Legenda Rijeke i Dinama

ZORAN ŠKERJANC: Ne znam koliko će Šahtar utjecati na modre, ali Rijeka je u psihološkoj prednosti

Marko Cvijanović

Zoran Škerjanc/Foto Arhiva NL

Zoran Škerjanc/Foto Arhiva NL

Naravno da je teško napasti Dinama, Bišćan je prošle sezone u finalu Kupa igrao defenzivno i odlično izlazio u kontre i polukontre i to se na kraju pokazalo kao dobitna kombinacija - rekao je nekadašnji napadač Rijeke i Dinama.



RIJEKA Zoran Škerjanc jedan je od inih riječkih nogometaša koji su ostavili snažan pečat igrajući za oba kluba koji danas na rujevičkom travnjaku igraju veliki derbi HT Prve lige. Naravno da se kao Riječanin Škerjanc uvijek radije sjeća uspjeha u bijelom dresu.


– Ostala mi je u sjećanju utakmica na Kantridi u prvoj sezoni HNL-a 1992. godine. Došao je vrlo jaki HAŠK Građanski s Ladićem, Židanom, Panadićem, Vlaovićem… Pobijedili smo 1:0, a ja sam zabio pobjedonosni gol. Drago mi je da sam bio dio momčadi koja je održavala dugogodišnju tradiciju neporaženosti protiv Dinama na Kantridi. Jednom je na Kantridu došao Ćirin Dinamo, koji je prije tog susreta imao niz od 13 utakmica bez poraza, a mi ih demoliramo 3:0. Sjećam se da je tada u novinama izašao naslov: »Kantrida – neosvojiva tvrđava«. Radmanović je prebacio Ladića iz velike udaljenosti, omaleni Kotur dao je glavom lijepi gol. Dinamu je na Kantridi uvijek bilo teško igrati, u onom ambijentu pred našim navijačima nikome nije bilo lako – kaže Škerjanc, koji pamti jednu pobjedu nad »modrima« i iz trenerskih dana.


Kad je u pitanju idealan način igre protiv Dinama, Zoran Škerjanc spominje jednu anegdotu iz igračkih dana.




– Pokojni Đalma Marković, s kojim sam često imao priliku razgovarati dok sam igrao u Dinamu, znao mi je reći: »Idealno je igrati defenzivno s ofenzivnim namjerama!«. E, tako bi trebala Rijeka igrati protiv Dinama. Naravno da je teško napasti Dinama, Bišćan je prošle sezone u finalu Kupa igrao defenzivno i odlično izlazio u kontre i polukontre i to se na kraju pokazalo kao dobitna kombinacija. Uostalom, i ovaj je Dinamo ranjiv, i njegovi igrači mogu pogriješiti. Tu Rijeka treba gledati svoju priliku. Šansa Rijeke je što je Dinamo u nokautu poslije Šahtara. Nisam psiholog, ne znam koliko će ovaj remi utjecati na igrače Dinama, ali Rijeka je u svakom slučaju u psihološkoj prednosti – zaključio je Škerjanc.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU