Zvijezda preko noći

Bili smo s čovjekom koji je prijavio Soudanija: ‘Da ja sam to učinio. Podršku dobivam iz cijele Hrvatske’

Denis Frančišković

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Mislio sam da će to proći nezapaženo, da će se prijava izbrisati ili tako nešto. No jučer cijeli dan dobivam podršku iz gotovo cijele Hrvatske, ponajviše iz Dalmacije. Dosta sam iznenađen koliko je sve to donijelo odjeka, a ako nešto bude onda super, kaže Kvalić



Kad već ne ide u vrhu struktura klubova i Hrvatskog nogometnog saveza, možda se nešto zakotrlja kada u akciju stupe nogometni entuzijasti. El Arbi Hillel Soudani, alžirski reprezentativac i »Dinamov« prvotimac mogao bi propustiti subotnju utakmicu protiv »Hajduka«, a sve zbog prijave igrača i člana uprave »Plomina«! Naime, kako nije bilo promptne reakcije na udaranje Soudanija u ogledu s »Lokomotivom«, kada je »Mr. Derby« prošao »lišo« nakon udaranja protivničkog igrača, za pomalo nesvakidašnji potez odlučio se Goran Kvalić, igrač istarskog županijskog trećeligaša »Plomina« i veliki navijač »Rijeke«.


Soudani nije kažnjen zbog nesportskog poteza od suca Tihomira Pejina, a iako ga je bilo moguće naknadno kazniti, na to se nije odlučio nitko od »zainteresiranih« klubova, ni »Hajduk«, ni »Rijeka«. Sve dok prijavu nije podnio Goran Kvalić, predstavnik u skupštini Županijskog saveza, član uprave NK »Plomin« i – igrač. Onaj koji, kako u šali kaže, ulazi samo kada treba »ukrasti« nešto vremena, primjerice u sudačkoj nadoknadi… Kvalić je danima pratio što će se dogoditi oko »slučaja Soudani«, a onda na vlastitu inicijativu poslao e-mail Saši Pavličiću-Bekiću, disciplinskom sucu Prve HNL.


Svi uz Rijeku


– Nije to bilo ništa planski, krenulo je iz čiste zafrkancije! Pročitao sam da prijavu može podnijeti bilo koji član HNS-a. Provjerio sam to, a kako sam član HNS-a, nisam htio upletati klub već sam to učinio osobno, govori Kvalić i dodaje:




Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



– Prijavu sam poslao na službene e-mail adrese HNS-a i Prve lige. Motivi? Zanimalo me najviše hoće li se nešto dogoditi. Mislio sam da će to proći nezapaženo, da će se prijava izbrisati ili tako nešto. No jučer cijeli dan dobivam podršku iz gotovo cijele Hrvatske, ponajviše iz Dalmacije. Dosta sam iznenađen koliko je sve to donijelo odjeka, a ako nešto bude onda super. Ali tužno je da se takve stvari moraju inicirati na ovaj način. U nekoj normalnoj državi i nogometnom Savezu to bi se brzo riješilo. Ako u Engleskoj mogu donijeti kaznu igraču nakon pregleda video zapisa, zašto ne bi mogli i kod nas – pita se Goran i dodaje kakako kao član HNS-a ima plaćenu članarinu za 2017. godinu.


Plomin je »riječka utvrda«, navija se za »Rijeku« svim srcem, a hrabri Goranov potez nailazi na odobravanje brojnih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu.



– Već jedno dvije, tri godine ne idem na utakmice »Rijeke«. To mi oduzima dosta vremena. A inače sam desetak godina bio aktivni navijač »Rijeke«, na domaćim susretima bio sam stalan, a na gostovanjima kada bih stigao. Ovdje je dosta navijača »Rijeke«, okupljamo se, a na utakmice ide tko stigne. Neki smo već dosta stari. A jučer se nisam mogao maknuti od telefona. Tko zove i šalje poruke? Pa dolaze poruke sa svim strana, Dalmatinci recimo zovu ponajviše… Baš sam iznenađen – dodaje Goran koji ne dvoji da će riječki »bijeli« prvi presjeći ciljnu vrpcu i okititi se naslovom prvaka Hrvatske. Povijesnim i najslađim trofejom.


Prvaci i kalendar


– Naravno, bit ćemo prvaci! Ne bojim se, ove godine to je to. Zakulisne igre? Pa nema ih, sve je to otvoreno, to se ne krije. Suđenje u Maksimiru, jedanaesterac u Vinkovcima za »Dinamo«… Da se to dogodilo u Engleskoj Soudani bi dobio zabranu nastupa od pet utakmica. A tu kod nas nikom ništa. To sam također spomenuo u prijavi, da dečko ima problema s »fair-playem«. To bi trebalo promijeniti. A ako će se nešto pomaknuti s mrtve točke, meni bi bilo drago. Nisam očekivao da će se nešto uopće dogoditi, a sad sam praktički preko noći postao zvijezda, više nego kad smo snimali gole fotke za kalendar, ha, ha… – iskreno će Kvalić čiji su suigrači, među kojima i on sam prošle godine izdali kalendar s golim fotografijama! Nešto nalik na ono na što je muški spol navikao kad su u pitanju sportašice, primjerice odbojkašice.


– Družimo se nakon treninga pa smo odlučili nešto napraviti. Nije baš originalna ideja, ali uspjeli smo skupiti dečke. Fotografije su dosta dobre, našli smo sponzora, a kalendare smo tiskali u Rijeci. Sve su to »dobrovoljci« koji su se trebali skinuti. Nedostajao nam je je jedan, mislim za lipanj i skoro smo kasniili s kalendarom… Ali odradili smo to na zadovoljstvo svih. Ja sam rujan, ha, ha… – u šali zaključuje Kvalić.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler