Novi kapetan Rijeke

ALEXANDER GORGON: Od kada se promijenio trener puno stvari malo drugačije funkcionira

Denis Frančišković

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

Naravno da ćemo pokušati uhvatiti i Dinamo ako se ukaže prilika. No, nisam siguran koliko je to moguće u ovoj sezoni, prije bih rekao da je to nešto više vezano za budućnost. A u Kupu? To je već puno realističniji cilj, pogotovo ulazak u finale - kaže Gorgon kojemu na ljeto ističe ugovor s Rijekom



RIJEKA Riječki opus novog trenera Igora Bišćana već je na startu donio jednu promjenu. Umjesto vratara Simona Sluge kapetansku traku preuzeo je Alexander Gorgon, dok su u njegove zamjenike promovirani Dario Župarić i Zoran Kvržić. Pokazalo se to dobrim potezom, uz kapetana, pod Bišćanom posljednje utakmice jako zapaženo igraju i njegovi zamjenici. Gorgon je na utakmici protiv Hajduka, jedinom remiju (1:1) u dosadašnjem dijelu prvenstva, proslavio 30. rođendan i zabio gol. Prethodno je na startu prvenstva zabio dva pogotka Interu u visokoj pobjedi (4:0), a bio je i strijelac jednog od pogodaka u golijadi protiv Rudeša (5:1) na Bišćanovoj rujevačkoj premijeri. Na Bijeloj noći poslao je znakovitu poruku u kojoj se zahvalio svima koji su uz momčad i kad je loše i kad je dobro.


– Biti kapetan Rijeke za mene je velika čast, pogotovo jer sam stranac. Naravno da mi je drago da mogu predstavljati momčad na terenu i van njega. Naglašavam, baš mi je drago zbog toga, ali već sam rekao, to je samo traka na ruci. Istina, kao kapetan uvijek si više u fokusu i za mene je to jedan jako velik izazov. No, tu uz mene još je puno sjajnih dečki. Sretan sam zbog svega toga – kaže Alexander.


Druga filozofija


Tajnu sjajnog riječkog niza u Bišćanovoj eri ne mogu proniknuti niti oni najistačanijeg osjećaja. No, više je nego očito da je momčad pod Bišćanom prodisala, oslobodila se sputanosti i »okova« nakon ispadanja iz Europe koji se svakako može označiti promašajem (polu)sezone.




– Od kada se promijenio trener puno stvari malo drugačije funkcionira. Naime, svaki trener ima svoju filozofiju, uvede nešto novo. Ponekad to dobro funkcionira, ponekad ne. Mislim da je kod nas ovo prvo, da nas je baš dobro krenulo. Ostvarili smo lijep uspjeh u kratko vrijeme. I sada samo moramo nastaviti ovako raditi. Želimo na proljeće biti još puno bolji – dodaje Gorgon.


Kapetan »bijelih« neće izdvojiti ni jednu pobjedu kao posebno dragu. Ipak, ona s Dinamom u kojoj je lideru nanesen jedini poraz ima posebnu težinu. Ali…


– Utakmice protiv Dinama i Hajduka su uvijek posebne. Teško mi je reći koja mi je pobjeda dosad najdraža, no ona protiv Dinama svakako je posebnija. Po meni bitnija je serija i naš pozitivni niz. Kad pobjeđuješ, sve si više gladniji uspjeha. A kad se događaju ovakve stvari što se dogodilo nama u posljednje vrijeme, svaka nam je pobjeda velika – znakovito ustvrđuje kapetan.


Drugo mjesto


Posljednji uspjesi trebali bi biti dobro pogonsko gorivo za njega i ostatak momčadi. No, postoji li strah od toga da se previše poleti?


– Nismo poletjeli, čvrsto smo na zemlji. Znamo u kakvoj smo situaciji bili, a u kakvoj smo sada. Mislim da je za nas u ovoj sezoni najrealističniji cilj što prije učvrstiti drugo mjesto i Europu, a što će biti dalje tek ćemo vidjeti.


Nakon što je Rijeka u nizu matirala Dinamo, Osijek i dvaput Lokomotivu i preskočila pratnju te se opet naša iza leđa »modrima«, odmah se otvorilo staro pitanje. Može li ova, često osporavana Rijeka, poremetiti planove Zagrepčana?


– Naravno da ćemo pokušati uhvatiti i Dinamo ako se ukaže prilika. No, nisam siguran koliko je to moguće u ovoj sezoni, prije bih rekao da je to nešto više vezano za budućnost. A u Kupu? To je već puno realističniji cilj, pogotovo ulazak u finale. Naravno, želja nam je sezonu okrunuti jednim trofejom – zaključuje Gorgon.