Ogled na Drosini

Bivši igrač “Rijeke” u dresu Puljana: Miloš o dvoboju protiv bivšeg kluba

Ivica Cerovac

Mato Miloš / arhiva NL

Mato Miloš / arhiva NL

Neće nam biti nimalo lako s Rijekom, koja igra najbolji i najljepši nogomet u Hrvatskoj, ali neće ni njima s nama – kaže Miloš



 »Okrugli« 30. put sutra će na »Drosini« u borbu za prvoligaške bodove krenuti nogometaši Istre 1961 i Rijeke. Dosadašnji međusobni skor »debelo« preteže na stranu Riječana koji su na 15 domaćih utakmica »zeleno-žutima« prepustili samo pet remija, a uspješniji su bili i u derbijima odigranim s ovu stranu Učke. Istina, na svom terenu Puljani imaju tri pobjede, uz pet remija i šest poraza, no posljednji trijumf upisali su davnog 10. svibnja 2013. godine.


Letimičan pogled na prvoligašku ljestvicu, na kojoj Rijeka trenutačno zauzima vodeću poziciju kao jedina momčad bez poraza, koja je usto primila najmanje, a postigla najviše pogodaka, sugerira da bi se ta negativna tradicija za Puljane sutra mogla nastaviti. Takvom razmišljanju u prilog ide i prvi ovosezonski »derbi della Učka« koji je na Rujevici okončan s uvjerljivih 4:1.


Međutim, da ne bi ispalo da se iščekivanja pred sutrašnju utakmicu svode na laganu šetnju Riječana do novih bodova, treba istaknuti da momčad Istre 1961 koja je 22. srpnja zaigrala u Rijeci ima jako malo dodirnih točaka s onom koja će sutra istrčati na »Drosini«. Osim toga, Puljani u posljednje četiri utakmice ne znaju za poraz.





Mato Miloš bio je dijelom »prvoaprilske šale«, utakmice Istre 1961 i Rijeke odigrane 1. travnja 2012. godine koju je sudac Marijo Strahonja zbog bakljade prekinuo u 71. minuti, neposredno nakon što je Stipe Bačelić-Grgić s »bijele točke« doveo Puljane u vodstvo. Na ponovljenom susretu, koji je 11. travnja na poplavljenom travnjaku okončan bez pogotka, Miloš nije igrao pa mu tako, službeno gledano, jedini dosadašnji susjedski derbi ostaje onaj odigran na Kantridi 6. listopada iste godine, kad je u 77. minuti zamijenio Čavala, a Rijeka stigla do tri boda pogotkom Datkovića u 90. minuti.



Dobar ritam


– Ovo je utakmica u kojoj mi možemo samo dobiti i ne bismo imali ništa protiv da ta brojka sutra poraste na pet, štoviše dat ćemo sve od sebe da u tome uspijemo – rekao je Mato Miloš, desni bočni Istre 1961. – Ušli smo u dobar ritam i bez obzira što nam u goste dolazi vodeća momčad lige, koja trenutačno igra najbolji i najljepši nogomet u Hrvatskoj, mislim da smo na ovim posljednjim utakmicama, naročito na onoj u Osijeku, pokazali da se nikoga ne trebamo bojati. Neće nam biti nimalo lako s Rijekom, ali neće ni njima s nama. Osjetilo se već na ovim posljednjim utakmicama da smo svojim igrama počeli vraćati ljude na stadion i sada u tom ritmu želimo nastaviti te sam uvjeren da će sutra biti prava atmosfera na tribinama. Što se tiče slike na terenu, pokazali smo na posljednjim utakmicama da smo ozbiljna momčad s karakterom i da ćemo moći parirati jednoj jakoj Rijeci.


Što Puljani sutrašnji derbi ne očekuju sa stopostotnim učinkom iz četiri posljednja ogleda »krivac« je i Miloš, koji je u 61. minuti ogleda u Gradskom vrtu promašio najizgledniju priliku na susretu.


– Očito je da moram poraditi na igri »jedan na jedan« – nije dvojio Mato Miloš, kojem se propuštena prilika još uvijek vrti po glavi. – Sto puta sam pogledao tu snimku i svaki put našao bolji način kako sam mogao završiti tu akciju, proći golmana ili pucati na drugi način.


Sutrašnji susjedski derbi donijet će puno dvoboja bivših suigrača jer je više od polovice domaćih startera dio svoje karijere provelo u Rijeci, a neki su za nju još uvijek i vezani ugovorom. Mogao bi to za njih biti i dodatni motiv, da pokažu glavnim i odgovornim ljudima riječkog kluba da su na Kantridi i Rujevici neopravdano bili gurnuti u drugi plan.


Proslava pogotka


– Što je bilo, bilo je i samo igranje protiv Rijeke na domaćem terenu dovoljna je motivacija, ne trebamo tražiti ništa više. Tako razmišljamo svi u svlačionici, neovisno da li smo nekad bili dijelom riječkog kluba ili ne i svima je u glavi samo jedno, da damo sve od sebe za Istru 1961 i razveselimo naše navijače – naglasio je Miloš, koji vjeruje da njemu i ostalim bivšim igračima Rijeke gostujući navijači sutra neće zviždati. – Iskreno, nisam o tome razmišljao, ali mislim da nema razloga i osobno bih bio jako iznenađen ako mi Armada bude zviždala. Rijeka mi je mnogo dala, proveo sam tamo dosta godina, puno toga prošao i uvijek ću biti zahvalan klubu na svemu što mi je pružio. Na terenu sam uvijek davao sve od sebe, nisu ostali nikakvi repovi kod odlaska i smatram da eventualne zvižduke nisam zaslužio. Hoću li slaviti pogodak ako ga postignem? Ja sam profesionalac, trenutno igram za Istru 1961 i sigurno da ću biti sretan ako zabijem gol, a hoću li ga proslaviti, o tome još nisam razmišljao – istaknuo je Miloš, koji na pitanje o najvećoj opasnosti tijekom sutrašnje utakmice nije želio spomenuti niti jedno ime.


– Ne želim izdvajati nikoga iz njihovih redova, jer svaki igrač Rijeke ima svoju kvalitetu i s nekim razlogom je dio njihove momčadi. Utakmica će biti borbena, a na čiju će stranu pretegnuti odlučivat će mali detalji, greške koje su sastavni dio nogometa. Nadamo se da ćemo mi manje griješiti.