Promišljanje budućnosti

Zašto na Poljudu i u Gradskom vrtu više vjeruju u mlade igrače nego na Rujevici?

Marko Cvijanović

Matej Vuk upisao je tek dva nastupa prošle sezone/Foto Arhiva NL

Matej Vuk upisao je tek dva nastupa prošle sezone/Foto Arhiva NL

Najstandardniji mladi igrač Osijeka prošle sezone bio je Danijel Lončar, koji je odigrao 29 utakmica, postigao jedan gol, imao jednu asistenciju i na terenu proveo 2.045 minuta, dakle, neznatno manje od svih mladih igrača Rijeke zajedno!?



RIJEKA U rezultatskom smislu nogometaši Rijeke okončali su proteklu sezonu u skladu s klupskim renomeom. Naravno da u oči bode pozamašan bodovni zaostatak (25 bodova) za prvakom Dinamom, ali, objektivno gledajući, osvajanje drugog mjesta i Kupa Hrvatske nadmašilo je očekivanja najturbulentnije sezone u novijoj povijesti s obzirom na odlazak dugogodišnjeg trenera Matjaža Keka i nepovoljne okolnosti u kojima se našao njegov nasljednik Igor Bišćan. Bišćan se uspio odhrvati nepovoljnom ozračju s tribina i nepovjerenju dijela navijača, ali u prvom redu »epidemiji« ozljeda zbog kojih je silom prilika angažirao velik broj mladih igrača, koji su neočekivano osvanuli na velikoj sceni. Kadar riječke momčadi tijekom zimske stanke se gotovo prepolovio, do te mjere da je na treningu znalo biti samo dvanaest igrača!?


Prekretnica u promišljanju klupske budućnosti otprilike se dogodila poslije jadranskoga derbija s Hajdukom u Rijeci kada su Bišćan i odgovorni na Rujevici uvidjeli da se golobradi kapetani splitske momčadi (Domagoj Bradarić, Ante Palaversa i Darko Nejašmić) bez ikakvih problema nose s bremenom velike utakmice. Na psihološkom i igračkom planu. Iduće utakmice su pokazale da i mladi igrači Rijeke bez problema mogu pratiti seniorski ritam HNL-a, u nekim razdobljima čak i dominirati travnjakom. To se u prvom redu odnosi na igre Lepinjice i Bušnje, koji su više od svih opravdali golemo Bišćanovo povjerenje.


Analitički pristup angažmanu mladih igrača, 21-godišnjaka i mlađih, u trima najvećim hrvatskim klubovima, koji su minule sezone debelo gledali u leđa modrom ansamblu, dakle Rijeci, Osijeku i Hajduku, otkriva zanimljive podatke. Koliko god Riječani kao nikad prije gajili afinitet prema mladim igračima, isti ni približno nisu bili zastupljeni u prvoj momčadi kao njihovi vršnjaci u Osijeku i Hajduka. Ukupno gledajući, u prvoj momčadi Rijeke protekle su sezone zaigrala šestorica igrača mlađih od 21 godine: Ivan Lepinjica (19), Denis Bušnja (19), Hrvoje Smolčić (18), Milan Ristovski (21), Matej Vuk (19) i Ivan Smolčić (18). Lepinjici i Bušnji Bišćan je pritom najviše vjerovao. Lepinjica je odigrao 16 utakmica, postigao dva gola, upisao jednu asistenciju i na terenu proveo 1.044 minute, a Bušnja odigrao 14 utakmica, postigao jedan gol i na terenu proveo 426 minuta. Ukupno gledajući, šestorica mladih igrača Rijeke skupila su 42 nastupa i 2.099 minuta. Premalo u odnosu na vršnjake iz Osijeka i Hajduka.




Najstandardniji mladi igrač Osijeka prošle sezone bio je 21-godišnji Danijel Lončar, koji je za klub iz Gradskog vrta odigrao 29 utakmica, postigao jedan gol, imao jednu asistenciju i na terenu proveo 2.045 minuta, dakle neznatno manje od svih mladih igrača Rijeke zajedno!?


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU