Nakon napada huligana

Bruno Marić se neće odreći poznanstva s Mamićem: Spreman sam opet suditi na Poljudu

Orlando Rivetti

Najbolji sudac u posljednjim dvjema sezonama - Bruno Marić / Foto Sergej DRECHSLER

Najbolji sudac u posljednjim dvjema sezonama - Bruno Marić / Foto Sergej DRECHSLER

Kolektivnu histeriju izazvali su pojedini novinari. Zar je moguće da u istoj rečenici može stati suđenje jedne utakmice i pokušaj ubojstva? Dno dna – kaže Marić



RIJEKA – Mobitel je zvonio u prazno. Javio se pola sata kasnije. BrunoMarić, hrvatski nogometni sudac (dvije sezone najbolji u HNL-u), kojega je u utorak napala i divljački pretukla skupina navijača. Navijača? Huligana! Marić je navodno kriv što je dosudio neke »penale« protiv Hajduka, a drugi put nije pokazao na bijelu točku za Splićane. Prokletstvo jedanaesteraca. Sudac u Hrvata nosi glavu u torbi. BrunoMarić je, prema vlastitom kazivanju, imao sreće u restoranu Epetium u Stobreču. Nisu ga ubili… Ali, prisjela mu je riba.


– U svojim sam Daruvarskim toplicama, u čarobnim rukama naših zdravstvenih stručnjaka. Najbolji su fizioterapeuti na svijetu. Barem ima taj privilegij – govori Bruno. Malo reklame zaslužili su fizioterapeuti koji besplatno moraju liječiti vanjske rane Bruna Marića, člana Upravnog vijeća Daruvarskih toplica.


U jednim je novinama izašao naslov: “Marić i Bebek više neće suditi bijelima”. Izjava je to Dušana Kukića, predsjednika Komisije za suce HNS-a i povjerenika za suce HNL-a. Je li to pobjeda huligana? Putokaz kako ubuduće dobiti izuzeće nekog suca?




– Izmlati suca i riješen problem. Dobro je Kukić rekao u Novom listu. Niti sudac može izuzeti klub, niti klub može izuzeti suca. Normalno je da će sada povjerenik taktizirati, kako reče, da nas poštedi neugodnih situacija.


Neka vaši ožiljci budu početak obračuna s huliganima?


– Ako bude tako bit ću sretan što sam dobio – batina!


Spreman za Poljud?


– Apsolutno. Mirno spavam. Naravno da će ta prva utakmica biti teška. Nedelegiranje za Poljud u prvom trenutku može biti zbog toga što nisam spreman, a ne iz razloga što sam dobio batina. Govorim o psihološkoj spremnosti. A utakmicu na Poljudu odradio bih bez greške.


Hajka


Hajdukova hajka na vas traje više od godinu dana, od onog kaznenog udarca u sudačkom vremenu za Dinamo na Poljudu. Sada je sve intenzivirano nedosuđenim penalom za Hajduk u Zaprešiću. Zbog jedanaesterca poziva se na linč preko novina. Nisu nevini niti novinari?


– Točno. Najveći krivci za moje splitske batine su oni koji su kreirali javno mnijenje. Kolektivnu histeriju izazvali su pojedini novinari. Naravno, mislim na one klupski obojene. Traži se argument da bi se nekoga pretuklo. Zar je moguće da u istoj rečenici može stati suđenje jedne utakmice i pokušaj ubojstva? Dno dna. Traže se moje greške iz prošlosti. Ne znam da li bi se stručnjaci složili s tim zaključcima. Razdvojimo sport i nasilni čin, bez obzira na to što ne možemo pobjeći od istine da je to jedan od razloga. Svaki ustupak huliganima u ovom trenutku je njihova pobjeda.



Da razjasnimo ono – Mamićevac?


– Ako danas u nogometnom svijetu želite nekoga kompromitirati, spomenete ga u kontekstu Zdravka Mamića. Nikada nisam od Mamića doživio nešto što bi narušilo “fair play”. Nikada u životu nije pokušao utjecati na moje suđenje. Simpatiziram ga kao sportskog djelatnika, kao što on mene kao nogometnog suca. Ne skrivam. Simpatiziram i Samira Toplaka, Zorana Zekića, Marija Gavranovića kao najboljeg igrača hrvatske lige. Zajedno da Soudanijem. Obožavam ta dva igrača, htio bih se slikati s njima poslije svake utakmice i pokazati je djeci. Nije me sram kazati. Privilegiran sam što im mogu suditi. Neću se odreći poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Ili nedaj Bože mog jedinog brata, po krvi, a imam drugog brata koji se zove Ante Rukavina. Nikad na svijetu. Imputiraju mi snimanje videa s Rukavinom. Snimio sam ih 50, i još ćemo 350 ako bude sreće. Uživamo i nikome ne želimo zlo – kaže Marić.



