Mario Strahonja

VAR i Strukan zakazali na Rujevici, Osijek je oštećen za najstrožu kaznu

Portal Novilist.hr

Duje Strukan ipak nije odradio dobar posao na Rujevici/Foto PIXSELL

Duje Strukan ipak nije odradio dobar posao na Rujevici/Foto PIXSELL



RIJEKA HTV-ov ekspert za suđenje Marijo Strahonja analizirao je spornu situaciju iz završnice utakmice Rijeke i Osijeka na Rujevici. Osječani su tražili najstrožu kaznu nakon što branič Rijeke Nino Galović slučajno igrao rukom. Sudac Duje Strukan se nije oglasio, a Osječane je najviše zasmetalo što se nije oglasio ni VAR i glavnom sucu barem ponudio mogućnost da pregleda snimku.


– Pozicija suca je bila takva da nije mogao najbolje vidjeti što se dogodilo, tražio je u mikrofon od pomoćnih sudaca da mu kažu što se točno dogodilo, što se jasno vidi. Nije tražio pomoć VAR-a da ne bi bilo pogrešnih tumačenja. Ruka nije bila u prirodnom položaju, jako je odmaknuta od tijela, šaka se nalazi u ravnini ramena, obrambeni igrač preuzima odgovornost za poziciju svoje ruke, ne vidim razloga zašto bi napadač trebao u ovoj situaciji snositi posljedice loše pozicioniranog obrambenog igrača, mislim da je ovo situacija za kazneni udarac – rekao je Strahonja i pokušao objasniti zbog čega se nije oglasio VAR sudac.


– Ovdje je riječ o tome što je to jasna i očigledna pogreška! Prema VAR-sucu ovo nije bila jasna i očigledna pogreška i zato se nije oglasio, on je vjerojatno u svojoj analizi vidio da se radi o prekršaju u kaznenom prostoru. Da je mislio da je riječ o jasnoj i očiglednoj pogreški, trebao je javiti sucu i dati mu drugu priliku da donese odluku. Da sam bio VAR-sudac, dao bih glavnom sucu drugu priliku! Na koncu, glavni sudac može uvijek ostati kod prve odluke. Ne vidim razloga zašto se u ovom slučaju nije tako komuniciralo – poručio je Strahonja.