Kako je Rijeka "tržila"

ANALIZA MERCATA Heber pokazao najviše, jedno od “pojačanja” još uvijek bez nastupa

Ivan Volarić

Heber Araujo dos Santos / Foto: REUTERS

Heber Araujo dos Santos / Foto: REUTERS

Brazilac je u 19 nastupa postigao devet pogodaka i tome pridodao četiri asistencije te definitivno potvrdio status pojačanja. Gomelt zbog ozljede jedini još nije upisao niti jedan službeni nastup



 Da je kojim slučajem prošloga ljeta na Rujevici angažiran još jedan središnji branič mogla bi se sastaviti kompletna jednaestorka isključivo od igrača koji su stigli u »Rijeku« u ljetnom prijelaznom roku. Na vratima Nigerijac David (povratnik s posudbe iz Viteza), zadnja linija Grk Mavrias (Karlsruhe), Punčec (Union Berlin) i Australac Davidson (Huddersfield, Groningen), dva zadnja vezna Pavičić (Dinamo) i Gomelt (Cluj).


U pričuvi Đoković (Spezija) – nedostaje Punčecov stoperski partner. Na desnom krilu povratnik s posudbe iz »Sheriffa« Kvržić ili Ganac Acosty (Crotone), u sredini Puljić (Inter), lijevo Heber (S. Belupo) i u špici – Jelić (Rapid Beč). Na papiru ta momčad ne djeluje nimalo loše, iako je stvarnost nešto drugačija i sobom nosi mnoge preduvjete koji se moraju ispuniti da bi igrači adekvatno realizirali svoj potencijal u novoj sredini.


Ponekad proces prilagodbe traje rekordno kratko, kao primjerice prošle sezone kada su se Franko Andrijašević i Alexander Gorgon nakon svega nekoliko tjedana prometnuli u ključne igrače šampionske momčadi, ponekad se protegne na duži period, a ponekad je jednostavno igrač osuđen na ekspresni razlaz, kao što je to ovoga ljeta bio slučaj s Novakom Đokovićem.


Kekovi principi




Izuzme li se bivši veznjak »Spezije«, koji je nakon tri nastupa napustio Rujevicu, preostalih 11 igrača koji su stigli u »Rijeku« treba podijeliti u nekoliko skupina po kriteriju termina dolaska kako bi se mogao adekvatno vrednovati njihov dosadašnji učinak u bijelom dresu. U prvu skupinu igrača spadaju Gomelt, Punčec, Heber, Kvržić i David, koji su stigli na početku priprema, u drugu Jelić, koji je stigao na polovici priprema, a u treću Acosty, Puljić, Davidson, Mavrias i Pavičić, koji su prve treninge sa svojom novom momčadi odradili u zadnjim danima kolovoza.


Domagoj Pavičić / Foto: REUTERS


Domagoj Pavičić / Foto: REUTERS



Svi koji prate rade Matjaža Keka vrlo dobro znaju da je riječ o stručnjaku koji svaku vrstu improvizacije svodi na minimum. U prijevodu Kek vrlo rijetko (usamljen je primjer Mirala Samardžića) ubacuje nove igrače u vatru bez da prethodno prođu kroz višetjedni, a ponekad i višemjesečni period adaptacije na novu sredinu i njegove zahtjeve u igri. Slovenski stručnjak u tom je dijelu vrlo principjelan pa čak i pod cijenu toga da se ponekad nađe na meti kritika poslije ponekog rezultatskog neuspjeha, jer određeni procesi traju presporo za nestrpljivo okruženje. Opet, rezultati treneru »Rijeke« daju za pravo. Dovoljno se prisjetiti Andreja Kramarića koji prošao mukotrpni put od pričuvnog do igrača »teškog« deset milijuna eura.


Gomelt i Đoković


Sve ovo donosi logično objašnjenje zbog čega velika većina riječkih pojačanja još uvijek sakuplja minutažu na kapaljku. Konkretnije, od njih 11 jedino Brazilac Heber i povratnik s posudbe Zoran Kvržić uživaju status prvotimaca. Heber je do sada upisao 19 nastupa i pritom postigao devet pogodaka uz četiri asistencije. Iako u njegovoj igri ima još dosta prostora (faza obrane…) za napredak, golgeterski učinak sugerira da je on definitivno potvrdio status pojačanja. O Kvržiću (13 nastupa, jedan gol) ne treba trošiti riječi. Bez obzira na neka brzopleta riješenja u završnici, Kvržić uvijek svojim angažmanom donosi nešto momčadi.


Roberto Punčec, Foto: Novi list


Roberto Punčec, Foto: Novi list



Da ga nije iz stroja izbacila ozljeda ramena i branič Roberto Punčec sigurno bi sakupio više od šest nastupa u »bijelom« dresu. Varaždinski branič taman se počeo dizati u izvedbi i ustalio u momčadi prije nego što se ozljedio na Poljudu u jadranskom derbiju. Što je zajedničko Kvržiću, Punčecu i Heberu? Sva trojica su se priključila momčadi na početku priprema! Doduše, pripreme su na vrijeme počeli i Tomislav Gomelt, te Novak Đoković. Međutim, Gomelt je stigao ozlijeđen (još uvijek nije upisao niti jedan službeni nastup!), a Đoković jednostavno nije imao šanse nametnuti se Keku budući da je profilom potpuno drugačiji tip veznjaka od onoga što trener »Rijeke« protežira.


Maxwell Acosty / Foto: Novi list


Maxwell Acosty / Foto: Novi list



Nespremni igrači


Matej Jelić (pet nastupa, dva gola) pokazao je u Vrbovcu da ima svojih kvaliteta koje su počele dolaziti do izražaja kada se počeo dizati na fizičkom planu. Iako to nikada nije javno rekao trener »bijelih« vrlo je nezadovoljan testovima tjelesne spreme, koji su napravljeni kod dovođenja posljednje šestorice pojačanja.


Zbog toga su Puljić (pet nastupa, jedan pogodak) i Pavičić (šest nastupa) u prednosti jer su ipak stigli izravno iz natjecateljskog trenažnog procesa, dakle relativno spremni za razliku od Acostyja (šest nastupa, jedan gol), Mavriasa (tri nastupa) i Davidsona (jedan nastup), koji prije dolaska na Rujevici nisu dugo igrali zbog čega će sigurno trebati proteći još najmanje nekoliko tjedana prije nego budu u stanju pokazati se u najboljem svjetlu.


Vrijeme je u cijeloj ovoj priči najbitniji čimbenik. Na Rujevici u trenucima kada igraju službene utakmice svaka tri dana jednostavno nemaju vremena prilagoditi treninge igračima koji traže postepeno uvođenje u rad. U tom smislu ova i iduća stanka su od krucijalne važnosti za te igrače da se približe ostatku momčadi i potvrde da prošloga ljeta nisu uzalud dovedeni na Rujevicu.