Vratar i branič

DOBITNA KOMBINACIJA Kada su Mitrović i Subašić zajedno na terenu Hrvatska pobjeđuje i ne prima gol!

Marko Cvijanović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Neposredno uoči okupljanja hrvatske nogometne reprezentacije pred odlučujuće utakmice tekućega kvalifikacijskoga ciklusa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji protiv Finske i Ukrajine izbornik Ante Čačić suočio se s dobrom i lošom viješću. Ona loša ticala se bolnih leđa Dejana Lovrena zbog kojih je stožerni branič »kockastih« morao otkazati nastup, a onda dobra činjenice da se prvi vratar Danijel Subašić u potpunosti oporavio od ozljede gležnja. Budući da Matej Mitrović od ranije kotira kao prva Čačićeva alternativa na osjetljivim stoperskim pozicijama, dvojbe, čini se, ne bi trebalo biti. Branič »Bešiktaša« će po svemu sudeći zauzeti Lovrenovu poziciju, »Suba« kad je zdrav ionako je u svakom trenutku – broj 1. Čačiću pritom u prilog idu povoljne okolnosti zajedničkih nastupa Subašića i Mitrovića u tekućem kvalifikacijskom ciklusu.


Spomenuti dvojac je zajedno na terenu upisao tri nastupa tijekom kojih je Hrvatska ostvarila isto toliko pobjeda i pritom nije primila pogodak! Sve je počelo u Skadru kada je Mitrović u susretu protiv Kosova na poluvremenu zamijenio ozlijeđenog Ćorluku, u nastavku susreta čak i postigao pogodak, a »kockasti« upisali uvjerljivu pobjedu (6:0). Mitrović i Subašić odigrali su i svih devedeset minuta u prvim ogledima s predstojećim suparnicima u naizvjesnoj završnici ciklusa, Fincima i Ukrajincima, a u oba navrata Hrvatska je upisala minimalnu pobjedu (1:0). Mitrović i Subašić su, dakle, u tandemu donijeli »kockastima« maksimalnih devet bodova uz gol-razliku 8:0. Hoće li se tradicija nastaviti i sutra na Rujevici?


– Vjerujem da hoće! Pred nama je jako važna utakmica, moramo upisati tri boda. Znamo što nas čeka u petak na Rujevici, ali i tri dana poslije u Kijevu. Svjesni smo situacije, svjesni smo što nose ove dvije utakmice. Još uvijek smo prvoplasirana momčad u skupini, imamo sve u svojim rukama. Moramo ostati tamo gdje želimo biti i gdje smo do sada bili na putu za Rusiju – kaže Danijel Subašić, koji jako dobro zna da ovakve utakmice u kojima se očekuje dominacija »kockastih« katkad znaju biti najzahtjevnije. Ukratko, mora biti maksimalno koncentriran za rijetkih prijetnji protivnika.




– Nebitno je hoće li Finci imati prilika ili neće, najvažnije je osvojiti tri boda. To je to. Svi se moramo staviti u službu kolektiva, nije bitno tko će zabiti gol, tko će asistirati, tko će biti najbolji… Ovo su utakmice u kojima ništa nije važno, osim pobjede. Tome trebamo težiti svi, od prvoga do zadnjega. Analiza prijašnjih susreta? Nismo se osvrtali na ono što je bilo, to je sada iza nas. To ne možemo promijeniti, koncentriramo se samo na ono što dolazi, na što možemo utjecati. Gledamo samo prema onome što nas čeka. Dakle, najprije Finska, a onda Ukrajina. Činjenica je da smo protiv Turske mogli biti bolji, ali jednako tako smo mogli biti i puno lošiji. To je nogomet, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Najvažnije je da je ozračje u momčadi uvijek dobro, super je i to što smo promijenili ambijent, došli u Rijeku i Opatiju. Uvjeti za trening su fantastični, kao da nismo u Hrvatskoj, ha, ha, ha…


U taboru »kockastih« svi od reda hvale rujevički travnjak. Čak i hrvatski vratari, iako za njih može postati nezgodan ako padne kiša. Sklizak travnjak i brza lopta baš i nisu saveznici vratara.


– Ne bih gledao na takav način. Lijepo je znati da ima ovako dobrih uvjeta u Hrvatskoj i to je najvažnije. Rujevička podloga je k’o biljarski stol, evo, trenirali smo prvi dan na pomoćnom terenu koji je bolji od većine glavnih terena u Hrvatskoj. Ozljeda? Dobro, osjećam još male bolove, ali treniram, igram, ne obazirem se. Nije ništa strašno, sve je OK.


Opširnije u sutrašnjem tiskanom izdanju