Mercato

Zaključen uzbudljiv prijelazni rok na Rujevici: Rijeka je veliko gradilište, ali tako je bilo i lani

Ivan Volarić

Maxwell Acosty / Snimio Roni BRMALJ

Maxwell Acosty / Snimio Roni BRMALJ

Model samoodrživosti zaživio je i ovoga  ljeta na pravi način. »Rijeka« je od prodaje igrača zaradila nešto manje od pet milijuna eura, a  Matjaž Kek sada, barem na papiru, ima dovoljno kvalitetnih rješenja na svim pozicijama u momčadi. Sada treba stvoriti materijal za vrhunske rezultate, ali i daljnju prodaju



RIJEKA  Ostankom Marija Gavranovića i dolaskom Domagoja Pavičića u noći s četvrtka na petak, odnosno na  prijelazu s 31. kolovoza na 1. rujna, završio je jedan od uzbudljivijih ljetnih prijelaznih rokova na Rujevici posljednjih godina.


U »bijeloj« svlačionici bilo je proteklih mjeseci izrazito prometno, ali to nije glavna značajka ovoga mercata. I prijašnjih godina »Rijekina« momčad doživljavala je brojne kadrovske promjene, no dojam je da se te migracije nisu događale tako naglo,  već su bile ravnomjernije raspoređene kroz dugi ljetni prijelazni period.


»Rijeka« je primjerice u posljednjih sedam dana prijelaznog roka angažirala čak petoricu igrača (Mavrias, Davidson, Acosty, Puljić i Pavičić) . S jedne strane potpuno razumljivo, »last minute« aranžmani su najpovoljniji, »Rijeka« je unatoč određenom europskom pedigreu ipak uvijek pričuvna varijanta kvalitetnijim igračima bez angažmana ili budućnosti u svojem klubu.




S druge strane, navijačima je teško shvatljivo zašto se nije reagiralo prije utakmica s »Olympiakosom«, zbog čega se pravovremenim dovođenjem pojačanja nije uvećala šansa za proboj u skupine Lige prvaka.


Ono što je nedvojbeno jest činjenica da će sve ovo predstavljati zahtjevan posao za stručni stožer i  Matjaža Keka,  koji neće imati puno vremena da te igrače pripremi za »ludu nogometnu jesen«  koja je pred »bijelima«.


 Slatki teret


Prijateljska utakmica protiv »Brinja Grosuplje«, prva po završetku »mercata«, pokazala je ono što se moglo pretpostaviti: »Rijekina« momčad je veliko gradilište i sigurno će trebati još neko vrijeme da svi elementi uspjeha sjednu na svoje mjesto. No, zar tako nije bilo prošloga ljeta? Zar prije godinu dana nije bila slično, pa je »Rijeka« na kraju iz svega izašla kao veliki pobjednik – osvajač duple krune.


Doduše, tada »bijeli« nisu bili opterećeni nastupom u Europi, ispali su ranije časno od »Basaksehira« i mogli su se fokusirati isključivo na domaća natjecanja. Sada to nije slučaj. Zapravo, sada svi »Rijekini« rivali mogu razmišljati samo o napadu na duplu krunu, a jedino »bijeli« vuku sobom slatki teret europskih nastupa. 


Riječanima predstoji utrka na tri fronta, pored domaćih obveza očekuju ih sudari s atraktivnim europskim suparnicima poput »Milana«, AEK-a ili bečke »Austrije«, a sve to sužava treneru Matjažu Keku prostor za kvalitetni trening i prijateljske susrete kroz koje može nove igrače uvoditi u svoj prepoznatljivi sustav. No, nema izbora – neke stvari morat će jednostavno rješavati – u hodu.



