Maksimirska 128

Bez komentara: Uzaludna nada pretvorila Dinamo u – svijet tišine

Ivana Vaupotić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



ZAGREB Prije trineast dana odgovorni iz Maksimirske 128 vjerovali su da ih »Hajduk« i »Slaven Belupo« mogu vratiti u dvoboj za naslov prvaka. Sada su, pak, odlučili da će se suzdržavati izjava sve dok prvenstvo ne bude i matematički gotovo.


Naime, tako nam je objašnjeno ovoga četvrtka, u odgovoru na zahtjev za kratki razgovor s direktorom »Dinama« Tomislavom Svetinom. Do prije tjedan dana Maksimirska 128 bila je oaza neiscrpnog optimizma, utemeljenog na formi »Hajduka« i statističkom učinku »Slaven Belupa« u ogledima s »Rijekom« na domaćem terenu u zadnje tri i pol godine. »Modri« su vjerovali da će im ta dva kluba vratiti realne šanse za osvajanje dvanaestog uzastopnog naslova prvaka, iako nitko od njih to nije htio glasno reći.


Ispostavilo se da je nada bila uzaludna, a takav rasplet pretvorio je »Dinamo« u svijet tišine. Naime, nitko u klubu ne želi komentirati stanje na tablici MAXtv Prve lige dok postoje matematičke šanse za preokret. Takav stav je više nego razumljiv kada se u obzir uzme sve što je članovima modrog ansambla prelazilo preko usana od siječnja do početka svibnja.




Na primjer, Sammir je tvrdio da u utrci za naslovom »Rijeka« ima šanse kao pile kod mesara. Zatim, sportski direktor Romeo Jozak poručio je suparnicima s Kvarnera da ne troše novac na proširenje stadiona jer im nova tribina neće trebati za nastup u Europskoj ligi, a Leonardo Sigali istaknuo je da »Dinamo« može i hoće osvojiti prvenstvo i Kup. Nakon svega navedenog nije teško naslutiti da su »modri« shvatili poantu stare mudrosti koja kaže da je šutnja zlato.


Odgovorni iz Maksimirske 128 sada troše svoje vrijeme na slaganje igračkog kadra za novu sezonu. Na listi sigurnih odlazaka nalaze se imena Portugalaca Paula Machada i Goncala, a tu bi mogao završiti i Junior Fernandes koji proljeće odrađuje u dresu turskog prvoligaša »Alanyaspora«. Nije isključena ni mogućnost da klub napuste i kapetan Domagoj Antolić te njegov zamjenik Josip Pivarić.


Ljetni prijelazni rok značit će i oproštaj od jednog centralnog napadača, najvjerojatnije Angela Henriqueza koji je prije šest mjeseci čileanskim medijima govorio da više nije sretan u »Dinamu«. Stigne li prava ponuda, modri čelnici rado će pustiti i Alexandrua Matela, Gordona Schildenfelda, Marija Šituma i Ivana Fiolića, čiju karijeru su unazadili vraćanjem s posudbe iz »Lokomotive« na početku ove sezone. Preciznije, trener Ivajlo Petev pružio mu je zanemarivu minutažu, iako je na nekim utakmicama kompletna momčad igrala ispod svake kritike.