Domagoj Vida

Bilo bi lijepo pobjedom protiv Španjolske zaključiti najuspješniju godinu hrvatskog nogometa

Marko Cvijanović

Domagoj Vida/Foto Arhiva NL

Domagoj Vida/Foto Arhiva NL

Konačno! Prvi put poslije povijesnog rezultata u Rusiji dočekat će nas mnogobrojni navijači, to je sigurno još jedan motiv da odigramo odličnu utakmicu, obradujemo naše navijače i dokažemo da je onaj katastrofalan poraz u Španjolskoj bio slučajnost - kaže Vida



RIJEKA Ne bude li nekih neočekivanih okolnosti, Domagoj Vida upisat će u predstojećoj utakmici Lige nacija protiv Španjolske u Maksimiru ovoga četvrtka jubilarni, 70. nastup za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Samo trojica aktivnih igrača imaju više nastupa u kockastom dresu, kapetan Luka Modrić (116), dokapetan Ivan Rakitić (101) i Ivan Perišić (76). Domagoj će na vječnoj ljestvici po broju nastupa na petnaestom mjestu prestići aktualnog predjesnika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera.


– Ne gledam ja na to kao na nešto osobito važno, najvažnije je da utakmice protiv Španjolske i Engleske shvatimo maksimalno ozbiljno i da napravimo još nešto u Ligi nacija. Pobjedom protiv Španjolske može se itekako zakuhati u našoj skupini, koncentriran sam maksimalnu na tu utakmicu u kojoj ćemo, nadam se, napraviti sve kako bismo im vratili za onaj bolan poraz u Elcheu na početku ovog natjecanja. Znamo se, uostalom, dovoljno dugo, ja sam uvijek bio timski igrač. Nikad nisam gledao svoja postignuća nego sam uvijek bio podređen uspjehu momčadi. Tako će biti i ubuduće – kaže Domagoj Vida, koji jedva čeka jednu veliku utakmicu odigrati pred ispunjenim tribinama, a ne u sablasnoj tišini kao što je to nedavno bio slučaj tijekom utakmice s Engleskom na Rujevici.


– Konačno! Prvi put poslije povijesnog rezultata u Rusiji dočekat će nas mnogobrojni navijači, to je sigurno još jedan motiv da odigramo odličnu utakmicu, obradujemo naše navijače i dokažemo da je onaj katastrofalan poraz u Španjolskoj bio slučajnost. Bit ćemo opet na vrhunskoj razini, u to čvrsto vjerujem, ali naravno da morao maksimalno uvažavati Španjolce, koji su u vrhu europskog i svjetskog nogometa. Uostalom, vidjeli smo što se dogodilo u Elcheu čim smo malo opuštenije ušli u utakmicu.


Primjer svima




Vidin odnos prema igri nikad nije upitan, to se, uostalom, najbolje vidjelo tijekom prijateljske utakmice s Jordanom na Kantridi kada je bio angažiran kao da igra protiv prve, a ne 110. reprezentacije na FIFA-inoj ljestvici. Prvi put u kapetanskoj ulozi. Za primjer svima.


– Nije to samo slučaj kada sam igrao ili igram za reprezentaciju. Ja jednostavno ne znam drukčije, tako sam naučio. U svakoj utakmici idem sto posto, čim sam na osamdeset posto to se itekako vidi na terenu. Ako ne idem ful gas, onda se to vidi iz aviona, ne mogu to sakriti. Na moju sreću, nije bilo puno takvih utakmica, uvijek sam koncentriran sto posto i nikad mi nije teško maksimalno se žrvtvovati za momčad. Znao sam igrati i lijevoga beka, i desnoga beka, ako treneri ili izbornici odluče da je to potrebno za momčad, tu sam bez pogovora. U klubu i reprezentaciji.


Ostale su, dakle, još dvije utakmice (Španjolska, 15. studenoga, Zagreb i Engleska, 18. studenoga, London) na kraju najsupješnije godine u povijesti hrvatskoga nogometa. Godine u kojoj je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojila srebrnu medalju, a Luka Modrić s pravom proglašen najboljim igračem na svijetu.


– Da stvar bude bolja, i »Dinamo« je poslije pustih godina izborio proljeće u Europi. Ovo je definitivno najljepša godina u povijesti hrvatskoga nogometa i sporta uopće. U tom kontekstu bi stvarno bilo lijepo cijelu tu priču zaključiti pobjedom na našem terenu protiv Španjolske. Mi igrači dat ćemo sve od sebe da ne razočaramo naše navijače i sve ljude u Hrvatskoj koji su bili s nama i uz nas na putu do tog epohalnog dostignuća osvajanjem srebrne medalje u Rusiji. Naravno, ne smijemo se razmetati nekim bombastičnim najavama utakmice sa Španjolskom, treba pričati na terenu.


Repriza Rusije


Ni oproštaj od natjecateljske reprezentativne 2018. godine nije mogao biti glamurozniji. Engleska i Hrvatska u reprizi polufinala SP-a. Ovaj put u Londonu. Na čuvenom Wembleyju. U Engleskoj. Kolijevci nogometa.


– Baš tako. Ja ću prvi put u životu igrati na Wembleyju i baš se radujem toj utakmici. Općenito sam jako malo utakmica u karijeri igrao u Engleskoj, možda samo dvaput. Bit će to lijepo iskustvo. Međutim, ajmo se mi najprije usredotočiti na utakmicu protiv Španjolske pa ćemo onda razmišljati o Englezima.


Pred dvoboje protiv Španjolske i Engleske činjenica je da postoje velike razlike u formi hrvatskih reprezentativaca, neki briljiraju u svojim klubovima, neki su potpuno van natjecateljskog ritma.


– Istina je da nismo baš svi u optimalnoj formi, ali mislim da forma reprezentativaca kreće uzlaznom putanjom. Što se mene osobno tiče, tek sam poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji shvatio što to znači pražnjenje poslije velikog rezultata. Kada glava nije sto posto na terenu, kad nisi sto posto unutra, onda to jednostavno nije to. A to se većini nas dogodilo u utakmici protiv Španjolske u Elcheu. Toliko smo se ispraznili, dali sebe u Rusiji i na kraju smo platili danak. Međutim, polako sa dižemo. Najbolje stvari od nas možemo očekivati u kvalifikacijsma za Europsko prvenstvo na proljeće. Međutim, prije toga nam je dužnost i obaveza da sami sebe izvučemo iz toga i ove dvije posljednje utakmice odigramo na barem približnoj razini kao što je to bio slučaj u Rusiji.


Kako je Nagelsmann Kramarića pretvorio u veznog igrača…


Andrej Kramarić nezadrživo trese protivničke mreže. Manirom rasnoga strijelca, što po prirodi i jest. Bez obzira na to što je oduvijek bilo teško odrediti koja mu uloga najbolje odgovara u napadačkoj orijentaciji. U njegovu slučaju mali problem predstavlja činjenica da ga trener »Hoffenheima« Julian Nagelsmann vidi kao klasičnoga veznoga igrača.


– Da, igram klasičnog veznog igrača u formaciji 3-5-2. Nema smisla više komentirati, svaki put se vraćamo na istu temu. Zabijam, to je najvažnije, ali…


Taj »ali« odnosni se u prvom redu na Kramarićeve napadačke sklonosti i golemu potrošnju u fazi obrane.


– Nos za gol me tjera prema naprijed, ali jako puno radim u defenzivi, potrošim se puno u fazi obrane – kaže Kramarić, koji se mora pomiriti s činjenicom da Nagelsmann ne misli odustati od svog nauma.


– Svjestan sam toga, puno smo puta pričali, on je uvjeren da je to moja najbolja pozicija. Odustao sam već od razgovora, ha, ha…



 Hrvatska nogometna reprezentacija okupit će se danas u zagrebačkom hotelu »Westin« pred odlučujuće utakmice Lige nacija protiv Španjolske (Zagreb, 15. studenoga) i Engleske (London, 18. studenoga). »Kockasti« će od 12 sati početi okupljati, a od 18 sati odraditi prvi trening na terenu »Hitrec Kacian« (15 minuta otvoren za medije).