Oko sokolovo

Beusan o spornim situacijama na derbiju: Bio je penal za Dinamo, ali i prekršaj za Rijeku uoči gola Sigalija

Ivan Volarić



Suđenje Osječanina Ante Vučemilovića-Šimunovića u derbiju oduzelo je podosta vremena Oku sokolovu Mateu Beusanu i HRT-ovu stručnom komentatoru Jošku Jeličiću u emisiji »Stadion«.


– Početak kraja relativno dobrog suđenja u prvom poluvremenu je bila situacija kada nije dosuđen jedanaesterac za »Dinamo« nakon igranja rukom Bradarića. Iskreno malo je to ljudi vidjelo, čak ni igrači nisu protestirali. Problem je po meni u tome što je sudac to na poluvremenu vidio i onda krenuo u kompenzaciju što je najgore što se može dogoditi. Ovo je definicija kompenzacije koja se može pokazivati na sudačkoj katedri. Suci su uzeli utakmicu glavnim akterima, igračima, pa i navijačima, a to deffinitivno ne vodi nikamo. Uživao sam u nadmetanju, igrači su se dobro kontrolirali, međutim suđenje je bilo ispod svakog nivoa – rekao je Jeličić, a Beusan secirao brojne Vučemilovićev propuste.


16. minuta – sudac Vučemilović kaznio je Josipa Mišića žutim kartonom za start na vrataru »Dinama« Domagoja Livakoviću.




Beusan: Ispravna odluka suca. Čitam u tisku da je to mogao biti crveni karton (tako tvrdi direktor Dinama Tomislav Svetina op.a), ali o tome nema govora.


38. minuta – Bradarić je u svojem kaznenom prostoru u zračnom duelu s Gojakom zahvatio nadlakticom loptu ubačenu iz slobodnog udarca. Vučemilović je pokazao na udarac iz kuta.


Beusan: Namjerno igranje rukom, ruka je poviše tijela i to je kazneni udarac bez opomene.


45. minuta – Vešović odnosi loptu Jonasu na domaćoj polovici i povlači u kontru »Rijeke« koju prekida Vučemilović označivši prekršaj na veznjaku »Dinama«.


Beusan: Nema govora o prekršaju, sudac je u toj situaciji prvi put pogriješio u procjeni prekršaja.


46. minuta – Gorgon bježi Sigaliju koji ga nadomak kaznenog prostora sapliće s leđa. Vučemilović nije reagirao.


Beusan: Ovo je prekršaj čist kao suza i opomena. Tu vidimo da imamo problem kod procjene prekršaja. 


58. minuta – Soudani s leđa gura Žutu, osvaja loptu i ulazi kazneni prostor. Vučemilović ponovo ne reagira.


Beusan: Kada je igrač ovako u skoku, savijene kičme, dovoljno je da ga netko dirne… Međutim, ovdje je velika uloga prvog pomoćnog suca (Borut Križarić op.a), koji mora signalizirati prekršaj koji se događa na dva, tri metra od njega. Nakon toga s klupe je odstranjen Mance.


68. minuta – Henriquez je napucao loptu nakon što je označeno zaleđe. Riječani uzalud traže opomenu.


Beusan: Radi se o zaleđu, kojega su suci dosudili, a Henriquez je nakon što je učinio korak, dva ispucao loptu. Na posljednjem seminaru suci su upozoreni da budu fleksibilniji i da se za ovo ne opominje. Ispravna odluka.


69. minuta – Alexander Gorgon je dobio drugi žuti karton nakon starta na Sigaliju.


Beusan: Sagledavajući cijeli kriterij ovdje je prestrogo pokazan drugi žuti karton. Za mene je to greška, posebno ako se uzmu u obzir neke situacije s kraja utakmice.


74. minuta – Vešović je s leđa odgurnuo Soudanija, koji je u nastavku akcije rukom uzvratio Vešoviću. Vučemilović je pokazao žuti karton Vešoviću, ali ne i Soudaniju.


Beusan: Opet nemamo isti kriterij kod opominjanja igrača. Osim toga nema smisla davati igračima žuti karton za ovakav kontakt.


76. minuta – Vučemilović ne sudi prekršaj Fernandesa na Mitroviću uoči pogotka »Dinama«.


Beusan: Fernandes je rukom odgurnuo Mitrovića na 17 metara, nakon toga imamo udarac iz kuta, a onda pada i izjednačujući zgoditak…


79. minuta – pomoćni sudac Borut Križarić nije označio zaleđe Soudanija.


Beusan: Fenomenalna reakcija pomoćnog suca. Nema zaleđa.


Sučeva nadoknada


Pivarić s leđa starta na Vešovića, suci pokazuju na gol aut.


Beusan: Pivarić nema kontrolu nad loptom, dolazi do izravnog udarca u Vešovićevu nogu što znači prekršaj i žuti karton za njega, a suci ne pokazuju ništa. Na ovo sam mislio kada sam skrenuo pozornost kod Gorgonova isključenja.


Sučeva nadoknada


poništen je pogodak Stojanovića zbog zaleđa.


Beusan: Ispravna odluka pomoćnog suca Križarića.