Hrvatskoj naglašena uloga favorita

Analiziramo odnos snaga Hrvatske i Danske koje sutra igraju utakmicu osmine finala SP-a

Marko Cvijanović

Luka Modrić / Reuters

Luka Modrić / Reuters

»Kockasti« su u prvom redu ostavili puno bolji dojam u Rusiji, Hrvatska je pobijedila sve tri utakmice u skupini, uključujući i onu protiv Messijeve Argentine. I to na impresivan način. Navješćujući velike domete momčadi koju su do neba uzdigli igrači na vrhuncu moći



NIŽNJI NOVGOROD  Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Nižnjem Novgorodu protiv Danske igra utakmicu osmine finala svjetskog prvenstva, uoči koje joj s pravom pripada uloga favorita. Zbog više razloga. »Kockasti« su u prvom redu ostavili puno bolji dojam u Rusiji, Hrvatska je pobijedila sve tri utakmice u skupini, uključujući i onu protiv Messijeve Argentine. I to na impresivan način. Navješćujući velike domete momčadi koju su do neba uzdigli igrači na vrhuncu moći.


Hrvatska je doista u prvoj fazi natjecanja skrenula na sebe pozornost odličnim izdanjima protiv Nigerije i Argentine. Iako igra kombinirane momčadi u trećoj utakmici protiv Islanda nije bila na toj razini, pobjedi se ne smije i neće gledati u zube. Učinak, uostalom, sve govori. Tri utakmice, tri pobjede i gol razlika 7:1. Jedini pogodak (Island) Hrvatska je primila iz jedanaesterca! Iako statistika u nogometu katkad zna zavarati, u ovom slučaju ipak puno govori. Pogotovo rubrika primljenih golova.


Momčadska igra


Naravno da su svi znali da potentna hrvatska momčad puno može u igri prema naprijed, raznovrstan napadački potencijal (Mandžukić, Kramarić, Perišić, Rebić…) i ofenzivni doprinos dvojice veznih igrača najviše klase (Modrić, Rakitić) došao je u Rusiji do punog izražaja, ali najveće dostignuće Zlatka Dalića na Mundijalu je igra momčadi kada se brani. Onako kako je Hrvatska bila disciplinirana u bloku ispred nigerijskih i argentinskih igrača jednako je upečatljivo kao i uklizavanja Modrića i Rakitića.




To znači da je samosvijest najboljih nogometaša koje Hrvatska ima na najvišoj razini, Dalićeva momčad baš nijednom nije zakazala u pristupu kad su u pitanju utakmice natjecateljskoga karaktera, o čemu opet svjedoče brojke. U Dalićevoj eri »kockasti«  su odigrali šest natjecateljskih utakmica, ostvarivši pet pobjeda (Ukrajina 2:0, Grčka 4:1, Nigerija 2:0, Argentina 3:0, Island 2:1) i jedan remi (Grčka 0:0) uz gol-razliku 13:2. Oba gola Hrvatska je primila iz prekida.


U bilo kojem drugom slučaju sutrašnja utakmica u Nižnjem Novgorodu bila bi najavljivana kroz prizmu dvoboja sjajnih pojedinaca u hrvatskoj svlačionici protiv kompaktne danske momčadi. Ovako, Danci će biti na čudu. Svjesni činjenice da pojedinačna kvaliteta hrvatskih igrača u svakom trenutku može stvoriti razliku na terenu, a da su istodobno ti isti igrači u svakom trenutku maksimalno podređeni momčadi.Ako već treba uspoređivati pojedinačnu kvalitetu igrača, Hrvatska je, naravno, u velikoj prednosti. Po pozicijama to otprilike izgleda ovako: Subašić (Monaco) i Schmeichel (Leicester City) su vratari podjednakih kvaliteta, vrlo iskusni, s golemim klupskim i reprezentativnim stažom, u danom trenutku dosta mogu presuditi nijanse. Na bočnim pozicijama u zadnjoj liniji Vrsaljko i Strinić su otprilike na istoj razini s Dalsgaardom i Strygerom, bez obzira što su se obojica izbornika uoči odlaska u Rusiju suočila s dvojbama na osjetljivim pozicijama na lijevoj strani.

