Okupljanje "kockastih"

Čačić danas objavljuje popis: Zaslužuje li prva momčad HNL-a reprezentativca?

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Ante Čačić, objavit će danas popis igrača za predstojeće važne kvalifikacijske utakmice protiv Kosova (Skadar, 6. listopada) i Finske (Tampere, 9. listopada) što se ne bi trebao puno razlikovati u odnosu na onaj uoči premijerne utakmice s Turskom početkom rujna. Sigurnim putnicima na dvama vezanim gostovanjima »kocastih« mogu se smatrati vratari Danijel Subašić (Monaco) i Lovre Kalinić (Hajduk), braniči Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Ivan Strinić (Napoli), Josip Pivarić (Dinamo) i Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), vezni igrači Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Ivan Perišić (Inter), Milan Badelj (Fiorentina), Mateo Kovačić (Real Madrid) i Marcelo Brozović (Inter), odnosno napadači Marko Pjaca (Juventus), Duje Čop (Sporting Gijon), Mario Mandžukić (Juventus), Nikola Kalinić (Fiorentina) i Andrej Kramarić (Hoffenheim). Upitan je status Ivana Vargića, ne toliko zbog činjenice da je bivši prvotimac »Rijeke« u »Laziju« u svojstvu trećega vratara, koliko zbog dobrih obrana Josipa Posavca na vratima »Palerma«.


Dva mjesta


Budući da u Skadru i u Tampereu neće biti Marka Roga i Ante Ćorića (Dinamo Zagreb) koji su osvanuli na popisu izbornika U-21 reprezentacije, Nenada Gračana, pred ključnu kvalifikacijsku utakmica u Švedskoj (10. listopada), otvaraju se eventualno još dva mjesta s obzirom na činjenicu da je Čačićev popis za Tursku sadržavao dvadesettrojicu igrača. U tom kontekstu bit će zanimljivo vidjeti hoće li izbornik »kockastih« u obzir uzeti igrače iz redova riječkoga prvoligaša, momčad kojega suvereno drži prvo mjesto MAXtv Prve lige. U kontekst potencijalnih kandidata pritom u prvom redu treba svrstati trojicu igrača koji udovoljavaju kriterijima i aktualnom trenutku u svlačionici »kockastih«. Uzme li se u obzir da Vedran Ćorluka na okupljanje dolazi kao rekovalescent poslije istegnuća zadnje lože, a da će se Tin Jedvaj poslije utakmice s Kosovom vrlo vjerojatno priključiti mladoj reprezentaciji u Švedskoj, stoper »bijelih« Matej Mitrović slovi kao jedno od rješenja za »krpanje rupa«. Mitrović je u nekoliko navrata u eri Nike Kovača dobio poziv za reprezentativne akcije, ali nastupio je samo na jednoj utakmici. Odigrao je posljednjih šest minuta u minimalnom londonskom porazu od Argentine (1:2).


Veznjaci


Među igračima »Rijeke« koji su ove jeseni skrenuli pozornost svojim igrama za najuvjerljiviju momčad prve četvrtine hrvatskoga prvenstva, a nisu strani državljani, valja istaknuti vezne igrače Josipa Mišića, Filipa Bradarića i Franka Andrijaševića. Naravno da je bezpredmetno povlačiti paralele između prvoligaške scene u Hrvatskoj i najboljih nogometnih liga na svijetu u kojima igraju stožerni reprezentativci, ali poslije uvjerljivih izdanja »bijelih« s pravom treba postaviti pitanje zaslužuje li netko u svlačionici trenutačno najbolje momčad HNL-a Čačićev poziv? Barem kao zaslugu za minuli rad ako već nema kapacitet poremetiti hijerarhiju među »kockastima«. Vjerojatno se neće dogoditi ovaj put, ali nije zabranjeno nadati se… Treba, doduše, biti realan i priznati da su nositelji kvalitete u riječkoj momčadi uglavnom strani državljani (Gavranović, Vešović, Gorgon, Ristovski…)




Uzgred, Ante Čačić jučer je proslavio 63. rođendan i vjerojatno poželio u utakmicama što dolaze podignuti razinu realizacije svoje momčadi na optimalnu razinu budući da ga je ista koštala pobjede protiv Turske na početku novoga kvalifikacijskoga ciklusa. Na putu prema Rusiji u utakmicama što slijede u Skadru i Tampereu Hrvatska više nema pravo na krivi korak želi li opravdati ulogu prvoga favorita u vrlo zahtjevnoj skupini i steći uvjete izravnoga plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Kramarić i Čop postižu pogotke u svojim klubovima, čeka se golgeterski »boom« Mandžukića, Kalinića i Pjace. U Skadru i Tampereu.