Nogomet

China Cup: Hrvatska od Čilea izgubila nakon jedanaesteraca

Hina

Hrvatska je u Kinu doputovala s igračima iz Prve HNL i dva 'stranca' veznjakom azerbajdžanske Gabale Filipom Ozobićem i braničom Kopera Filipom Datkovićem. Sasvim sigurno bila je to najslabija postava 'kockastih' od 1990. godine. Niti Čile nije nastupio u najjačem sastavu. Aktualni prvak Južne Amerike je stigao bez glavnih zvijezda Alexisa Sancheza i Artura Vidala, ali je zaigrao u respektabilnom sastavu.



NANNING – Hrvatska nogometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale China Cupa nakon što je u polufinalnom ogledu u Nanningu izgubila od Čilea nakon izvođenja jedanaesteraca 1-4. Utakmica je nakon 90 minuta završila rezultatom 1-1.


Čile je bio bliži pobjedi i u regularnom dijelu utakmice, no ‘vatrene’ je spašavao sjajni Dominik Livaković koji je imao niz sjajnih obrana.


Južnoamerički prvak je poveo u 18. minuti golom Cesara Pinaresa, a izjednačio je Franko Andrijašević u 77. minuti. Prilikom izvođenja kaznenih udaraca čileanski vratar Cristopher Tosseli obranio je udarce Domagoju Antoliću i Mirku Mariću, a jedini gol za našu vrstu zabio je Josip Pivarić. Za Čile su bili precizni Vargas, Galdames, Beausejour i Ramos.


U prvom polufinalnom susretu Island je u utorak pobijedio Kinu 2-0 golovima Kjartana Finnbogasona (65) i Arona Sigurdarsona (89).Finale između Islanda i Čilea je u nedjelju, 15. siječnja u 8.30 sati po hrvatskom vremenu, dok će Kina i Hrvatska igrati za treće mjesto dan ranije, također u 8:30 po hrvatskom vremenu

Hrvatska je u Kinu doputovala s igračima iz Prve HNL i dva ‘stranca’ veznjakom azerbajdžanske Gabale Filipom Ozobićem i braničom Kopera Filipom Datkovićem. Sasvim sigurno bila je to najslabija postava ‘kockastih’ od 1990. godine. Niti Čile nije nastupio u najjačem sastavu. Aktualni prvak Južne Amerike je stigao bez glavnih zvijezda Alexisa Sancheza i Artura Vidala, ali je zaigrao u respektabilnom sastavu.


Prvu pravu priliku imali su Čileanci u osmoj minuti kada je Fuenzalida odlično opalio sa 20-tak metara, no Livaković je još bolje reagirao. Deset minuta kasnije Čile je stigao do vodstva. Eduardo Vargas je sjajno prošao nekoliko hrvatskih igrača i uposlio Pinaresa koji je iz prve pucao s ruba kaznenog prostora i zabio za 1-0. Veznjak Union Espanola se tako upisao među strijelce u premijernom nastupu u nacionalnoj vrsti.


Hrvatska je pritisnula nakon primljena gola, ali bez konkretnosti u završnici napada. U 36. minuti Čile je mogao i do drugog gola. Vargas je izbio ispred našeg vratara, ali je Livaković još jednom odlično reagirao.


Najbolju priliku u prvoj dijelu Hrvatska je imala u 44. minuti kada je Perošević u gužvi pucao škaricama, no lopta je stigla do Filipovića koji je iz blizine pucao glavom pored gola.


Nastavak utakmice započeo je novom velikom prilikom prvaka Južne Amerike. Valencia je ubacio u kazneni prostor, Pinares pucao glavom, ali je naš najbolji igrač na utakmici Livaković još jednom bio na visini zadatka.


U 65. minuti je Hrvatska je bila korak do izjednačenja. Andrijašević je ukrao loptu, te uposlio Tudora na krilu koji je odmah ubacio u kazneni prostor. Marić je zakasnio na loptu, dok je Barišić pogodio vanjski dio mreže.


U 70. minuti Hrvatska je prvi put pucala u okvir suparničkog gola. Glavom je pucao napadač Lokomotive Mirko Marić, no Toselli nije imao problema. U 71. minuti Vargas je imao ‘zicer’. Izbio je sam ispred Livakovića, ali je mladi vratar Dinama sjajnom reakcijom ponovo sačuvao svoju mrežu. Dvije minute kasnije vidjeli smo identičan rasplet. Vargas se ponovo sjurio u kazneni prostor, ali je Livaković još jednom izašao kao pobjednik.


Nakon što su Čileanci promašili niz prilika, kazna je stigla u 77. minuti. Hrvatska je izvela sjajnu akciju, Antolić je uposlio Tudora na krilu, a ovaj je iz prve ubacio u kazneni prostor. Na loptu je natrčao Andrijašević i sjajnim udarcem je pospremio u čileansku mrežu. Do konca utakmice više nije bilo prilika, pa je pobjednik razriješen nakon izvođenja kaznenih udaraca.


Prilikom izvođenja udaraca s ‘kreča’ briljirao je vratar Universidad Catolice obranivši udarce Domagoja Antolića i Mirka Marića. Jedini gol za Hrvatsku zabio je Josip Pivarić, dok su za Čile bili precizni Vargas, Galdames, Beausejour i Ramos.


ČILE – HRVATSKA 4-1 (1-1)


NANINING. Stadion Guangxi Sports centre – 10,000 gledatelja, Sudac: Ming Fu (Kina);


Strijelci: 1-0 Pinares (18), 1-1 Andrijašević (77)


Žuti kartoni: Ozobić, Filipović


Crveni kartoni: –


ČILE: Toselli – Opazo, Diaz, Maripan, Beausejour – Carmona (od 82. Galdames), Pavez (od 89. Caroca), Pinares (od 82. Sagal) – Fuenzalida (od 70. Ramos), Vargas, Valencia. Izbornik Juan Antonio Pizzi


HRVATSKA: Livaković – Barać, Filipović, Matas, Pivarić – Mišić, Antolić – Šitum (od 63. Barišić), Andrijašević (od 89. Ivanušec), Ozobić (od 56. Tudor) – Perošević (od 56. Marić). Izbornik Ante Čačić