Studijsko putovanje

ALONSO KAŽE DA IMA RECEPT ZA USPJEH Rudeš u deset godina želi ostvariti ono što je napravila – Rijeka

Ivana Vaupotić

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL



Sudeći prema najavama iz zapadnog dijela Zagreba, večerašnje gostovanje na Rujevici za Rudeš će biti sportski izazov i svojevrsno studijsko putovanje. Naime, nije tajna da je novopečeni prvoligaš prije nekoliko mjeseci potpisao desetogodišnji ugovor o suradnji sa španjolskim prvoligašem Alavesom, što će reći da u elitnom razredu natjecanja u Hrvatskoj ne namjerava biti prolaznik.


– Mi za navedeno radoblje imamo plan, prema kojem želimo ostvariti ono što je napravila Rijeka. Nama iz uprave Rudeša ovo je idealna prilika da iz prve ruke upoznamo taj klub. Jedva čekamo dolazak na Rujevicu, da vidimo kako je Rijeka organizirana i na koji način funkcionira – kaže predsjednik Rudeša Ivan Knežević, koji je u proteklih petnaestak godina u klubu bio i trener, i sportski direktor, i direktor.


Danas, pak, u sklopu suradnje s Alavesom, glavno mjesto u stručnom stožeru drži španjolski stručnjak Inaki Alonso. Taj je 48-godišnji Bask u karijeri vodio nekoliko klubova iz drugog i trećeg razreda natjecanja u svojoj domovini, a najveći uspjeh je postigao u sezoni 2008./09. kada je s Ral Unionom izbacio Real Madrid iz Kupa Kralja.




– Idemo na noge velikom suparniku. Gostujemo kod prvaka Hrvatske, a to dovoljno govori o nogometnoj kvaliteti koju ima Rijeka. Naravno, nadam se da ćemo se tamo predstaviti u dobrom svjetlu – objašnjava Alonso.


Njegov debitantski nastup okončan je osvajanjem boda na gostovanju kod Osijeka prošle nedjelje (1:1). U odnosu na tu utakmicu, Rudeš je danas jači za dvojicu Španjolaca, stopera Antonija Cristiana i ljevonogog veznjaka Juana Entrenu, te Karla Lulića, nadarenog veznjaka koji je stigao na posudbu iz Sampdorije. U zapadni dio Zagreba stigli su i lijevi bek Markus Pavić i centarfor Rodrigo Rivas iz Kolumbije, ali njih dvojica još nemaju pravo nastupa za svoj novi klub.


– Bez obzira na to što smo novi u ovom društvu, smatram da nismo ni superiorni, ni inferiorni prema ostalim prvoligašima. Svjesni smo da je pred nama puno rada, ali, isto tako, mogu obećati da ćemo se boriti za svaki bod – dodaje španjolski stručnjak, koji ne želi otkrivati svoju udarnu jedanaestorku za Rujevicu.


– Recept za uspjeh je vrlo jednostavan. Moramo pokazati apsolutno poštovanje za Rijeku i sve vrijednosti demonstrirati na terenu. Oni igraju agresivan i okomit nogomet, a mi ih u tome moramo pokušati zaustaviti – zaključuje Alonso.