Veznjak i dokapetan "Rijeke"

Vedran Jugović: Sudari s Dinamom i Hajdukom pokazat će koliko vrijedimo

Ivan Volarić

SAMO DA JE ZDRAVLJA – Vedran Jugović asistira Moisesu  za vodeći pogodak protiv »Zagreba«  / Snimio Roni BRMALJ

SAMO DA JE ZDRAVLJA – Vedran Jugović asistira Moisesu za vodeći pogodak protiv »Zagreba« / Snimio Roni BRMALJ

Mislim da smo kvalitetni, što i pokazujemo kroz naše igre. Čak i u onim utakmicama koje su završile remijem pokazali smo da smo zaslužili pobjedu i to ne samo od jednog gola razlike – kaže Jugović



RIJEKA Vedran Jugović  osvanuo je protiv »Zagreba« u startnoj postavi »bijelih« nakon što je mjesec i pol dana uslijed taktičkih i(li) zdrastvenih razloga uglavnom bio osuđen na sporedne uloge u momčad.


Konkretnije, nije ga bilo u početnom sastavu jedne ligaške utakmice od 43. minute jadranskog derbija na Rujevici, odigranog sredinom kolovoza, kada ga je Matjaž Kek, nakon isključenja Moisesa, izvukao iz igre, a 26-godišnji veznjak iskazao određeno nezadovoljstvo tim trenerovim potezom.


– Ne bi se vraćao na to. Mi smo poslije toga razgovarali. Znam da otkad sam u »Rijeci« dajem sve od sebe i ne mogu si ništa zamjeriti, niti bih to preispitivao kod sebe. Tako je ispalo… – govori Jugović.




– Imao sam u posljednje vrijeme i problema s ozljedama. Sakupilo se dosta toga u kratko vrijeme, a na kraju je najbitnije da sam počeo ponovo igrati. Sigurno da sam se zaželio odigrati jednu prvenstvenu utakmicu. Vidjelo se da mi nedostaje daha, da mi nedostaje svježine. Nisam dugo igrao i logično je da nisam u onoj formi koju je moguće steći jedino kroz utakmice, s njima dolaze trkačka moć i samopouzdanje. Toga mi je nedostajalo, i toga mi još uvijek nedostaje. Zato mi je izuzetno drago što sam počeo utakmicu nakon dugo vremena.



»Bijele« u subotu očekuje gostovanje kod »Lokomotive« koje neminovno budi neke ružne uspomene na grube sudačke pogreške koje su bijele stajale poraza u posljednjim  dvama gostujućim ogledima s drugom momčadi »Dinama«. Ovoga puta ogled s »Lokomotivom« pada uoči derbija s »modrima« na Rujevici što dodatno budi sumnje, a Jugović je dovoljno dugo u HNL-u i »Rijeci« da zna da neke stvari nisu slučajne.– Iskreno, ne pričamo previše o tome, a osim toga smatram da imamo tu kvalitetu da možemo biti jači od nekih takvih stvari, pogotovo u susretima protiv »Lokomotive«. Nekada u ogledima s protivnikom tvoje jačine ili jačim od tebe, poput »Dinama«, taj faktor može biti presudan, ali mi kao sportaši pokušavamo se izdignuti iznad toga. Ljudska greška je sastavni dio naših života i nogometa i ja to tako doživljavam. Nadam se da će utakmicu protiv »Lokomotive« odlučiti igra i igrači, da neće biti repova.U tom slučaju  do izražaja bi trebala doći kvaliteta igrača »Rijeke«.– Ako sve bude normalno i ako mi budemo pravi, onda naša pobjeda ne bi smjela izostati čak i uz neke stvari koje nisu skroz nogometne – rekao je Jugović.


Ponosni kapetan


Osječki veznjak broji svoju četvrtu sezonu u riječkim redovima. Stigao je iz Gradskoga vrta u zimu 2013. godine zajedno s čuvarom mreže Ivanom Vargićem (Lešković i Kvržić su kupljeni od Osijeka iste zime, ali su se priključili tek na ljeto), te se vrlo brzo izborio za svoje mjesto u momčadi. Jugović je bio neizbježni sastojak mnogih velikih riječkih partija posljednjih godina, uostalom sakupio je 96 službenih  nastupa u bijelom dresu.


