Prometno u Španjolskoj

Čekaju se kolumbijski napadači i španjolski veznjaci, Jajalo dobio raskid

Ivan Volarić

Jajalu je omogućeno da potraži novu sredinu, ali će njegov novi klub morati platiti iznos na ime odštete što je unaprijed određeno kroz ugovor o raskidu ugovora. Osim toga Jajalo će ostati bez svih primanja koje mu je jamčio ugovor s »Rijekom« te će platiti kaznu određenu klupskim disciplinskim pravilnikom



BENAHAVIS » Predsjednik Damir Mišković, dopredsjednik kluba Dean Šćulac i sportski direktor »Rijeke« Srećko Juričić stigli su nešto poslije 20 sati u Benahavis (s aerodroma u Malagi su se zaputili na zajednički večeru sa stručnim stožerom u centar mjesta) i pridružili se momčadi na 13-dnevnim španjolski pripremama. Iako su glasine sugerirale da će sobom dovesti jednog od pojačanja u Miškovićevu privatnom zrakoplovu našli su se samo dopredsjednik kluba Dean Šćulac i sportski direktor Srećko Juričić. Bugarski napadač Ventsislav Hristov (26) nakon potpisa ugovora na Kantridi (2,5 »plus« godinu) vratio se u domovinu po osobne stvari te bi idućih dana trebao doći u Rijeku i početi s rehabilitacijom ozlijeđenog mišića.


   Španjolskog veznjaka Pabla De Lucasa Torresa (28) pregovori s »Rijekom« uhvatili su na pripremama »Petrolul Galatija« u Turskoj gdje je pred njega stavljen dvoipolgodišnji ugovor.



Oko dva sata trajao je jučerašnji jutarnji trening u Benahavisu. Igračima se cijedio znoj s lica, ali ne samo zbog visokog inteziteta rada već i visokih temperatura koje su se oko podneva dosegnule 20 stupnjeva celzijevih. Neki su to iskoristili za sunčanje, a neki za kupanje poput ekonoma Rustema Gashija. Ne zna se jesu li i s koliko kuna ili eura premirali Gashijev skok u vanjski hotelski bazen.





Tijekom dana stigla je informacija da je De Lucas potpisao ugovor i da će prvom raspoloživom avionskom linijom iz Turske krenuti prema svojoj domovini i priključiti se pripremama »bijelih« u Benahavisu, no ta informacija još nije dobila službenu potvrdu. Blizu Kantride navodno je i jedan mladi i daroviti kolumbijski napadač, te još jedan španjolski veznjak koji bi se također mogli priključiti andaluškim pripremama nogometaša »Rijeke«. Idući dani dat će odgovor i na ta otvorena kadrovska pitanja.


Podizanje kvalitete


Ono što se zna je da bi Hristov i De Lucas, ukoliko se naravno realizira taj transfer, trebali podignuti pojedinačnu kvalitetu u momčadi. Mali je problem što je bugarski napadač stigao ozlijeđen i potpuno jasno je da se na njega neće moći računati nekoliko tjedana. Riječ je o rupturi mišića, specifičnoj ozljedi kod koje je teško precizirati termin povratka. Osim toga periodu oporavka treba pribrojiti i vrijeme koje će trebati proteći da bi se Hristov doveo u zadovoljavajuću tjelesnu spremu, ali i da bi se uklopio u novu sredinu.



» Samo je jedan Kramarić (21 gol ove sezone u HNL-u), ali svako ima svoju cijenu… U Jajalovu glavu je teško ući, a treći čovjek koji je napustio Kantridu otišao je na posudbu u Speziju – Kvržić. Mišković je sačuvao druge dragulje, Leovca (odbacio 1,7 milijuna eura), Leškovića, Mitrovića i Tomečaka. Svejedno, kao i u svakom prijelaznim roku, trener Matjaž Kek – divlja. Ali, Mišković je njegov (u interesu Rijeke) – bankomat. Već sada je kolona dolazaka duža od one odlazaka.   Nakon Tomasova, Balaja i Mišića, potpis na ugovor s Rijekom (dvije i pol plus jedna godina) stavio je bugarski reprezentativac Ventsislav Hristov. Došao je iz kluba Beroe Stara Zagora. U reprezentaciji je zabio gol Azarbejdžanu (1:0). Visina 186 centimetara, 33 gola u 119 nastupa u bugarskoj ligi. Ponikao je u Lokomotivi iz Sofije.   Mišković i sportski direktor Juričić odletjeli su jučer s Krka u Benahavis, ali s njima nije bio Hristov. Put Španjolske krenuli su da bi zgotovili formalnost transfera Pabla de Lucasa, 28-godišnjeg španjolskog veznjaka iz rumunjskog Petrolula. Lijeva noga, dva pogotka u Europskoj ligi. Počeo je u Sporting Gijonu (tamo je igrao Riječanin Danijel Šarić), prošao Alves, pa dvije treće ligaške momčadi, dvije B momčadi (Raya Vallecano i Salamanca), do – Rumunjske.   Hristov je skoknuo do Bugarske, a po povratku umjesto u Benahavis u Kekove ruke, najvjerojatnije će ostati na Kantridi da bi do kraja zaliječio ruptura mišića. Sportski direktor Srećko Juričić je raspetljao čvor Hristov potpisom ugovora. Bugarin je prošao liječničke preglede, nije nakon toga potpisao ugovor.   – Hristov je vrlo korektno kazao kako mu je nedavno stradao mišić. Poslan je na dodatni pregled, na magnetsku rezonancu. Konstatirana je manja ruptura mišića. Ne znamo još hoće li put Španjolske ili će ovdje dočekati momčad. Brzo bi trebao biti spreman – rekao je Juričić, zadovoljan obavljenim poslom.   Hristov bi trebao biti pojačanje. U Kekovu stožeru je dovoljno trenera, fizioterapeuta i stručnjaka za tjelesnu pripremu da će sigurno vrlo brzo osposobiti bugarskog topnika.   Balaj, Tomasov, Mišić, Hristov, Pablo de Lucas… Tu nije kraj…


   Već sada je jasno da će napadač, koji je karijeru započeo u sofijskoj »Lokomotivi«, a nastavio u »Sportistu«, »Nestbaru«, »Montani«, »Črnomorecu« iz Burgosa i »Beroe Staroj Zagori«, propustiti prva proljetna kola. U njegovu životopisu ima i jedan zanimljiv podatak. Prošle godine se kratko otisnuo izvan bugarskih granica, okušao se kratko u rodnoj zemlji svoje majke. Bio je na posudbi u ukrajinskom prvoligašu »Metalurgu« iz Donjecka, gdje je odigrao četiri utakmice. Kada ozdravi i spremi se zaoštrit će konkurenciju u vršku napada gdje ukoliko nitko ne ode na posudbu trenutno za dva ili jedno mjesto (ovisno o sustavu) konkuriraju tri igrača: Krstanović, Ivančić i Balaj. Niti jedan od njih još nije zabio pogodak u pripremama…


Zgodna priča


Od lijevonogog španjolskog veznjaka Pabla De Lucasa Torresa se pak očekuje da odmah uskoči u momčad i pokuša nadomjestiti izostanak Mate Jajala, odnosno Brazilca Moisesa kojega neće biti do kraja proljetnog dijela sezone. Igrača rođenog u Elcheu, koji je karijeru počeo u »Sportingu« iz Gijona, te osim u rumunjskom »Petrolulu« (tamo je od 2013. godine), igrao za »Alaves«, »Villayosu«, »San Roque«, »Rayo Vallecano« i »Salamancu«, prati jedna zgodna priča. Legendarni Adrian Mutu svojevremeno je izjavio da bi Pablu trebalo dati rumunjsku putovnicu kako bi mogao zaigrati i za reprezentaciju jer je riječ o najboljem veznjaku lige.


   Ohrabruje da je u »Petrolulu« stalno igrao, dakle u dolasku je igrač koji je bio u natjecateljskom ritmu. Prošle jeseni odigrao je 24 utakmice te pritom postigao tri gola i četiri puta asistirao. Igrao je između ostaloga i obje utakmice play offa Europske lige protiv »Dinama« koje je njegova momčad izgubila. Prema svim dostupnim podacima riječ je o lideru, igraču koji je sposoban voditi momčad, a upravo takav tip veznog igrača je potreban Keku po ozljedi Moisesa i odlasku Jajala, koji je od jučer i formalno bivši igrač »Rijeke«. U kasnim večernjim satima na klupskoj stranici objavljena je vijest da je riječki prvoligaš raskinuo ugovor s Matom Jajalom, koji je nedavno napustio pripreme u Rovinju pod objašnjenjem da želi otići u drugi klub.


Juričićeva poruka


– Nakon svega što se dogodilo igrač bi u daljnjem radu s HNK »Rijeka« mogao očekivati samo obvezne trenažne procese i isključivanje iz momčadi na određeno vrijeme s upitnim povratkom. Uzimamo u obzir okolnosti koje su dovele do nekog postupka, no to ne znači da toleriramo ponašanje koje nije primjereno i šteti ostatku momčadi, ali i ugledu cijeloga kluba. Igrač se ogriješio o klupski pravilnik na jedan neoprostiv način što je u konačnici i dovelo do raskida ugovora na štetu igrača koji će platiti naknadu na prijevremeni raskid – poručio je Juričić na klupskim stranicama.


   Prevedeno na jezik običnih smrtnika Jajalu je omogućeno da potraži novu sredinu, ali će njegov novi klub morati platiti određeni iznos na ime odštete što je unaprijed određeno kroz ugovor o raskidu ugovora. Osim toga Jajalo će ostati bez svih primanja koje mu je jamčio ugovor s »Rijekom«, te će platiti kaznu određenu klupskim disciplinskim pravilnikom. S nekoliko rečenica javnosti se obratio i Jajalo.


   – Nisam mnogo razmišljao prije nego sam se odlučio na taj korak, radi se o impulzivnoj odluci zbog obiteljskih razloga koji su izrazito neugodne prirode. Ne želim ulaziti u detalje, želim da razlozi ostanu dio moje privatnosti i nadam se da će to svi razumijeti – poručio je između ostaloga tajnoviti Jajalo na »Rijekinim« službenim internet stranicama.