Bivši hrvatski reprezentativac

Budan o Kaliniću: Nikola je napadač kakvog danas trebaju sve velike momčadi

Marko Cvijanović

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Nikola Kalinić debitirao je za hrvatsku reprezentaciji u prijateljskoj utakmici protiv Moldavije (1:0) 24. svibnja 2008. godine na riječkoj Kantridi pod vodstvom izbornika Slavena Bilića. U igru je u 62. minuti ušao umjesto Igora Budana, koji danas o Kaliniću priča u superlativima:


– Nikola je kompletan napadač, onakav kakav je danas potreban svim velikim momčadima. On je na terenu sveprisutan, jednako značajan kada postiže pogotke i razigrava momčad. U ovom trenutku teško mu je naći mane i limite, u zlatnim godinama pronašao je pravu formu. Evo, protiv Ukrajine je postigao odličan pogodak, ali zapravo su još značajnije njegove kretnje. S njim u momčadi uvijek možeš računati na dubinu, dovoljna je jedna duga lopta koju on uvijek primi i momčad se pomakne za četrdeset metara. To je nekad od krucijalne važnosti za momčad.


Budan posebno ukazuje na Kalinićeve načine postizanja pogodaka.




– Kalinić je po tom pitanju vrlo raznovrstan, on postiže pogotke objema nogama, glavom, petom, leđima okrenut golu, u situacijama jedan na jedan… Po tom pitanju odskače od Mandžukića koji pogotke postiže tipično »mandžukićevski«, njegovi pogoci obično stignu kao nagrada za trud i zalaganje. I još nešto, ja sam puno ranije negoli se to dogodilo u petak u Maksimiru tvrdio da Mandžukić i Kalinić mogu igrati zajedno i da se mogu dobro nadopunjivati. Ispada da ipak nešto znam o nogometu, ha, ha, ha…


Kalinić u posljednje vrijeme oduševljava talijansku nogometnu javnost, najprije kao čovjek koji je odbio silne kineske milijune da bi ostao vjeran »Fiorentini«, a onda i kao golgeter koji nemilice trese suparničke mreže.


– Nikola je strašno napredovao u posljednje vrijeme, posvetio se prehrani, smršavio je, brine o svom tijelu, pravi je profesionalac. Sve je podredio karijeri, postao obiteljski čovjek i rezultati se vide. Jako je cijenjen u Italiji, navijači »Fiorentine« ga obožavaju zbog ljudskih i napadačkih kvaliteta. Na ljeto će vjerojatno doći vrijeme da napravi još jedan iskorak u svojoj nogometnoj karijeri. »Fiorentina« će ga teško zadržati, a interes klubova za takvoga napadača će sigurno biti jako velik. Želim mu da napravi još jedan veliki transfer, jer je to apsolutno zaslužio – zaključio je Budan.