"Rijeku" čeka šest utakmica

Cvijanović: Vrijeme je da okrunimo sve dobro što smo napravili

Ivan Volarić

Moramo mjesec pred nama odraditi kako treba da bismo mogli mirno na zimsku stanku. Pokušat ćemo zadržati korak s Dinamom, a u Europi napraviti ono što svi na neki način očekujemo – kaže 28-godišnji veznjak



RIJEKA » Trener »Rijeke« Matjaž Kek i njegovi suradnici konačno su jučer u Rovinju dočekali trening s kompletnim igračkim kadrom. Stigli su i slovenski reprezentativci Goran Cvijanović i Miral Samardžić, koji su sudjelovali u porazu (1:0) Katančeve vrste od Kolumbije u prijateljskom ogledu odigranom u utorak u Ljubljani. Branič »Rijeke« odigrao je svih 90 minuta, a veznjak »bijelih«, kojega je izbornik Slovenije pozvao isključivo za ovu prijateljsku utakmicu (Samardžić je bio na klupi tijekom kvalifikacijske utakmice i poraza od Engleza u Liverpoolu), proveo je na treningu prvih 45 minuta.



Subotnji ogled »Zadra« i »Rijeke« na Stanovima sudi Damir Batinić (Osijek) s pomoćnicima Goranom Patakijem (Đakovo) i Hrvojem Barišićem (Osijek). Predvidljiv potez povjerenika za suce Ivana Peraića koji iz samo njemu znanih razloga nerijetko vraća suce na mjesto – nesreće. Osječki »revolveraš« iritantnog stila suđenja prošle je sezone sudio istim suparnicima na istom mjestu i od utakmice napravio – cirkus. Osječki sudac se u bliskoj povijesti nerijetko znao promovirati u prvo ime »Rijekinih« utakmica što automatski ne znači i da je uvijek oštetio »bijele«. Recimo, prošloga proljeća u Zadru je oštetio jednu i drugu momčad donijevši nekoliko dvojbenih odluka. U drugome poluvremenu je prvo dosudio najstrožu kaznu za »Zadar«, pa za »Rijeku«, da bi domaći završili utakmicu s dva igrača manje. U konačnici svi su bili nezadovoljni, nešto više gosti s Kantride koji su izgubili utakmicu, ali, da ne bi bilo zabune, u prvom redu zahvaljujući vlastitim slabostima.  Peraić je, osim teško razumljive odluke da u Zadar pošalje Batinića, donio jednu posve očekivanu odluku i veliki derbi u Maksimiru povjerio Anti Vučemiloviću, Osječaninu koji ove sezone vjerno prati »modre« na njihovim najtežim ispitima. Recimo, sudio je ogled »Rijeke« i »Dinama« na Kantridi ili »Zadra« i »Dinama« u Stanovima, dobro pazeći da se »modrima« ne dogodi nešto neplanirano.


  – Izgubili smo minimalno nakon što smo dobili gol na način na koji se upozoravalo prije utakmice, iskoristili su jedan trenutak naše nepažnje. Ali, imali smo i mi svoje prilike, izgledalo je to prilično dobro, a s obzirom na činjenicu da je ovo bila reprezentacija slična hrvatskoj selekciji koja je nastupila protiv Argentine. Zadovoljan sam svojom igrom, nadam se da će sada izbornik Srečko Katanec malo više računati na nas koji smo igrali protiv Kolumbije – govorio je Cvijanović, koji je imao prilike uživo odmjeriti snage s igračima poput Jamesa Rodrigueza, Zapate, Armera ili Cuadrada.




  – Vidi se da je James dobar igrača, ali ima tu još dobrih igrača poput Zapate ili Cuadrada. Kod Jamesa se vidi da je klasni igrač i da nije bez veze u »Realu«.


Ofenzivnija uloga


»Cvijo« se vratio u reprezentaciju Slovenije nakon godinu i pol dana izbivanja. Zadnji put pozvan je za utakmicu protiv Islanda u kvalifikacijama za SP. Katanec mu je u reprezentaciji namijenio nešto ofenzivniju ulogu od one koje silom prilika igra na Kantridi, što je zapravo njegova prirodna pozcija.


  – Baš tako! Igrali smo protiv Kolumbije s tri vezna, jednim zadnjim i dva prednja vezna. Dakle, igrao sam nešto ofenzivnije nego što inače igram na Kantridi.


  Slovenci neovisno o porazu u Engleskoj imaju dobre šanse za plasman na EURO.



Odlukom vodstva HNS-a prije početka svih utakmica 16. kola MAXtv Prve lige održat će se minuta šutnje povodom obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, a u spomen na sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata.  Također, uoči početka utakmica prilikom izlaska na teren svi igrači, suci i službene osobe na klupama nosit će prigodni bedž sa znakom Vukovarskog vodotornja i crvenom ružom te godinom 1991.-2014.  Kolo u petak otvaraju Osijek i Istra 1961 (18 sati), u subotu je na rasporedu veliki derbi Dinamo – Hajduk (15), te ogled Zadra i Rijeke (17).


  – U Engleskoj smo poslije vodstva brzo dobili gol, igra nije bila na pravoj razini, ali unatoč porazu još uvijek smo u igri za plasman na Europsko prvenstvo i to je najbitnije. Nadam se da ćemo barem osvojiti treće mjesto u skupini, ako ne i prva dva koja izravno vode na EP – dodaje veznjak koji je ljetos stigao na Kantridu iz »Maribora« i vrlo brzo, odlaskom Brezovca i ozljedama niza veznjaka, postao nezamjenjivi član udarne jedanaestorke. Povratkom Močinića situacija se malo promijenila, a Cvijanović i Jajalo stekli pravo na odmor.


  – Nije bilo lako jer odigrali smo puno utakmica u kratko vrijeme, a igrali smo i na teškim terenima. To nas je malo potrošilo, ali mislim da smo u konačnici zahvaljujući dobroj fizičkoj spremi dobro držali taj visoki ritam. Sigurno da je dobrodošla konkurencija, da je dobro što se vratio Močo uoči završnih mjesec dana kada se od nas očekuje da budemo na visokoj razini – objašnjava 28-godišnji veznjak rođen u Novoj Gorici, koji smatra da pripreme u kojima je više igrača »Rijeke« bilo odsutno nego prisutno na Kekovim trenizima, neće ostaviti traga.


Znamo što nas čeka


– Dugo se znamo i to ne bi smjelo predstavljati probleme. Znamo i što nas čeka, kakve teške utakmice su pred nama. Treba zaboraviti na ono što je bilo i maksimalno se koncentrirati na prvu iduću utakmicu. Moramo sve napraviti da dobijemo susret u Zadru, a onda se možemo mirno pripremiti za ogled sa »Standardom«. Moramo mjesec koji je pred nama odraditi kako treba da bismo onda mogli mirno na zimsku stanku.



Stanovi važe za jedan od stadiona na kojem »Rijeka« tradicionalno teško dolazi do bodova. Dovoljno se prisjetiti podatka da »bijeli« od 2008. (0:3) do 2012. (2:4) godine nisu slavili u Zadru. Negativan niz prekinut je tek po dolasku Damira Miškovića na čelo kluba. Riječani su (trener je bio Elvis Scoria) vodili u 80. minuti čak 4:0 golovima Cesarca, Benka, Kreilacha i Čuline, a završilo je 2:4. Zanimljivo, na toj utakmici odigranoj na jesen 2012. godine nastupio je samo jedan igrač koji je danas u riječkim redovima – Ivan Močinić. I na idućem gostovanju pod vodstvom aktualnog trenera Matjaža Keka »bijeli« su odnijeli sva tri boda. Lešković i Benko bili su strijelci za goste s Kantride u pobjedi 2:1, dok je poraz Zadrana ublažio aktualni napadač »Rijeke« – Josip Ivančić. I taman kada se činilo, nakon dviju uzastopnih pobjeda, da će gostovanje u Zadru prerasti u ugodnu destinaciju za Riječane, uslijedio je minimalan poraz prošloga proljeća i potvrda teze da su Stanovi travnjak na kojem »Rijeka« teško dolazi do bodova.



  Puno toga je na kocki u idućih tridesetak dana, od držanja priključka za »modrima« pa do europskog proljeća.


  – Sada je došlo razdoblje kada moramo okruniti sve ono dobro što smo gradili tijekom jeseni. Dakle, pred nama je pokušati zadržati korak s »Dinamom«, ali i da pokušamo u Europi napraviti ono što svi na neki način očekujemo. Znamo da nas čeka jako težak posao. Moramo ići korak po korak u nadi da ćemo doći do našega cilja.


  Cvijanović je igrao protiv »Zadra«, ali će u subotu prvi put imati prilike istrčati na njihov travnjak koji je nerijetko predstavljao minsko polje za favorite.


  – Kažu mi dečki da je »Zadar« potpuno druga ekipa kada igra na domaćem terenu. Osim toga, travnjak i stadion su specifični, ali što je tu je. Idemo pokušati osvojiti tri boda. Nadam se da ćemo u tome uspjeti iako znamo da nas čeka teška utakmica. Osim toga, zna se tko je njihov trener.


  Jedini pogodak u dresu »Rijeke« Cvijanović je zabio upravo Zadranima na Kantridi. Nije to bio bilo kakav gol, već pravi raritet. »Cvijo« je lob udarcem s centra prebacio vratara, ubacio jednu od šest lopti koliko ih je završilo u mreži gostiju. Nakon toga suparničke mreže su začarane za veznjaka koji je nerijetko znao u dresu »Maribora« zabijati golove udarcima iz daljine.


  – Neće lopta u mrežu, a ne mogu reći da nisam imao prilika. Vratari su uvijek na pravom mjestu. Nadam se da će me šut krenuti, da će biti više golova i da ćemo svi mi zajedno pomoći Andreju u tom golgeterskom dijelu – rekao je Cvijanović.