DOŠLIMatej Jelić (Rapid Beč) l Heber (Slaven Belupo)Charalampos Mavrias (Karlsruhe)Zoran Kvržić (Sheriff)  l Roberto Punčec (Union Berlin)Maxwell Acosty (Crotone) l Tomislav Gomelt (Cluj)Damjan Đoković (Spezia)David Nwolokor (Vitez)Jakov Puljić (Inter)Jonas Davidson (Groningen)Domagoj Pavičić (Dinamo)  l OTIŠLI Franko Andrijašević (Gent)Ante Kulušić (Sheriff)Aleksandar Šofranac (Cercle Brugge)Mato Miloš (Benfica)Mihael Rebernik (S. Belupo)Ivan Nekić (Inter)Nikola Totić (Maksimir)Theophillus Solomon (Partizan)  l Jamilu Collins (Padeborn)Marin Tomasov (Astana) l Roman Bezjak (Darmstadt)  l Mohammed Kabiru (Varaždin)  l Ivan Nevistić (Varaždin)  l Stefan Ristovski (Sporting Lisabon)Tomislav Turčin (Rudeš)  l Bernard Matić (Široki Brijeg)  l Dario Vizinger (Rudar Velenje) l Filip Dangubić (Celje)  l Gerald Diyoke (Krško)  l Goodnes Ajayi (Hapoel Ashkod)Ivan Martić (?)l Igrali, došli ili otišli na posudbu


Kada je govora o odlascima, onda je mercato na Rujevici počeo kontroliranim odlaskom prve prošlosezonske violine Franka Andrijaševića i važne karike Romana Bezjaka. Sve to odigralo se prije početka priprema i nije nikoga  iznenadilo.



Niko Datković promijenio je sredinu zadnjeg dana prijelaznog roka. Bivši branič »Rijeke« napustio je »Speziju« i otišao na jednogodišnju posudbu u redove rumunjskog prvoligaša »Universitata Craovije«.



Javnost je bila spremna na odlaske dvojca Bezjak – Andrijašević. »Rijeka« je pored njih dvojice kontrolirano »otpustila« još neke igrače na koje se nije računalo (Kulušić, Totić…), a isto se dogodilo i krajem kolovoza (Šofranac, Martić…). Jedini nedovoljno dobro sinhronizirani odlazak je onaj Stefana Ristovskog. Makedonski branič napustio je momčad naprasno prije izlučnih utakmica s »Olympiakosom« u trenucima kada na Rujevici nisu imali spremno alternativno rješenje.


Dva vala


»Rijeka« je dovodila igrače u dva udarna vala. U prvom dijelu priprema dovedeni su Punčec, Đoković, Gomelt, Heber i Jelić, s posudbe je vraćen Kvržić, a u samoj završnici kolovoza igrači (Mavrias, Davidson, Acosty, Puljić i Pavičić) koji su osjetno proširili riječku klupu i koji bi trebali predstavljati zalog još jedne uspješne riječke nogometne jeseni. Matjaž Kek sada, barem na papiru, ima dovoljno kvalitetnih rješenja na svim pozicijama u momčadi. Sva mjesta su adekvatno duplirana i »Rijeka« u ovom trenutku izgleda konkurentije za europske oglede nego prije dvaju sudara s grčkim prvakom. Keku nedostaje samo jedno, dovoljno vremena da sve te igrače dovede u željeno stanje prije prvih nadolazećih europskih i domaćih obveza.


»Rijeka« je i u financijskom smislu odradila više nego uspješan prijelazni rok. Od prodaje igrača zaradilo se nešto manje od pet milijuna eura (Andrijašević 2, Ristovski 2,5, Miloš 200.000), u odštete uložilo desetak puta manje. Većina igrača dovedena je bez obeštećenja. Nešto je plaćeno za Hebera (250.000 eura), Gomelta (20.000 eura), a glavninu obeštećenja tek treba platiti istekom posudba (Puljić, Pavičić, Acosty…).


»Rijeka« je dakle u financijskom smislu ponovo odlično poslovala, a vrlo bitno je da pritom rezultat nije osjetnije patio. »Bijeli« su zadržali priključak za momčadima s vrha prvenstvene ljestvice i izborili plasman u Europsku ligu, uprihodili time dodatnih 6,1 milijuna eura. Prodano je i gotovo 6000 pretplata, prodat će se najmanje toliko pretplata za skupnu fazu Europske lige. Model samoodrživosti je i ovoga ljeta zaživio na pravi način, no kada je u pitanju proces stvaranja, sve zajedno se krajem kolovoza ponovo vratilo na početak. U idućem razdoblju  glavnina pritiska i tereta je na treneru Matjažu Keku i njegovim suradnicima, koji od onoga s čime raspolažu moraju stvoriti materijal za vrhunske rezultate, ali i daljnju prodaju…