačke s kojima sam u kontaktu je da okuse MLS ligu. Organizacija lige, putovanja, treninga, hoteli… Sve je stvarno na savršenoj razini. Nikako nisam zažalio što sam se odlučio na ovaj korak. Osim toga postoji i dosta drugih prednosti, ja i supruga smo usavršili engleski, malena ide u vrtić tako da će i ona od malih nogu govoriti dva jezika. To su neke prednosti kojih čovjek možda sada nije svjestan, ali u budućnosti će itekako koristiti.»Real Salt Lake« nakon 15 odigranih utakmica drži peto mjesto u Zapadnoj konferenciji.

– Prije svega, liga je jako kvalitetna. Igrali smo protiv klubova kao što je »New York Red Bull« koji enormno ulaže. Igrali smo protiv »New York Cityja« koji je vodio Patrick Viera. Susretali smo se s »Atlantom« koja ima 70 tisuća gledatelja na svakoj utakmici i čiju momčad predvode reprezentativci Paragvaja ili Ekvadora koji enormno zarađuju. Ima četiri, pet ekipa na europskoj razini. Mi nismo ušli dobro u sezonu, ali smo se u zadnjih sedam-osam kola stabilizirali. Imali smo tri pobjede zaredom prije poraza od »Los Angelesa«, za koji igra Zlatan Ibrahimović. I u toj utakmici smo 60 minuta dominirali, dobro igrali, a onda… Zlatan kao Zlatan! Dobio je tri centaršuta i zabio dva gola. Svi znamo tko je Zlatan i koliko je jak u zraku.



Damir se javio neposredno nakon pobjede Hrvatske nad Argentinom. Velika pobjeda odjeknula je i na Sjevernoameričkom kontinentu.– Pratili smo prvo poluvrijeme u svlačionici, drugo sam požurio doma na Dragu Ćosića. Ekonom i jedan igrač su Argentinci tako da je vladala dobra atmosfera za vrijeme prijenosa. U sredini svlačionice je bio hrvatski dres i dečki su više bili za Hrvatsku nego za Argentinu – govori Kreilach.Nije krio oduševljenje načinom na koji su hrvatski reprezentativci svladali »gaučose«.– Utakmica protiv Argentine je najbolja utakmica koju smo odigrali u posljednjih 20 godina, a sjećam se još utakmica iz 1998. Dečki su pokazali neviđeni karakter. Ova generacija je spoj isksutva i mladosti, a šlag na tortu je talent u momčadi. Prezentirali su se najbolji način. Međutim, kao što je izbornik Zlatko Dalić rekao treba ostati čvrsto na zemlji. Međutim, ako budu i nadalje igrali s takvim karakterom i srcem onda ova generacija može otići do kraja. Gledam protiv Argentine svi igrači u 93. minuti sprintaju i bacaju se na glavu. To pokazuje puno.


Klinč s Ibrom


Onima koji pozornije prate MLS nije promaknuo jedan detalj s te utakmice: Kreilach i Ibrahmović našli su se u verbalnom klinču nakon udarca iz kuta.– Sve je to bilo u žaru borbe. Čuvali smo jedan drugoga u prekidima, a tu uvijek dolazi do potezanja i guranja. Svi znamo kakav je Zlatan u skoku i da ga se ne smije pustiti pa ga ni ja nisam pustio.

Razgovor se prirodno vodio na hrvatskom.


– Što smo si rekli? Rekao mi je u smislu spusti te laktove dolje, a ja sam normalno rekao da neću. Ma nije bilo ništa posebno.Klupske ambicije su ulazak u play off, dakle mora se ostati među prvih šest u svojoj konferenciji.

– MLS se igra u dvije konferencije. U svakoj ima po 12 klubova. Sa svakim klubom iz svoje konferencije igraš kod kuće i vani, dok s drugom, u našem slučaju istočnom konferencijom, igraš jednokružno. Dakle, sa šest klubova igraš doma, a preostalih šest – vani. Na taj način dolazimo do 34 kola. Kada se to odigra, iz svake konferencije šest klubova ide u play-off. Prvi i drugi ne igraju prva kola doigravanja. Znači, igraju treći protiv šestoga, a četvrti protiv petoga. Pobjednici igraju protiv prvoga i drugoga za konferencijski naslov. Finale igraju osvajači konferencija. Cilj je da se bude među šest, a s obzirom na našu kvalitetu, vjerujem da ćemo to napraviti.



Kaže Damir da su Ivana i Mija zadovoljne gradom, životom na drugom kontinentu.– Čak smo našli i restoran s našom hranom, vlasnici su iz Mostara – govori Damir. – Ne fali nam ćevapa! Stvarno smo se dobro priviknuli. Klima je izrazito topla. Od sredine travnja pa do sredine rujna bit će enormno toplo. Sada je 35 stupnjeva. Zadovoljni smo sa svime, a jedini nedostatak je što smo dosta daleko od Rijeke. No, sve to ćemo nadoknaditi sredinom studenog kada ćemo doći doma i imati otprilike devet tjedana za boravak u rodnom gradu.


Nogometni bum


Amerikanci i njihov doživljaj nogomet su uvijek posebna priča.


– Treba iskreno reći da oko nogometa ne vlada europska atmosfera. Njihovi prvi sportovi su i nadalje baseball, američki nogomet i košarka. Tu se sada progurao i nogomet. Neki statistički pokazatelji govore da djeca u Americi više igraju nogomet nego košarku, što pokazuje da je nogomet doživio određeni bum. Kod nas je za razliku od Atlante ili Orlanda na stadionu više obiteljska atmosfera, dolaze ljudi s puno djece. Salt Lake je obiteljski grad. Na domaćim utakmicama imamo dvadesetak tisuća gledatelja.


Posebna priča je novi klupski trening centar.


– Sada smo uselili u kamp u koji je uloženo 78 milijuna dolara! U tom centru naši mladi igrači idu u školu, hrane se, treniraju… Naš dio obuhvaća dva terena s umjetnom travom u dvorani i šest, sedam terena vani s prirodnom travom. Imamo na raspolaganju sobu za relaksaciju, fitnes, restoran… U sklopu kampa je i stadion kapaciteta šest, sedam tisuća gledatelja za našu drugu ekipu. Taj dio logistike, infrastrukture, organizacije natjecanja i klubova je fantastično odrađen.


I ne samo to… Kaže Kreilach da popularnost lige raste zahvaljujući sve većoj medijskoj pozornosti.


– Sve dobiva na velikoj važnosti s velikim igračima kao što su Beckham ili Ibrahimović. Uvjeren sam da će za nekoliko godina svi veliki europski igrači poželjeti doći u SAD. To je veliko tržište, vrti se puno novaca, a Amerikanci pritom znaju napraviti dobru promidžbu. Amerikanci žele biti u svemu najbolji i ako tako nešto zacrtaju u nogometu, oni će prije ili kasnije doći do svojega cilja – rekao je Kreilach.