Vratar "bijelih"

Vargić o Osijeku: Bez obzira na sve, trebali smo biti pametniji u finišu

Ivan Volarić

DODATNA MOBILIZACIJA – Ivan Vargić i Filip Bradarić istekom osječkog ogleda  / Foto D. KOVAČEVIĆ

DODATNA MOBILIZACIJA – Ivan Vargić i Filip Bradarić istekom osječkog ogleda / Foto D. KOVAČEVIĆ

Unatoč svim vanjskim faktorima što su utjecali na našu izvedbu i rezultat izboren u Osijeku, moramo si pogledati u oči i reći da nismo u Gradskom vrtu bili na razini. Imali smo sve u svojim rukama do 95. minute, kada smo morali biti puno pametniji – tvrdi Vargić



RIJEKA Ivan Vargić imao je, za razliku od posljednjih gostovanja nogometaša »Rijeke«, dosta posla u Gradskom vrtu. Lopta je često bila u njegovu kaznenom prostoru, nerijetko u zračnom prostoru iznad i oko njegova peterca. »Varga«, a posebice dva stopera, Lešković i Samardžić, uspjeli su neutralizirati većinu prijetnji sve dok se nije dogodila kobna 95. minuta i dvojbena najstroža kazna iz koje je vratar Riječana primio pogodak, a njegova momčad izgubila dva velika boda.


– Bila je to očekivano teška utakmica za nas jer nismo uoči te utakmice uspjeli napraviti više od dva zajednička treninga nakon što nas 12 dana nije bilo na okupu zbog reprezentacije – govori Vargić. – Osim toga, »Osijek« je uvijek za nas bio nezgodan domaćin, neovisno o tome koji je trenutno na ljestvici i u kakvoj je formi. To se potvrdilo i ovoga puta. Pružili su jako agresivnu igru, postavili su se domaćinski. Mi s druge strane nismo odigrali našu najbolju partiju, bilo je lošije s naše strane, ali nakon prvoga poluvremena smo imali vodstvo 1:0 i to smo znali čuvati do zadnje minute, gdje smo uz sve što se događalo morali biti pametniji. Prije svega moramo kriviti prvo sebe da nismo bili pametniji u tim trenucima, i ako treba, malo po seljački, bacili se na pod pa tako zadržali loptu i ukrali pokoju minutu.


Osijek zaslužio bod


Ključne su zapravo bile minute sredinom nastavka, kada niste znali iskoristiti obilje prostora za drugi pogodak i tako spriječiti traumatičnu završnicu te praktički potvrditi pobjedu?




– Kada analiziramo utakmicu i drugo poluvrijeme u kojem se »Osijek« potpuno otvorio krenuvši po pogodak, onda stoji da smo imali dvije, tri situacije u kojima smo morali bolje reagirati ako smo željeli mirniju završnicu. Nažalost, nismo zabili drugi pogodak, nismo uspjeli pobijediti, a »Osijek« je zasluženo došao do boda jer je tražio gol u drugom poluvremenu.


Nitko nema pravo omalovažavati dobru igru Osječana, međutim činjenica je da je Matočev kriteriji itekako išao u prilog agresivnom domaćinu?


– Razmišljao sam što reći o sucu. Nije na nama igračima da se bavimo tim segmentom. Najbolje da treniramo i radimo, dajemo sve od sebe na terenu, tako da si poslije utakmice možemo pogledati u oči i reći da smo dali sve od sebe. A sad, ako će neki drugi faktor utjecati na konačan ishod, to nije naše. Unatoč svim vanjskim faktorima koji su utjecali na našu izvedbu i rezultat izboren u Osijeku, moramo si pogledati u oči i reći da nismo u Gradskom vrtu bili na razini. Imali smo sve u svojim rukama do 95. minute, kada smo morali biti puno pametniji.


Spremni na sve


Trener Matjaž Kek poslao je odmah nakon utakmice znakovitu poruku: »Želiš li biti prvi, moraš biti spreman na sve!«?


– Apsolutno se slažem s tim. Ako želiš biti prvi, onda moraš pobijediti sve, samoga sebe, a onda i ostale.


Koliko vas, u psihološkom smislu, može poremetiti činjenica da ste ovim remijem izgubili dva od četiri boda prednosti nad »Dinamom«?


– Ako nećemo iz ove utakmice naučiti ništa, onda ne zavređujemo biti na mjestu na kojem smo sada. Znači, ovo je samo jedna utakmica u kojoj smo izgubili dva boda na način na koji smo izgubili. Jasno je da nakon ove utakmice moramo biti spremni na apsolutno sve ako želimo zadržati prvo mjesto.


U Gradskom vrtu ste primili prvi pogodak na gostovanjima izvan Kranjčevićeve ulice ove sezone?


– Moram priznati da nisam znao za taj podatak, ali mi je drago to čuti, iz jednostavnog razloga što kada se trebamo braniti, onda to radimo dobro kao cijela ekipa. To se vidjelo i u Osijeku. To mi je izuzetno drago.


U subotu vas u nastojanjima da ostanete na vrhu očekuje susjedski derbi s »Istrom 1961« na Rujevici?


– »Osijek« je sada iza nas, razumljivo, jer ne može se tu više ništa promijeniti. Krećemo u pripreme za utakmicu s »Istrom 1961«. I nema tu nikakvih priča i nagađanja. Igramo kući, pred našim navijačima i idemo na pobjedu! – kazao je vratar »bijelih«.