Pripreme za EURO 2016

Alen Halilović puca od samopouzdanja: “Iza mene je dobra sezona u Gijonu, želim u Francusku”

Ivana Vaupotić

Pripreme velikih očekivanja - Alen Halilović / Snimio Roni Brmalj

Pripreme velikih očekivanja - Alen Halilović / Snimio Roni Brmalj

Imam puno razloga za zadovoljstvo, pogotovo zato što je Sporting ostao u ligi. U Španjolskoj se igra brzo, od noge do noge, meni to odgovara. Ove sezone sam igrački napredovao – tvrdi Halilović



SVETI MARTIN NA MURI Topla i srdačna dobrodošlica koju su Međimurci u nedjelju pripremili hrvatskoj reprezentaciji i u ponedjeljak je bila tema razgovora među štićenicima izbornika Ante Čačića. Pet tisuća ljudi natiskanih na tribinama i oko igrališta lokalnog međužupanijskog ligaša »Poleta« širilo ja oko sebe neopisivu pozitivu, euforično pozdravljajući svaki potez igrača, a to je definitivno premašilo sva očekivanja.


– Nismo se nadali da će nas tako doživjeti. Sada im samo možemo zahvaliti što su nas tako podržali – objašnjava Alen Halilović.


Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza dugo su naricali za pozitivnom atmosferom oko reprezentacije, tvrdeći da je navijačka podrška jedan od ključnih sastojaka recepta za uspjeh na EURO-u. Sada je i taj uvjet ispunjen, što znači da je sve ostalo u rukama Ante Čačića i njegovog stručnog stožera.




– Stvarno radimo kvalitetno na ovim pripremama, a imamo i odlične terene za treninge. U Svetom Martinu na Muri imamo fantastične uvjete za sve što nam je potrebno. Samo neka nas zaobiđu ozljede – dodaje plavokosi veznjak koji je prošlu sezonu proveo u dresu »Sportinga« iz Gijona.


Velika minutaža


Ta mu je posudba iz »Barcelone« pomogla da uhvati kontinuitet nastupa i pokaže svu raskoš talenta.


– Jako sam zadovoljan sezonom. Odigrao sam 36 utakmica u Primeri, a tu su i nastupi u kupovima. Da mi je netko prije sezone rekao da ću imati toliku minutažu, ne bih mu vjerovao. Imam puno razloga za zadovoljstvo, pogotovo zato što je »Sporting« ostao u Primeri. U Španjolskoj se igra brzo, od noge do noge, a meni to odgovara. Mislim da sam ove sezone igrački napredovao – tvrdi Halilović.


Dobra izdanja u Španjolskoj ispisala su mu pozivnicu za pripreme reprezentacije. Međutim, jasno je da Halilović nema zajamčeno mjesto u avionu kojim će 7. lipnja Hrvatska krenuti na EURO.


– Na pripreme nas je pozvano 27, a svi koji su ovdje zaslužuju biti dio priče o reprezentaciji. Imamo jako puno odličnih nogometaša, kvalitetno smo popunjeni na svim pozicijama. Izbornik još uvijek nije razgovarao s nama o tome tko bi mogao biti višak. Vjerujem da ćemo tu temu dotaknuti kada bude vrijeme – kaže devetnaestogodišnji veznjak.


Konačnu odluku o 23 igrača s kojima namjerava krenuti u Francusku, Čačić mora donijeti do 1. lipnja, kada istječe rok za prijavu UEFA-i.


– Uopće ne razmišljam o tome hoću li biti unutra. Sada samo pokušavam pružiti svoj maksimum u svakom trenutku i dokazati se izborniku. No, ako ne budem izabran za EURO, to sigurno neću doživjeti kao tragediju. Mlad sam igrač, tek mi je 19 godina. Naravno, nadam se da ću biti među 23 igrača koje će izbornik povesti u Francusku, jer iza mene je dosta dobra sezona, u kojoj sam odigrao dosta utakmica – rezonira Halilović.


Na oku Barceloni


Za razliku od ostalih reprezentativaca koji se nalaze na pripremama u Svetom Martinu na Muri, Halilović ima i jednu specifičnu obavezu.


– Čim je završila sezona u Španjolskoj, spakirao sam se i vratio u Hrvatsku. Moram završiti Sportsku gimnaziju pa sam na pripreme ponio i knjige. Slobodno vrijeme koristit ću za učenje – otkriva Halilović, uz napomenu da će o klupskim obavezama razmišljati nakon EURO-a.


Naime, nije tajna da ga »Valencia« želi kupiti od »Barcelone«.


– Ni sa kim još nisam razgovarao o tome. Jednostavno, nisam imao vremena za takve stvari. Samo mogu reći da nikada nisam razgovarao s ljudima iz »Valencije«. Možda postoje pregovori između klubova, ali ja nisam pričao ni sa kim. Najprije moram razgovarati s čelnicima »Barcelone« i postaviti svoje uvjete. Tek nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje – tumači Halilović.


U svakom slučaju, epizoda sa »Sportingom« iz Gijona sada je zaključeno poglavlje. Jedino otvoreno pitanje predstavljaju potrebe »Barcelone«, odnosno njeno (ne)zadovoljstvo Halilovićevim igračkim razvojem.


– Razgovarali smo i o takvim stvarima. Mislim da me neće pustiti, oni uvijek žele imati mogućnost odluke o mojoj karijeri. Žele me imati na oku, da me u svakom trenutku mogu vratiti. Rekli su mi da će me uvijek pratiti i razmišljati o meni, bez obzira gdje odem igrati – zaključuje plavokosi veznjak.