Trener Rijeke nakon poraza od Hajduka

Alen Horvat: Povlačim ekipu s terena ako se ponove situacije na našu štetu!

Orlando Rivetti

Igrači me uvjeravaju da nam nisu dosuđena dva jedanaesterca. Ako je tako, neke su stvari prešle okvire sporta. U demokratskim društvima to se zove krađa! – kaže Horvat



RIJEKA U četiri ujutro Riječani su »doplovili« iz Splita, sedam sati kasnije svi su bili na treningu! Dobra igra nije nagrađena (tro)bodom. Trener Alen Horvat je primao čestitke kisela osmijeha.


  – Draže su mi bile čestitke nakon utakmice s Lučkim, jer igra se za bodove – govori Alen Horvat. Ali složit će se da je na planu igre ovo bila – najbolja ovosezonska utakmica Rijeke.


  – Dobro je bilo protiv Osijeka, razumijem navijače koji su kritizirali igru protiv Lučkog, ali ovo je ekipa u stvaranju. U Splitu smo zaslužili više od časnog poraza. Posebice igrom u drugom poluvremenu.




  Što nije valjalo u prvoj dionici utakmice?


  – Morali smo ući u utakmicu malo hrabrije, podignuti se dvadesetak metara. Imali smo i rezervni sustav igre, 4-1-4-1, ali bilo je šteta nešto mijenjati u rasporedu jer nam Hajduk nije stvarao šanse. Previše je bilo dugih lopti.


  U nastavku, posebice posljednjih pola sata, Hajduk je bio zbunjen riječkom reakcijom?


  – U glavama smo se korigirali za vrijeme odmora, rekli smo, spuštamo loptu po cijenu pogreške, ali moramo imati kontrolu igre.


  Ipak, dva taktička lice Rijeke, prvo defenzivno, drugo napadački, ugodno su iznenađenje. Jer, u prvom poluvremenu usisali ste igru Splićana, kasnije pokazali da ima i ofenzivnog potencijala?


  – Upravo tako. Ali, raduje me nastavak. Ponosan sam na hrabru igru. Utakmica je postala gledljiva, jako dobra. A Hajduk je bio u velikim problemima.   

Eksperiment


Što biste pohvalili?


  – Odlučnost i hrabrost. Nije bilo straha od igre i pogreške, preuzimanja rizika. Tražila se lopta, prolazilo jedan na jedan, dobra je bila suradnja. Šteta što smo primili taj drugi gol, očekivao sam pogodak na drugoj strani, u splitskoj mreži. Domaćin je bio na konopcima.


  Dobar je bio eksperiment s Križmanom kao »devetkom«, već u petoj minuti mogao je zapapriti Subašiću?


  – Šteta, ali dobro ste rekli. Eksteriment… Jer u rasporedu 4-2-3-1 centralna špica je jedan od ključnih mjesta. U Osijeku je to igrao Pilčić, protiv Lučkog je to bio Matovina, a sada Križman. Problem je evidentan, od početka znamo što nam nedostaje da bismo bili ubojitiji, ali i lakše igrali prema naprijed.


  Navodno stiže mister X, a Salčinović bi mogao biti registriran već za subotnji susret s Varteksom. Riječ je o polušpici…


  – Ne znam. Stvaram od onoga što imamo. A sumnjam da će Salčinović dobiti papire do kraja prijelaznog roka, osim toga – nespreman je.


      

Bočne lopte


 Vratimo se susretu s Hajdukom. Dva gola, Vukušić i Andrić, dodajmo onaj Ljubojevićev u Osijeku, sva tri pogotka Rijeka je ove sezone primila – glavom!?


-  Možda je u pitanju pad koncentracije ili nedostatak visine. U sve tri situacije bili smo na lopti, ali nismo spriječili pogotke. Morat ćemo raditi na tome. Faza obrane dobro se kolektivno odrađuje, a onda nas jedna bočna lopta ubije. Ali, čestitao sam igračima, puno je dobrih stvari bilo na splitskoj utakmici. Pomak prema naprijed. Dobro su odradili stoperi, dva zadnja vezna, Vukman i Kreilach, Gutierrez je znalac, razumljivo, treba mu vremena, Čulina je opasan. Mislim da se polako slažu kockice mozaika kakvoga sam zamislio na početku rada s ovim krasnim dečkima.


  Na splitske rane trebalo bi staviti melem pobjede nad Varaždinom?


  – Varaždinci su jedna od ekipa čiji nam stil igre ne leži. Promijenit ćemo to ove sezone. Pripremit ćemo se do subote i malo pričati o sucima…


  Žestoko ste krenuli, a skliski teren?


  – Ne želim nikoga optuživati dok ne pogledam snimku utakmice. Ali igrači me uvjeravaju da nisu dosuđena dva jedanaesterca. Ako je tako, neke su stvari prošle okvire sporta. Znam to odavno, sada sam je uvjerio… Uvijek isti stradaju. Ne moram biti trener Rijeke, ali neću šutjeti, u demokratskim društvima to se zove krađa!


  Ponašate se kao Splićani uoči utakmice s Rijekom?


  – Zar je normalno da su se cijeli tjedan bavili sucima, prijetili svima, što bih ja sada trebao? Baš me zanima tko će suditi u subotu. Ako se uspostavi da je Burilo pogriješio, a ponove se situacije na našu štetu, spreman sam na povlačenje ekipe s terena – rigao je vatru Horvat pri spomenu krojitelja pravde na poljudskom travnjaku.