Trofejni igrač

Zoran Kvržić: Još uvijek nisam otkrio zašto sam bio suspendiran, ali nema veze

Marko Cvijanović

Rušenje Stuttgarta / Foto: Arhiva NL

Rušenje Stuttgarta / Foto: Arhiva NL

Rijeci u svakom slučaju želim sve najbolje, bit ću njezin veliki navijač - rekao je Kvržić



RIJEKA – Zoran Kvržić karijeru nastavlja u Kayserisporu. Bivši prvotimac Rijeke potpisao je ugovor s posljednjeplasiranom momčadi turske Super lige i u Antalyji se pridružio novim suigračima da bi zajedno brusili formu za skorašnji nastavak prvenstva. Kvržić je na obosrano zadovoljstvo prihvatio poziv novog trenera Kayserispora i bivšeg bosansko-hercegovačkog izbornika Roberta Prosinečkog i stigao u novu sredinu kao jedno od pojačanja u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.


– Prosinečki me nazvao i pitao da li bi došao, a budući da je Rijeke bila suglasna, trebalo je samo s Kayserisporom dogovoriti moje uvjete. Brzo smo se dogovorili i evo me u Antalyji! Pritom se moram zahvaliti bivšem izborniku, koji mi je ukazao veliko povjerenje. Vjerujem da ću mu se odužiti dobrim igrama na terenu – kaže Kvržić, koji je u Kayserisporu dočekan kao zvijezda. To, uostalom, potvrđuje zajednička fotografija s predsjednicom kluba, Bernom Gözbaşı, na njezinom Twitter profilu.


Godine proletjele


– Iz našeg prvog međusobnog razgovora shvatio sam da je vrlo ambiciozna i da će napraviti sve kako bismo izborili ostanak u ligi. Osim mene, došli su ili dolazi još nekolicina kvalitetnih igrača, vjerujem da će svatko od nas dokazati svoju kvalitetu i samim time pomoći u ostvarenju osnovnog cilja. Prvi dojmovi? Novi suigrači su me odlično primili, sve su učinili da se u Kayserisporu osjećam kao kod kuće. Dobro treniramo, u Antalyji imamo sve što nam je potrebno za kvalitetne pripreme. Cimer? Nemam cimera, smješteni smo u jednokrevetnim sobama, ali neću imati nikakvih problema s prilagodbom. Sa suigračima se sporazumijevam na engleskom ili barem pokušavam da to ispadne engleski, ha, ha, ha…




Kvržić je svjestan činjenice da ga u Turskoj čeka novo iskustvo. Posljednjih godina s Rijekom je uglavnom navikao biti u vrhu hrvatskog nogometa, a svakodnevnica Kayserispora je grčevita borba za ostanak.


– Znam u kakvoj se situaciji nalazi momčad i znam da nas čeka neizvjestan nastavak sezone, ali nije sve baš tako crno. U redu, Kayserispor je u 17 kola osvojio samo deset bodova, ali naši konkurenti nisu daleko odmaknuli. Ankaragucu je osvojio 12, Antalyaspor 14 bodova, Konyasport i Kasimpasa, koji su u zoni ostanka imaju samo pet bodova više. Čeka nas još 17 kola, u igri je puno bodova, najbitnije je da od samog početka počnemo postizati dobre rezultate. Prosinečki je dobar trener, već ima određena iskustva iz turskog nogometa i zna što je potrebno kako bismo u drugom dijelu sezone bili na visokoj razini.


Kvržić je napustio Rijeku kao jedan od »posljednjih mohikanaca« momčadi koja je od dolaska Damira Miškovića 2013. godine postupno gradila put do najvećih uspjeha u novijoj klupskoj povijesti. Od »junaka Stuttgarta« u svlačionici je ostao jedino Ivan Tomečak.


– Prošlo je puno godina, a meni se čini kao da je vrijeme proletjelo. Proveo sam u Rijeci predivnih šest i pol godina, uz neka odustva kad sam bio na posudbi u Speziji i Sheriffu. Kada sve zbrojim i oduzmem, bile su to lijepe godine za koje će me uvijek vezati neke drage uspomene. Osvajao sam s Rijekom trofeje, na žalost nisam bio tu kad je osvojen povijesni naslov prvaka Hrvatske, ali osvajao sam s Rijekom Kupove. Pogotovo mi je drago što smo lani osbajanjem Rabuzinovog Sunca u Puli uspjeli prirediti svojevrsnu senzaciju i prekinuli dominaciju europskog Dinama.


Iako je u svojim prvim riječkim sezonama uglavnom imao ulogu svojevrsnog »jokera« Matjaža Keka i češće ulazio s klupe, nego počinjao utakmice, nerijetko je postizao neke važne golove u bijelom dresu, a prošle sezone dogurao do najboljeg igrača.


Najveći navijač


– Ne volim pričati o sebi, iako ću se nekih utakmica i golova za Rijeku sjećati do kraja života. Da, zabio sam gol Stuttgartu u prvoj utakmici na Kantridi, prije toga i Žilini iste sezone, zabijao sam golove protiv Hajduka i Dinama, najvećih rivala Rijeke. Ipak, više mi je od svega drago što su me navijači u Rijeci dobro prihvatili. Ja sam na terenu uvijek ostavljao srce za Rijeku, bilo je dobrih i lošijih utakmica, ali moj pristup nikad nije bio upitan.


Lijepu sliku Kvržićeva opusa na Kantridi i Rujevici pokvarit će jedna od posljednjih epizoda koja je u mnogočemu kumovala (prijevremenom) odlasku. Kvržić je puno više dao klubu da bi se s Rijekom rastao kao nepoželjni i »obilježeni« igrač, uslijed još uvijek neargumenirane odluke glavnog trenera Simona Rožmana, koji ga je suspendirao poslije rujevičkog debakla u derbiju s Dinamom (0:5). Što je to skrivio?


– Iskreno, još uvijek nisam otkrio zašto sam bio suspendiran, a čini mi se da ni u klubu to ne znaju. Zašto sam zamijenjen na poluvremenu utakmice s Dinamom? Trener je očito smatrao da nisam dobro odigrao prvo poluvrijeme i ostao sam u svlačionici. Nema tu ništa čudno, nitko od nas to poluvrijeme nije odigrao dobro. Sada više nije ni bitno, bilo pa prošlo. S Rijekom sam se rastao u jako dobrim odnosima, sa suigračima pozdravio na zajedničkoj večeri dan uoči početka priprema. Zahvaljujem predsjedniku Miškoviću i svima u klubu što su mi ukazali priliku napraviti ovaj inozemni transfer. Rijeci u svakom slučaju želim sve najbolje, bit ću njezin veliki navijač – rekao je Kvržić.


Rijeka još uvijek ima vrlo jaku momčad


Iako je momčad Rijeke u kratkom razdoblju ostala bez cijele zadnje linije (Kvržić, Župarić, Punčec, Mamić), bosansko-hercegovački reprezentativac uvjeren je da će Rijeka na proljeće opet biti vrlo jaka.


– Rijeka još uvijek ima vrlo jaku momčad u kojoj igraju kvalitetni pojedinci, vjerujem da će biti konkurentna i u proljetnom dijelu sezone. Uostalom, ima i trenera koji je 24 sata dnevno posvećen svom poslu i maksimalno se trudi kako bi Rijeka zadržala rezultatske standarde i u nastavku sezone. Vjerujem da će se momčad tijekom priprema uigrati i da će se navijači na proljeće radovati dobrim rezultatima – rekao je Kvržić.