Rješenje?


– Politička elita, bez obzira na političku opciju, mora podivljalog bika uhvatiti za rogove. Jer sutra će ti huligani pokucati na njihova vrata. Huligani će pobijediti ako politika bude i dalje okretala glavu od problema. Ako se donesu zakoni i propisi, te počnu primjenjivati, očistiti će se korov u nogometu i sportu.


Vi ste napadaču koji je svladan, priveden i protiv kojega je podignuta kaznena prijava, oprostili divljaštvo?


– Dok je ležao na podu rekao sam mu: “Niti ne mrzim, niti imam poriv da te udarim. Žalim te, kao i tvoje tužne roditelje, koji će pročitati u novinama da si nekoga pokušao ubiti. Zamisli da si u mojoj situaciji, da svoji roditelji pročitaju kako je tebe netko htio ubiti”.


A pištolj, za kojega imate dozvolu s obzirom na to da su vam ranije prijetili smrću upravo u Splitu?


– Pokazao sam mladiću pištolj nakon toga. Rekao mu: To pištolj kojega imam u torbici, nisam ga htio izvaditi jer sam vidio da ste djeca, a mogao sam vas sve srediti. Nitko za pištolj ne bi znao da ga nije spomenuo moj odvjetnik. Nije odvjetnik bio oduševljen mojom gestom, govorio sam da se maknem jer je – šuga. Odgovorio sam da je, ali netko ga je stvorio.


Nekoliko udaraca


Tvrdite da je to bio pokušaj ubojstva, je li naručeno?


– Ne mogu to kazati. Ali siguran sam da su me htjeli ubiti! Udarac cijevi od hidranta može biti koban. Dobio sam nekoliko udaraca, nekoliko sam ih amortizirao rukom…


Ako nećete više suditi Hajduku, Dinamu to ne bi bilo poželjno jer mnogi tvrde da ste Mamićevac. Što biste onda sudili? Beznačajne utakmice? Iako ste dvije sezone najbolji sudac u izboru trenera i kapetana HNL-a?


– Ispravak. Svih igrača i trenera! Dobio sam više glasova od svih sudaca zajedno. Na sreću hrvatskog nogometa derbi više nije Dinamo – Hajduk, nego je su to još i susreti Dinama i Rijeke, tu su i susreti Dinama, Rijeke i Hajduka s Osijekom. Ako se ovako nastavi, neće više Dinamo i Hajduk biti najveći, jer nitko neće htjeti suditi, bit će ozlijeđen, boljet će ga zadnja loža. Pričat će se samo o policijskoj zaštiti sudaca.



Plakali ste prvi put?


– Stariji sin Ante, 12 godina, dobivao je poruke: “Neka ti je tata dobio batina, jer je loše sudio…”. Nisam mogao skriti suzu. Moj nećak Josip živi samnom, vatreni je navijač Hajduka, ujutro je rekao mami kako je tužan jer su Bruna istukli i da nije spavao cijelu noć. I dodao: “Ja i dalje navijam za Hajduk”.



Ne bojite se Poljuda?


– Ne! Da rasčistimo nešto. Igrači Hajduka su krasni mladi ljudi, većina navijača je ponos kluba i grada. Hajduk je veliki hrvatski klub. Ne bojim se na Poljud, tamo je moje mjesto. Respektiram problem navijača, ali uvjeren sam da bi osiguranje obavilo posao tako mi omogući suđenje bez greške. Da me sutra delegiraju, čim me zdravlje posluži, spreman sam!


Hrvatsko suđenje?


– Iznad prosjeka u odnosu na veći broj liga koje pratimo. Subjektivan sam, vjerojatno, ali pogledajte europske utakmice, greške velikih sudaca. Naši su suci više nego dobri. Bila je smjena generacije, nema više Vitkovića, Kovačića, Svilokosa, Novaka, Trivkovića, Širića… Na suca Širića mislim. Ne možemo kazati da smo na njihovoj razini, ali kvalitetno je suđenje. Rizzoli ne dosudi penal za Barcelonu, izvuče ga izvan kaznenog prostora u utakmici koja vrijedi 150 milijuna eura. Nitko ga nije istukao, nije bio ni kažnjen… A utakmica između Dinama i Hajduka nije značila ništa, osim u emotivnom smislu.