Strijelac protiv Moldavije

Andrej Kramarić šepajući napustio Koprivnicu: Dobro sam dobio po tamburi

Ivana Vaupotić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB Pomisao da bi prijateljska utakmica s Moldavijom u Koprivnici mogla biti repriza sličnog ogleda s Australijom otprije osamnaest godina, odnosno uvertira u još jedno hrvatsko nogometno ljeto u Francuskoj, ipak se pokazala kao tlapnja vječitih optimista. Kada se u obzir uzmu olakotne okolnosti, poput teških nogu u pripremnom razdoblju i činjenice da nitko od reprezentativaca nije htio riskirati ozljedu, postaje jasno da je Hrvatska u srcu Podravine odigrala korektnu utakmicu, i ništa više od toga.


Zapravo, takav razvoj događaja bio je vrlo izgledan. Uz dužno poštovanje prema Moldaviji, to ipak nije reprezentacija koja bi mogla natjerati igrače na pružanje dodatnih deset posto angažmana u prijateljskoj utakmici. Na kraju krajeva, konačnih 1:0 za Hrvatsku to i potvrđuje. Povrh toga, dojam bi sasvim sigurno bio bolji da stative nisu zaustavile udarce Nikole Kalinića u prvom i Duje Čopa u drugom dijelu.


Tu postoji još jedna bitna razlika u odnosu na 1998. godinu. Australci su se tada skupili na brzinu s godišnjih odmora i popili sedam komada, a Moldavci su stigli s dosta igrača iz drugog plana koji su utakmicu u Koprivnici doživjeli kao idealnu priliku za stjecanje povjerenja svog izbornika Igora Dobrovoljskog. Strijelac jedinog gola Andrej Kramarić to je najbolje osjetio na svojoj koži.


Dva-tri dana poštede




– Nismo računali da će Moldavci biti toliko agresivni. Možda su oni preozbiljno shvatili ovu utakmicu. A možda smo mi njih shvatili neozbiljno, ha, ha… Šalim se. Moldavcima se nema što zamjeriti. Htjeli su pokazati da se mogu nositi s nama i igrali žestoko, čvrsto, borbeno i agresivno. Na žalost, sada ja patim zbog toga – kaže Kramarić, koji je nakon utakmice vidno šepao.


Zavoj na gležnju lijeve noge nije nudio puno razloga za optimizam, no prve stručne prognoze govore da bi sve trebalo biti dobro za dva-tri dana. A to, pak, znači da je Kramarić nakon odigranog prvog dijela utakmice s Moldavijom i dalje među kandidatima za Euro.


– Gadno sam dobio po tamburi. Ne znam je li bilo u planu da odradim cijelu utakmicu, ali mislim da ne bih ni mogao igrati u drugom poluvremenu. Dobio sam po gležnju, a tu je bio i gadan udarac u leđa. Definitivno je bolje da sam izašao iz igre. Na svu sreću, nema nikakve frakture – dodaje Kramarić.


Nije naodmet podsjetiti da je Hrvatska u Koprivnici nastupila bez Darija Srne, Luke Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i Matea Kovačića. Njih četvorica propustili su prvi dio priprema u Svetom Martinu na Muri zbog klupskih obaveza i priključit će se reprezentaciji ovog ponedjeljka u Rovinju.


Umor


Tamo bi izbornik Ante Čačić i njegovi suradnici iz stručnog stožera trebali osvježiti momčad i ispolirati igru do razine potrebne za Euro. Zapravo, to je razlog zbog kojeg sučeljavanje s Moldavijom u Koprivnici ne treba secirati do zadnjeg detalja. U Svetom Martinu na Muri naglasak je stavljen na fizički dio, a Rovinj je rezerviran za udaranje završne glazure.


– Protiv Moldavije su nam noge bile teške. Na prvom dijelu priprema smo dobro radili i tu se nakupilo dosta umora. Siguran sam da stručni stožer dobro zna što radi i vjerujem da ćemo biti najbolji kada to bude potrebno – zaključuje Kramarić, uz napomenu da je spremanjem lopte u mrežu Moldavaca samo nastavio putem kojim je ovog proljeća krenuo u dresu »Hoffenheima«.


Nakon utakmice u Koprivnici Čačić je igračima dao slobodan vikend. Novo okupljanje zakazano je za danas popodne, a zatim je na rasporedu odlazak u Rovinj, gdje će u ponedjeljak biti održana dva treninga. U istom ritmu radit će se i u utorak, dok će se srijeda i četvrtak trenirati samo jednom dnevno.