– Tu sam blizu sto nastupa,  što je broj na koji sam izuzetno ponosan, a posebno na to što sam u velikim utakmicama, kao što je bila ona protiv »Seville«, nosio kapetansku traku. To je nešto što se ne može ni sa čim mjeriti. Izuzetno sam ponosan na to. Sve u svemu, kada podvučem crtu, taj period mi je naljepši u karijeri. Gušt mi je igrati i živjeti u Rijeci. Dobro se osjećam u gradu, ljudi su odlični… Nadam se da neću stati na stotinjak utakmica u dresu »Rijeke«.


Neće sigurno, jer 26-godišnji Osječanin tek ulazi u najbolje igračke godine.


– Istina, sada idu najbolje igračke godine, makar su se tu neke stvari malo promijenile jer mladi igrači sve brže ulaze u seniorski nogomet. Nadam se u svakom slučaju da neće biti novih ozljeda jer stvarno ne mogu reći da su me zaobilazile u dosadašnjoj karijeri. To je jedino za čim žalim. Ozljede su me stizale taman onda kada bih ušao u dobru formu. Imao sam dosta peha sa zdravljem.


Trbušni zid


I nakon posljednje utakmice s »pjesnicima« osjetio je bol u predjelu trbušnog zida.



Jugović je svoju riječku epizodu počeo na mjestu središnjeg veznog igrača, potom ga je svojim dolaskom trener Matjaž Kek isprofilirao kao krilnu polušpicu. Nedavno je za kup utakmice u Beletincu ponovo zaigrao u veznoj liniji.– Momčadi u današnjem modernom nogometu ne pate toliko od formacija. Kada igram krilnu poziciju,  igram na način veznog igrača što se ponekad ogleda kroz malo lošiju statistiku. Netko će reći igra krilo, a nema statistike… Međutim, ja se i na toj poziciji pružam svoj maksimum, a trener najbolje zna što od kojega igrača može dobiti i očekivati. Sigurno da sam po karakteristikama više vezni igrač, ali mogu odigrati na više pozicija. Na pripremama sam čak igrao desnog bočnog! Slično je bilo i u »Osijeku«.– Dosta su me selili s mjesta na mjesto što je u jednu ruku dobro jer pokazuje da mogu igrati na više pozicija, a ponekad je mana  kada se uzme u ruke statistika – kaže Jugović.


– Sve je počeo još na zagrijavanju utakmice protiv »Bednje«. Prilikom udarca osjetio sam da me presjeklo u trbušnom zidu. Ta bol se nije smirivala kroz treninge i utakmice. Sada smo imali dva dana odmora pa ćemo vidjeti reakciju. Nadam se da će sada biti dobro i da će se bol smiriti.


Pogled na ljestvicu tijekom stanke otvara kod navijača slatka razmišljanja povezana u borbu za prvo mjesto.


– Sigurno da ovakva situacija na ljestvici budi svakakva nadanja, to je logično. Nakon dugo vremena u utrci za prvim mjestom su tri ekipe i drago mi je što se »Hajduk« priključio jer će to učiniti prvenstvo zanimljivijim. Odigrali smo puno remija protiv ekipa koje su kvalitetom ispod nas, ali u  toj nesreći naša je sreća što »Dinamo« nije puno odmaknuo. Predstojeće utakmice će puno toga pokazati, ulazimo u dio rasporeda koji nam donosi »Dinamo« i »Hajduk« pa ćemo vidjeti gdje smo i što smo. Mislim da smo kvalitetni, što i pokazujemo kroz naše igre. Čak i u onim utakmicama koje su završile remijem pokazali smo da smo zaslužili pobjedu i to ne samo od jednog gola razlike. Međutim, ponekad lopta jednostavno neće u gol – rekao je Jugović.