Dalić je na kraju Strinića pretpostavio Pivariću (i pogodio), a Age Hareide priliku pružio dešnjaku (!?) Strygeru. Kad su stoperski tandemi u pitanju, nedvojbeno je da Dejan Lovren na isteku najbolje sezone u karijeri odskače kvalitetom, bez obzira na sporadične »žute minute«  u svojoj igri. Vidin problem je nedostatak natjecateljskih utakmica s obzirom na nepovoljan klupski status u »Bešiktašu«. Po tom pitanju, Kjaer i pogotovo Christensen nemaju nikakvih problema. Christensen je, uostalom, u »Chelseaju«  iz prve momčadi uspio istisnuti kapetana Garyja Cahilla. I to nešto govori, zar ne?


Trkač Eriksen


O veznoj liniji hrvatske momčadi sve je već rečeno. Luka Modrić i Ivan Rakitić nedvojbeno su najbolji par veznih igrača u dosadašnjem dijelu svjetske smotre u Rusiji. Podjednako značajni za igru hrvatske momčadi kada napada i kada se brani.


Dokazana kvaliteta došla je na Mundijalu do punoga izražaja, Luka i Ivan najveći su zalog vjerovanja da Hrvatska može daleko. Uz golem doprinos Marcela Brozovića, koji je protiv Argentine odradio puno »prljava posla«  što se ne može mjeriti egzaktnim statističkim pokazateljima.


Igra danske momčadi počiva na kvaliteti sjajnoga Christiana Eriksena, koji je imao sjajnu sezonu u »Tottenhamu«, zbog čega će ovoga ljeta vjerojatno moći birati gdje će nastaviti karijeru. Eriksen je i u Rusiji zadržao kvalitativnu razinu igara i dodao tome još jedan element više. Eriksen je, naime, od svih igrača pretrčao najviše kilometara. Čak 36 u tri nastupa ili u prosjeku nevjerojatnih 12 kilometara po utakmici.



Christian EriksenTipičan primjer modernog veznog igrača. Trkača, asistenta, strijelca. Danska plasman u osminu finala ponajprije mora zahvaliti igraču koji je sposoban jednim potezom riješiti utakmicu. Eriksen je pravi lider nove generacije danskoga nogometa,u Rusiju je stigao s upečatljivim klupskim brojakama (47 utakmica, 14 golova, 13 asistencija). Luka ModrićProtiv Nigerije i Argentine i službeno proglašen najboljim igračem utakmice. Luka je, poslije sjajne klupske sezone u kojoj se s “Realom” okitio trećom uzastopnom titulom prvaka Europe, pronašao dodatnu snagu i energiju i kapetanski predvodi momčad koja u Rusiji konačno kani napraviti rezultatski iskorak.


Uz dužno poštovanje prema danskim napadačima, Rebiću, Mandžukiću i Perišiću, ali i Kramariću u ovoj komparaciji apsolutno pripada primat. Tim više što je Hrvatska, uz provjerene vrijednosti Perišića i Mandžukića, u Rusiji dobila – Antu Rebića! Krilnog napadača izuzetnih energetskih kapaciteta koji, uz to, zna namirisati i pogodak. U rotaciji puno toga dobroga može donijeti i Kramarić, koji pokriva više pozicija.


Među danskim napadačima u Rusiji je najviše pokazao Yussuf Poulsen, važan igrač »RB Leipziga«, bez obzira što se ove klupske sezone i ne može pohvaliti nekim bajnim dostignućima (41 nastup, 5 golova). Kada se, dakle, sve zbroji i oduzme, pojedinačna kvaliteta je na strani »kockastih«, ali uoči sutrašnje utakmice na umu treba imati još jedan podatak. Danska već 18 utakmica ne zna za poraz, a nije igrala protiv bilo koga (Francuska, Čile, Meksiko, Švedska, Poljska… i Njemačka). Danska je posljednji put poražena 11. listopada 2016. godine od – Crne Gore!