Liga prvaka

Barca na mukama pred uzvrat: Juventus ima tri pogotka prednosti, Mandžukić asistent

Hina

Reuters

Reuters



Nogometaši Juventusa s uvjerljivih su 3-0 svladali Barcelonu u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka odigranoj u utorak u Torinu, zahvaljući pogocima dvostrukog strijelca Paula Dybale i Giorgia Chiellinija, a Mario Mandžukić se našao u ulozi asistenta za drugi pogodak.


Juventus je od prve sekunde krenuo pritiskati zadnju i veznu liniju Barcelone te jasno dao do znanja Kataloncima da ih u Torinu čeka težak zadatak. Presing se domaćoj momčadi isplatio već u 7. minuti. Cuadrado se ušetao sa desnog krila u kazneni prostor, pričekao oslobađanje Paula Dybale koji je sa 7-8 metara udesno od vrata Barcelone prihvatio loptu, okrenuo se i lijevom nogom pogodio u suprotnu malu mrežicu pokraj nemoćnog Marc-Andrea ter Stegena.


U 21. minuti Barcelona je došla u sjajnu priliku za izjednačenje. Messi je sjajnim dodavanjem izbacio Iniestu koji je pravovremeno ušao iza leđa Juventusovih stopera. U srazu dvojice kapetana Iniesta je iz prve tukao, ali je istrčali Buffon sjajnom reakcijom odbio loptu i spriječio pogodak.




Već minutu poslije domaća momčad je udvostručila prednost. Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić sjurio se 40-ak metara po lijevoj strani. Njegov je sprint pratio Dybala, a Mandžukić ga pravovremeno uočio, pronašao ga povratnom loptom na rubu kaznenog prostora, a argentinski napadač opet udarcem iz prve lijevom nogom svladao gostujućeg vratara.


Barcelona je u 30. minuti preko Messija stigla do pogotka, no veselje Katalonaca uništila je opravdano podignuta zastavica pomoćnog suca, zbog zaleđa u kojem se našao dodavač Suarez, nakon što je Messi oteo loptu Khediri na 25 metara od gola Juventusa. Suarez je pokušao u 39. minuti glavom, ali je loše zahvatio loptu. Ter Stegen je na novom ispitu bio u 44. minuti, kad je uspio zaustaviti udarac Higuaina sa 15-ak metara.


Barcelona je u nastavku krenula odlučnije prema vratima Juventusa, nakon što je Luis Enrique povukao Javiera Mascherana iz veznog reda na mjesto stopera, a na njegovo mjesto ubacio Portugalca Andrea Gomesa koji je zamijenio Mathieua. Lionel Messi je u 46. minuti pucao pokraj vrata s ruba kaznenog prostora, a šest minuta poslije je s istog mjesta Iniesta poslao loptu preko gola.


Juventus se brzo oslobodio početnog pritiska gostiju pa se Gonzalo Higuain našao u sjajnoj prilici, kad je u 54. minuti sa 6-7 metara iskosa pucao u Barcelonina vratara. Samo minutu poslije Torinezi su došli do trećeg pogotka. Pjanić je izveo udarac iz kuta, Giorgio Chiellini se othrvao zahvatu Mascherana i preciznim udarcem glavom sa 7-8 metara poslao loptu u mrežu.


Barcelona je najbliže pogotku u drugom poluvremenu stigla u 67. minuti. Luis Suarez je izbjegao zaleđe, ušao u kazneni prostor, ali je njegov udarac Buffon uspio skrenuti u korner.


Mario Mandžukić je odigrao cijelu utakmicu za Juventus i bio jedan od glavnih igrača u presingu koji je postavio Massimiliano Allegri. Sjajnim je trkom i asistencijom za drugi pogodak Dybale začinio svoju odličnu igru, a u 63. minuti je zbog pretjerane oštrine zaradio žuti karton.


Na drugoj strani je Ivan Rakitić odigrao svih 90 minuta na desnoj strani vezne linije Barcelone. Natrčao se i bio posvećen obrambenim zadacima, ali je ostao prilično neprimjetan u kreativnom dijelu.


Uzvrat na Camp Nou na rasporedu je u srijedu, 19. travnja, kad će Barcelona pokušati napraviti još jedno čudo slično onom iz osmine finala, kad su Katalonci uspjeli nadoknaditi četiri pogotka zaostatka u srazu s PSG-om.


JUVENTUS – BARCELONA 3-0 (2-0)


TORINO. Stadion Juvetusa. Sudac: Marciniak (Poljska)STRIJELCI: 1-0 Dybala (7), 2-0 Dybala (22), 3-0 Chiellini (55)ŽUTI KARTONI: Alves, Mandžukić, Khedira, Lemina (Juventus); Suarez, Iniesta, Umtiti (Barcelona)JUVENTUS: Buffon – Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro – Cuadrado (Lemina 73), Pjanić (Barzagli 89), Dybala (Rincon 81), Khedira, Mandžukić – HiguainBARCELONA: Ter Stegen – Roberto, Pique, Umtiti, Mathieu (Andre Gomes 46) – Rakitić, Mascherano, Iniesta – Messi, Suarez, Neymar