Napadač Hoffenheima

Andrej Kramarić: Naš osnovni cilj je ne ponoviti prošlu sezonu

Marko Cvijanović

Svi u klubu, od klupskih čelnika do nas igrača, imamo isti cilj: nitko od nas ne želi da se ponovi prošla sezona. U novoj sezoni bit ćemo puno stabilniji – kaže Kramarić



RIJEKA Odbrojavanje se bliži kraju. Za »Hoffenheim«. Većina klubova već je upisala svoje prve utakmice u novoj bundesligaškoj sezoni. Momčad Andreja Kramarića starta današnjim domaćim ispitom protiv novaka u ligi, »RasenBallsport Leipziga«, u posljednjoj utakmici prvoga kola.


Ako se po jutru dan poznaje, Kramarić najavljuje vrhunsku golgetersku formu. U prvome kolu njemačkoga Kupa protiv niželigaša »Germanije Egestorf-Langreder« napadač »kockastih« postigao je »hat-trick«. Protivnik nije bio dorastao puno kvalitetnijem bundesligašu, ali nikome danas nije lako zabiti tri gola…


Prva utakmica


– Tako nekako, iako stoji činjenica da je »Hoffenheim«  puno kvalitetnija momčad. Međutim, naravno da sam zadovoljan činjenicom da sam zabio tri pogotka, uvijek je dobro kada napadač sezonu otvori golovima – kaže Andrej Kramarić, prva sezona kojega je u »Hoffenheimu« završila prilično stresno, ali bez posljedica. Grčevita borba za ostanak u elitnom bundesligaškom društvu ipak je završila je sretno.




– Upravo tako. Zato svi u klubu, od klupskih čelnika do nas igrača, imamo isti cilj: nitko od nas ne želi da se ponovi prošla sezona. Uvjereni smo da ćemo u novoj sezoni biti puno stabilniji. Prva će kola donijeti odgovor na pitanje gdje smo i što smo.


Pritom u »Hoffenheimu« svi itekako ozbiljno shvaćaju dolazak momčadi iz Leipziga koja važi za jednu koja gaji lijep nogomet i može biti vrlo nezgodan protivnik.


– Teže igri, otprilike kao i mi. Čeka nas vrlo zahtjena utakmica i vrlo važna. Uvijek je dobro prvenstvo otvoriti pobjedom, pogotovo na domaćem terenu. To je itekako važno na psihološkom planu.Vjerujem da ćemo uspjeti.


Od hrvatskih igrača u Bundesligi dolaze oprečna ovoljetna iskustva, neki su prvi put u svojim karijerama okusili »surovost« njemačkog »drila« na pripremama tijekom kojih su znali imati i tri treninga dnevno. Andrej Kramarić jedan je od onih koji je bio pošteđen takvih metoda.


Novi igrači


– Svakakvih sam se priča naslušao, ali nijedna se nije pokazala ni približno točnom. Uopće nije bilo suhoga trčanja, mladi trener Julian Nagelsmann očito ima neke nove metode kojima ruši njemačke stereotipove, na radost njegovih igrača, ha, ha, ha… Cijelo smo vrijeme radili s loptom, puno pažnje u radu poklanjali uigravanju. Nadam se da će se to osjetiti u našoj igri tijekom sezone.


Momčad »Hoffenheima« doživjela je izvjesne promjene u odnosu na prošlu sezonu, igrački kadar je oplemenjen, trener Nagelsmann može računati na širinu kadra.


– Došla su šestorica, sedmorica novih igrača od kojih će dosta njih biti u prvoj momčadi. Dakle, u novoj sezoni predstavit će se redizajnirana momčad »Hoffenheima«, u Kupu je to dobro izgledalo, ali prava kušnja bit će susret prvoga kola protiv »RasenBallsport Leipziga«. Ta će nam utakmica dati odgovore na neka pitanja.


Kramarića uskoro očekuje još jedna premijera, napadač »Hoffenheima« nalazi se na popisu igrača hrvatskoga izbornika Ante Čačića za predstojeću prvu utakmicu novoga kvalifikacijskoga ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. U Maksimir stiže Turska koju su »kockasti« svladali na EURO-u u Francuskoj kojega se mnogi ne žele niti prisjećati uzimajući u obzir način na koji je Hrvatska ispala iz natjecanja.


– Brzo je došao novi kvalifikacijski ciklus koji, na žalost, otvaramo pred praznim maksimirskim tribinama. Općenito, očigledno je da ćemo više utakmica igrati bez navijača nego s njihovom prisutnošću. Čeka nas težak put do plasmana u Rusiju, ali ova momčad ima izvrsnu kvalitetu – zaključio je Kramarić.