Lisabonski ožiljci

BRUNO PETKOVIĆ: Bio je penal za nas protiv Benfice. I točka!

Ivana Vaupotić

Bruno Petković/Foto PIXSELL

Bruno Petković/Foto PIXSELL



ZAGREB Dinamov europski put zaustavljen je na legendarnom stadionu Luz, s time da uzvrat s Benficom definitivno spada među utakmice koje će s protokom vremena poprimiti strukturu mita. Modri su, naime, dogurali do produžetka, u kojem zapucali dvije izvanredne prilike za postizanje gola, a teško se oteti dojmu da su 22. minuti oštećeni za jedanaesterac pri rezultatu 0:0.


Doduše, stručnjaci kažu da taj duel Brune Petkovića i Gabriela spada u kategoriju graničnih slučajeva, ali, isto tako, dodaju da je Deniz Aytekin imao dovoljno elemenata za pokazivanje na bijelu točku. Međutim, njemački djelitelj pravde iz Oberasbacha bez razmišljanja je dosudio prekršaj za Benficu.


Uz taj sporni trenutak, mitske razmjere tom uzvratu osmine finala Europske lige definitivno daje i neobjašnjivi promašaj iz 96. minute, kada Amer Gojak s pet metara nije uspio pogoditi prazan gol. U tom trenutku Befica je vodila 2:0, što znači da bi koprcanje lopte u mreži barem privremeno gurnulo Dinamo u četvrtfinale.


Modri blok


– Ono je bio penal za nas. I točka. Mogli smo proći puno bolje. Sudac se držao prilično arogantno, ali na njega ne možemo utjecati, i tako ga ne želim komentirati. Možemo govoriti samo o sebi i svojoj igri – kaže Petković, koji je vodio tešku bitku sa stoperima Benfice sve do 86. minute, kada je umjesto njega u igru ušao Mario Gavranović.Modri su dobar dio utakmice proveli u čvrstom obrambenom bloku, čekajući priliku za kontru koja bi im mogla donijeti veliki kapital u obliku gola u gostima. Stoga ne treba sumnjati da će se sada naći dovoljno ljudi iz kategorije »general poslije bitke«, koji će samouvjereno tvrditi da je Nenadu Bjelici jedinu ideju predstavljalo čuvanje 1:0 iz Zagreba.

Međutim, nikako ne treba smetnuti uma činjenicu da se radilo o gostovanju kod kvalitetnije suparnika. Uostalom, Benfica je unatoč zagrebačkom porazu i dalje imala status favorita. Samim time, sasvim je jasno da se trener Dinama odlučio za taktiku koju bi izabrala većina njegovih kolega.


– Odigrali smo relativno defenzivnu utakmicu. Sigurno je da su sporne situacije mogle odlučiti utakmice, ali na to se nećemo vaditi. Moramo razmišljati o stvarima koje možemo poboljšati u svojoj igri. Ja prvi u napadu nisam bio na pravoj razini, a to je otežalo situaciju cijeloj momčadi. Iako smo napravili veliku stvar, ostaje žal za propuštenom prilikom – dodaje Petković.


Odmahivanje


Jedina prava zamjerka može se uputiti na račun Petra Stojanovića, koji je u 104. minuti zaradio dva žuta kartona u razmaku od pet sekundi. Naime, prvu javnu opomenu dobio je zbog prigovora, nakon čega je odmahnuo rukom. Aytekin mu je rezolutno dao do znanja da to ne smije raditi, a modri desni bek je odmah ponovio istu gestu, čime si je priskrbio drugi žuti karton.


U tom trenutku Benfica je imala 2:0, što će reči da je Dinamo i dalje imao opipljive izglede za prolaz. Samo dvije minute kasnije, Grimaldo je zabio golčinu za otklanjanje svih dvojbi, i to s pozicije na lijevoj strani napada Benfice, odnosno taman s mjesta gdje bi desni bek mogao ući u blok udarca.


Opet, svima u Maksimirskoj 128 jasno je da naricanje nad sudbinom sada nema apsolutno nikakav učinak. Dinamo je u Europi ima više nego odličnu sezonu za klub iz HT Prve lige, a sada mu ne preostaje ništa drugo nego okretanje domaćim obavezama, počevši od sutrašnjeg gostovanja kod Gorice u 25. prvenstvenom kolu.