Kup Hrvatske

Četiri žute minute odnijele nade u bodulsko iznenađenje

Ivan Volarić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Bočkaj (40') i Grezda (44') krajem prvoga poluvremena postigli su pogotke nakon kojih je bilo jasno da lider Treće HNL zapad neće povijesni klupski doseg uspjeti ukrasiti i prvoligaškim skalpom



KRK U 40. minuti napadač »Lokomotive« Mirko Marić navukao je na sebe domaću obranu, te odložio loptu za natrčalog Petra Bočkaja. Brzonogi plavokosi napadač izašao je iskosa sam ispred Carla Berkovića i rutinski obavio ostatak posla. Četiri minute kasnije vratar domaćih odbio je pokušaj Erosa Grezde iz neposredne blizine, a budući da njegovi suigrači nisu adekvatno reagirali napadač »Lokomotive« dobio je pravo na novi pokušaj.


Grezda je glavom pospremio loptu u mrežu, vratar Berković s pravom burno reagirao na svoje suigrače, a na ispunjenim krčkim tribinama postalo je jasno da su potonule nade Bodula u iznenađenje. Četiri žute minute presudile su potajnim ambicijama vodeće momčadi Treće HNL – zapad da povijesni uspjeh, plasman u završnicu Kupa Hrvatske, ukrase i jednim prvoligaških skalpom. Šteta, jer do trenutka kada su Bočkaj i Grezda demonstrirali što znači razlika u klasi na krčkom tepihu se nije moglo razaznati tko je prvoligaš, a tko trećeligaš!



Stadion Josip Pepi Uravić. Gledatelja: 800. Sudac: Duje Strukan (Split) 7. Strijelci: 0:1 Bočkaj (40′), 0:2 Grezda (44′), 1:2 Josipović (53′). Žuti karton: Kurolt, Dragović (Krk), Karačić, Grezda (Lokomotiva).




KRK: Berković 7,5, Kurolt 5,5, Nenadić 6, Con 6,5, Totić 6,5, Kovačević 6,5, Fi. Fumić 6,5, Pejanović 6,5, Čuturilo 6,5 (od 80′ Vidas –), Fl. Fumić 6,5 (od 58′ Dragović 5,5), Josipović 7 (od 61′ Turčić –).


LOKOMOTIVA: Filipović 6,5, Karačić 6,5, Rožman 6,5, Marić 6,5 (od 63′ Doležal –), Rrhmani 6,5, Grezda 7,5, Kolinger 6,5, Halilović 6,5 (od 73′ Majer –), Šunjić 6,5, Capan 6 (od 46′ Ivanušec 7), Bočkaj 7,5.



Krčke prilike


Naime, u razmaku od 7. do 34. minute domaći su ušili u pet (polu)prilika koje će vjerojatno dugo još pamtiti. Prvo je Berković lansirao u kontru Pejanovića, a ovaj ostavio loptu na otvorenom udarcu Čuturila za prvu Filipovićevu intervenciju. U 17. minuti Florijan Fumić je natrčao na loptu na vrhu kaznenog prostora, ali je opet vratar gostiju bio na mjestu. Dvije minute nakon toga Josipović je dočekao Kuroltov ubačaj na prvoj stativi i poslao loptu zamalo kraj gola.


U 23. minuti ponovo je tukao Čuturilo, netko od gostiju skrenuo loptu rukom (tražili su Boduli penal), a Filipović s(p)retno spasio svoju mrežu. Seriju krčkih pokušaja u prvom poluvremenu zaključio je Josipović atraktivnim pokušajem u padu koji je završio u pravovremenom bloku. Tri minute nakon te situacije Berković je odbio u korner Grezdin udarac kao uvertiru u dva kobna trenutka za igrače »Krka«.



Predsjednik »Krka« Vlado Kirinčić u improviziranoj svečanoj loži okupio je mnoštvo uglednika, načelnika krčkih općina (Komadina, Kraljić…), predstavnika sponzora (Purić GP Krk), ali i ljudi iz svijeta nogometa. Recimo zgodno je bilo vidjeti kako na poluvremenu ćakulaju dva bivša predsjednika »Rijeke« Ljubo Španjol i Ivan Turčić. Na tribinama je bio i izbornik mlade reprezentacije Nenad Gračan, koji je uvijek rado svoje momčadi dovodio na pripreme na kvalitetan krčki travnjak.


Zadovoljno je trljao ruke i tajnik kluba Željko Dminić, pogled na tribine stadiona »Josip Pepi Uravić« nudio je barem 600-700 razloga za zadovoljstvo. Još stotinjak gledatelja okupilo se na obližnjim uzvisinama. Cijeli otok je barem na jedan dan disao sa svojim nogometašima!



Josipovićev pogodak


Berković je obilježio početak nastavka zaustavivši nove udarce Grezde (47′) i Bočkaja (50′), a onda je u 52. minuti tradicionalno mirna krčka publika morala ustati sa svojih mjesta. Vratar Filipović izvukao je u korner pokušaj Josipovića. Udarac iz kuta izveo je Čuturilo, Pejanović visoko skočio i glavom poslao loptu u vratnicu.


Sve to pratio je Josipović, te s nekoliko metara pospremio loptu u mrežu 1:2. Pokušavali su igrači trener Davora Dželalija nakon toga isprovocirati i drugi pogodak, no nije više bilo ni snage, ni koncentracije, a ni dovoljno znanja da zaprijete prvoligašu s Kajzerice. Uostalom, trebalo je sačuvati malo snage za veliki derbi s »Trnjem« ovoga vikenda. Bitno je sačuvati lidersku poziciju nakon što su se Krčani dostojno oprostili od natjecanja u Kupu Hrvatske.



Bivši vratar juniora i druge ekipe »Rijeke« Carlo Berković bio je najbolji domaći pojedinac i potpuno opravdano je burno reagirao kada je kod drugoga primljenog pogotka loše reagirala njegova uža obrana.


– Svaki vratar bi na mojem mjestu vjerojatno tako reagirao – govorio je Berković nakon utakmice. – Međutim, smirio sam se i nastavio s dobrim obranama u drugom poluvremenu. U nastavku smo uspjeli smanjiti rezultat. Pružili smo sve od sebe, počevši od mene pa do svih igrača. Ipak je velika razlika između prve i treće lige, ali mislim da unatoč tome možemo biti zadovoljni. Uostalom, najbitnije je da se sada odmorimo za susret s »Trnjem«, koji je vrlo bitan za ostanak na vrhu ljestvice.


Filip Fumić je poput Berkovića i brata Florijana prošao kroz »Rijekinu« školu te se prometnuo u nositelja igre krčkoga trećeligaša.– Znali smo da nas čeka jako teška utakmica, međutim mislim da smo odlično ušli u utakmicu, bez previše respekta. Imali smo tri, četiri dobre poluprilike za povesti. Šteta što nismo zabili. Primili smo krajem poluvremena dva gola što je bio plod naše dekoncetracije. Sve u svemu zadovoljni smo, iako žalimo barem za produžecima – rekao je Fumić mlađi.