Engleska vs. Hrvatska

BITI ILI NE BITI Hrvatska na Wembleyu! Kako to još uvijek gordo zvuči u domu Gordog Albiona!

Marko Cvijanović

Utakmica na Wembleyu počinje u 15 sati/Foto REUTERS

Utakmica na Wembleyu počinje u 15 sati/Foto REUTERS

Motiv je i borba za prvo mjesto, ali i borba za našu Hrvatsku. Englezi također imaju svoje motive, oni žele osvojiti veliki trofej, i oni to i zaslužuju – kazao je Dalić



LONDON Hrvatska nogometna reprezentacija danas u Londonu protiv Engleske igra odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini 4, ali i za prestiž. U kolijevci nogometa. Na kultnom Wembleyju. Protiv momčadi uz koju će se zauvijek vezati drage uspomene na najveću pobjedu u povijesti hrvatskoga nogometa i sporta uopće. I na taj 11. srpnja ljeta Gospodnjega 2018. kada su hrvatski nogometaši otrčali u vječnost plasmanom u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. I zato se nije moglo bolje poklopiti da najuspješnija godina u povijesti hrvatskoga nogometna bude okončana utakmicom protiv Engleske. U zemlji gdje je rođena »najljepša igra«. Gdje ćeš ljepše…


– Sastajemo se već treći put u četiri mjeseca, poznajemo se jako dobro, i možemo reći da postoji ono pravo sportsko rivalstvo, u kojemu nema ništa negativnoga. Svatko ima svoj motiv; kao što smo mi imali motiv uzvratiti Španjolcima za poraz 0:6, tako i Englezi žele nama uzvratiti za poraz u polufinalu SP-a. Međutim, bez obzira na ishod današnje utakmice, oni nikada neće moći uzvratiti za poraz iz Moskve, jer to ipak bilo polufinale Svjetskog prvenstva – kaže hrvatski izbornik Zlatko Dalić, koji itekako uvažava današnjega protivnika.



Pobjeda Engleza ili Hrvata donosi jednoj od te dvije reprezentacija prvo mjesto u skupini i plasman na Final Four u lipnju 2019. godine. Remi bi donio prvo mjesto Španjolskoj, a završi li utakmica 0:0, tada bi Hrvatska bila posljednjeplasirana zbog najlošije gol-razlike.





Kompaktnost


– U napadu imaju sjajna rješenja, brze igrače Sterlinga i Rashforda koji mogu pretrčati svakoga, i vratara s najboljim pasom na svijetu Pickforda. Ali, mi moramo misliti na sebe, moramo im stajati blizu, biti kompaktni. Igrali smo tešku utakmicu protiv Španjolske u četvrtak, potpuno smo se iscrpili tako da me više strah nas, našega umora, nego suparnika. Jesu li igrači spremni? Nadam se i vjerujem u to, mi ne tražimo izliku u tim stvarima, umor će biti problem, ali znamo da nam je cilj pobijediti i odigrati lijepo, zaključiti godinu na sjajan način. Rekao sam već, igramo protiv Engleske na njihovu stadionu, nemojte misliti da ćemo biti bahati i prepotentni – kazao je Dalić, koji je uoči posljednjega treninga pred utakmicu priznao daje prvi put na Wembleyju.


– Motivira nas sam dolazak na Wembley, na najljepši stadion na svijetu, pun stadion, osamdeset tisuća gledatelja. Motiv je i borba za prvo mjesto, ali i borba za našu Hrvatsku. Englezi također imaju svoje motive, oni žele osvojiti veliki trofej, i oni to i zaslužuju – kazao je Dalić.


– Problem jedino predstavlja neuobičajeno vrijeme odigravanje utakmice…



Stadion Wembley. Sudac: Sidiropoulos (Grčka)


ENGLESKA: Pickfordm Walker, Gomez, Stones, Shaw, Barkley, Henderson, Alli, Sterling, Kane, Rashford.


HRVATSKA: L. Kalinić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Jedvaj, Modrić, Brozović, Rebić, Vlašić, Perišić, Kramarić.


 



– Termin nam sigurno ne odgovara jer smo u četvrtak navečer igrali protiv Španjolske i nismo imali dovoljno vremena za odmor, ali želimo na najbolji mogući način završiti ovu godinu hrvatskog nogometa. Ciljevi? Hrvatska je ove godine igrala protiv vrhunskih momčadi i za nas je najbitnije da ostanemo u društvu najboljih reprezentacija na svijetu kako bismo i dalje mogli napredovati. Zbog toga nam je i bod protiv Engleske odličan jer nam donosi ostanak u elitnoj skupini Lige nacija – zaključio je izbornik.


Ivan Perišić posebno je naglasio sjajno ozračje u taboru »kockastih«.


– Atmosfera u svlačionici je odlična, nismo dobro otvorili Ligu nacija, ali smo se iz utakmice u utakmicu dizali i nakon velike pobjede nad Španjolskom opet ovisimo sami o sebi. Englezi su više trebali proučavati nas nego mi njih, jer smo ih dobili u polufinalu Svjetskog prvenstva, a u Rijeci je bilo 0:0. Dobro smo ih proučili, shvatili smo koje smo greške radili i ispravit ćemo ih. Igramo pred njihovom publikom i zbog toga će nam ovaj put biti malo teže igrati.


Iako je pred hrvatskim reprezentativcima četvrti nastup u Ligi nacija, faza privikavanja još uvijek traje…


Cilj kvalifikacije


– Natjecanje je novo, potpuno drukčije i treba nam vremena naviknuti se, ali prvi cilj su i dalje kvalifikacije. Bez obzira na to, dat ćemo sve od sebe. Bit će to otvorena utakmica, pogotovo pred kraj jer i njima i nama igra samo pobjeda. Moje je mišljenje da možemo očekivati jako dobru utakmicu. Pritom, jasno je da nismo favoriti, jer igramo na Wembleyju, a da stvar bude bolja, Englezi imaju mladu i poletnu momčad. Međutim, budemo li igrali kao na Svjetskom prvenstvu i u ovoj posljednjoj utakmici protiv Španjolske, možemo doći do pobjede – zaključio je Perišić.


Uslijedila su, naravno, neugodna pitanja o Dejanu Lovrenu, koji je poslije veličanstvene pobjede nad Furijom žestoko obrušio na španjolske reprezentativce, a najviše na njihova kapetana Sergija Ramosa. Dalić i Perišić nisu imali pravi odgovor.


– Nemam nešto za dodati na tu temu. Baš kao i moji suigrači, koncentriran sam na utakmicu tako da bih radije odgovarao na pitanja o utakmici – rekao je Perišić. A Dalić?


– Svatko od nas ima svoje mišljenje i komentar o nekoj temi, a ja ću s Dejanom razgovarati osobno, a ne preko medija.


Bez obzira na ishod današnje utakmice, oni nikad neće moći osvetiti poraz iz Moskve jer je to ipak bilo polufinale Svjetskog prvenstva – zaključio je izbornik »kockastih«.


Hrvatska. Kako to još uvijek gordo zvuči u domu Gordog Albiona!



Preostala utakmica: Engleska – Hrvatska (15 sati).


ŠPANJOLSKA 4 2 0 2 12:7 6


ENGLESKA 3 1 1 1 4:4 4


HRVATSKA 3 1 1 1 3:8 4