Oslabljeni protiv Kosova i Finske

Bez glavnih aduta: Hrvatska je samo šest puta igrala bez Modrića i Rakitića u momčadi

Marko Cvijanović

Ivan Rakitić i Luka Modrić / Foto N. Reberšak

Ivan Rakitić i Luka Modrić / Foto N. Reberšak

Otkad je Rakitić debitirao u kockastom 2007. godine, Hrvatska je odigrala 103 utakmice i samo u šest navrata bila lišena usluge danas najvažnijih igrača



RIJEKA – Iako je u pravilo suprotno, ovaj su put iz Španjolske stigle dvije loše vijesti. Prva glasi da je Luka Modrić uslijed ozljede koljena morao biti podvrgnut artroskopskom zahvatu, a druga da Ivan Rakitić ima upalu ahilove tetive. Svedene pod zajednički nazivnik glase ovako: obojica su morala preskočiti predstojeće reprezentativne akcije protiv Kosova i Finske. Nešto bolje vijesti tiču se činjenice da u Rakitićevu slučaju nije riječ o ozbiljnijim problemima, on bi se na travnjak trebao vratiti već poslije desetak dana, vrijeme Modrićeva oporavka ne može se preciznije utvrditi s obzirom da je u pitanju hrskavica.


Što god, hrvatski izbornik Ante Čačić susrest će se s prilično rijetkom pojavom. Doduše, već ju je dvaput osjetio na svojoj koži otkako je početkom listopada prošle godine stao za kormilo “kockastih”. Naime, otkad je Ivan Rakitić 8. rujna 2007. godine u okviru kvalifikacija za EURO 2008 protiv Estonije u Zagrebu debitirao u nacionalnom dresu, Hrvatska je odigrala 103 utakmice i pritom samo u šest navrata bila lišena usluge danas najvažnijih igrača. Obojica su propuštali utakmice “kockastih”, ali rijetko se dešavalo da obojice nije bilo u momčadi. Riječ je o pet prijateljskih i jednoj utakmici natjecateljskoga karaktera.


Izostanci


Kad su u pitanju prijateljske utakmice, Hrvatska je bez Rakitića i Modrića igrala protiv Moldavije u Zagrebu (1:0), Rusije u Rostovu (3:1), Gibraltara u Varaždinu (4:0), Argentine u Londonu (1:2) i Lihtenštajna u Vinkovcima (5:0). Hrvatska je početkom rujna 2011. godine svladala Maltu u La Valletti (3:1) u okviru kvalifikacija za EURO 2012 u jedinoj utakmici od rezultatskoga značaja bez dvojice najboljih igrača.





Hrvatska – Moldavija 1:0 (Zagreb, 27. svibnja 2016., prijateljska utakmica)


Rusija – Hrvatska 1:3 (Rostov, 17. studenoga 2015., prijateljska utakmica)


Hrvatska – Gibraltar 4:0 (Varaždin, 7. lipnja 2015., prijateljska utakmica)


Argentina – Hrvatska 2:1 (London, 12. studenoga 2014., prijateljska utakmica)


Malta – Hrvatska 1:3 (La Valletta, 2. rujna 2011., kvalifikacije za EURO 2012)


Hrvatska – Lihtenštajn 5:0 (Vinkovci, 14. studenoga 2009., prijateljska utakmica)



Čačić u svakom slučaju ima gorke brige, dvije važne uzastopne gostujuće kvalifikacijske utakmice mora pripremati bez dvojice igrača od presudne važnosti za momčad. Posljednji put na to je bio prinuđen neposredno pred odlazak na Europsko prvenstvo u Francusku, prijateljsku utakmicu protiv Moldavije odigrala je momčad bez Modrića i Rakitića u sastavu u kojem bi, kao jedna od opcija, mogla otvoriti i utakmicu protiv Kosova.


Sastav


Dakle, na vratima Subašić, u zadnjoj liniji Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Strinić, Badelj i Brozović na pozicijama zadnjih veznih igrača, Kramarić na središnjoj polušpici, Pjaca i Perišić na krilima, a Kalinić kao jedini napadač. Moguće su, naravno, još neke opcije, pogotovo u središnjici. Badelj je siguran na poziciji zadnjeg veznog, može igrati u tandemu i s Kovačićem, i s Brozovićem, i s Rogom, koji je ostvario dobar dojam u onoj čuvenoj pobjedi nad Španjolcima na EURO-u u Francuskoj. Postoji, doduše, opravdana bojazan da bi momčad mogla doživjeti još jedan značajan hendikep uslijed Ćorlukinih problema s aduktorom. Pogotovo uzme li se u obzir trenutačni status reprezentativaca u svojim klubovima.



Luka Modrić (31), koji će zbog ozljede lijevog koljena izbivati s terena oko mjesec dana, poručio je kako će dati sve od sebe da se što prije priključi suigračima u Real Madridu i hrvatskoj reprezentaciji.


“Operacija je prošla odlično, sve ide po planu. Hvala doktorima Leyesu i Aramberriu, kao i medicinskom osoblju Real Madrida na brizi”, napisao je Modrić na društvenoj mreži Instagram gdje je objavio fotografiju na kojoj se vidi zamotana lijeva noga.


Liječnici Real Madrida su u nedjelju ujutro napravili operacijski zahvat na njegovom koljenu, a popodne je momčad odigrala 1:1 u prvenstvenom susretu protiv Eibara čime je izgubila vodeću poziju na ljestvici.


“U rehabilitaciji ću dati sve od sebe da se čim prije vratim na teren. Hvala suigračima i glavu gore! Hvala i svima koji su mi poslali poruke podrške. Hvala Madrid i forza Hrvatska”, napisao je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije. (H)



Ovako stoje stvari, među igračima koji su u najužim Čačićevim kombinacijama status stožernih prvotimaca u klubovima imaju Subašić (Monaco), Vida (Dinamo Kijev), Badelj, Kalinić (Fiorentina), Perišić (Inter), Kramarić (Hoffenheim), Kovačić (Real Madrid) je počeo igrati više, Mandžukić i Pjaca (Juventus) minutažu dobivaju na kapaljku, a ostali uglavnom ne igraju: Vrsaljko (Atletico Madrid), Brozović (Inter), Rog, Strinić (Napoli), Jedvaj (Bayer Leverkusen). Čačić će idućih dana u svakom slučaju imati o čemu razmišljati.