Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Valter Matošević

Uvijek sam bio ponosan što sam bio dio zametske priče i povijesti kluba

Valter Matošević/Foto R. BRMALJ
Valter Matošević/Foto R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 8:36 2019-07-15T08:36:00+02:00

Zamet je na neki način dio mene s obzirom da sam u klubu stalno prisutan od 1982. godine. Bilo je, istina, i razdoblja kad sam bio vani, ali uvijek sam ponosan što sam bio dio cijele ove priče i povijesti našeg Zameta - kaže novi trener riječkih rukometaša

RIJEKA Karta u ruke igraču. Tako su riječki ljubitelji sporta prokomentirali povratak Valtera Matoševića za kormilo rukometaša Zameta, novu epizodu najtrofejnijeg riječkog sportaša u njegovom klubu. Vjekoslav Mišo Sardelić, desetljećima igrač i trener Zamećana te popularni Joško Hrvatin, slavni »Bata Jole«, član vodstva Zamećana iz najslavnijih dana u šest desetljeća klupske povijesti, odnosno još neki rijetki ljudi, toliko su dugo nezaobilazna imena priče o Zamećanima kao i slavni »Vaki«. Davno su oni dani iz ranih »osamdesetih« prošlog stoljeća kada se ovaj sin dobroćudnog mu oca, svagdje omiljenog Đina, rođen davne 1970. godine, upustio u sportsku avanturu koja traje do danas i koja mu je donijela toliki niz »happy endova« kakvih nema ni u filmovima. 

Rukomet i košarka

Dok kreće u otvaranje nove sportske avanture u priči koja traje neprekidno skoro četiri desetljeća, itekako se sjeća svojih rukometnih vratarskih početaka s kojima se odlučujuće isprepliće spomenuti Mišo Sardelić.

- Rukomet sam počeo trenirati u sezoni 1982./83. - okreće Matošević prve stranice svog bogatog sportskog vremeplova.

- Išao sam u Osnovnu školu »Ivan Čiković Beli«, danas se ona zove »Zamet«, koja je tada bila preorijentirana za rukomet. Profesor Vjekoslav Mišo Sardelić je uglavnom sve dječake »filao« u rukomet. Cijelo moje društvo počelo je trenirati rukomet pa sam ga i ja zavolio. Bilo je i drugih mogućnosti, košarka mi je bila pri srcu, ali Sardelić je rekao: »Ne! Ostat ćeš u rukometu!«. Svojim autoritetom nametnuo mi je rukomet.

Nadaleko je poznata Matoševićeva ljubav prema njegovu rodnom gradu Rijeci, ali isto tako i velika odanost i ljubav prema matičnom Zametu iz kojeg je često odlazio na druge domaće i inozemne destinacije, ali uvijek teška srca. Svim svojim srcem jednako tako vraćao se svom klubu koji mu uvijek jako puno znači. Ta neprekidna ljubav traje do današnjih dana.

- Zamet je na neki način dio mene s obzirom da sam u klubu stalno prisutan od 1982. godine. Bilo je, istina, i razdoblja kad sam bio vani, ali uvijek sam ponosan što sam bio dio cijele ove priče i povijesti našeg Zameta.

Valter je već godinama primjer velikih imena u loptačkim sportovima koji su nakon blistavih igračkih karijera prešli u trenerske vode.

- Teško je uspoređivati te dvije stvari, biti trener i igrač je nešto sasvim drugačije, ali, s druge strane, cijeli sam život u rukometu pa mi sve ovo ne predstavlja neki veći problem. Pritom je bitna uzajamna suradnja igrača i trenera, to je sve predznak za željeni dobar rezultat.

U svojim prošlim trenerskim zametskim danima Matošević je kao scenarist sa Marinom Miškovićem ispisivao retke koji će ostati nezaboravni u međunarodnoj povijesti Zameta. Brojna publika, treneri, vodstvo i igrači uživali su u nastupima za Kup EHF-a, eliminiranju francuskog Creteila i rumunjskog Bukurešta, tada je Zamećane zaustavio tek poznati bundesligaš Melsungen. Sada su u klubu »neki novi klinci«.

- Sve ono što se događalo oko kluba bilo je stvarno lijepo. Prošli smo dva kola, što nitko nije očekivao, pogotovo s tako renomiranim suparnicima poput Creteila i Bukurešta, odigrali smo i dvije utakmice s Melsungenom. To je, međutim, iza nas, to je prošlost, treba gledati u budućnost. Ovdje su neki igrači koji su igrali te utakmice, ali sada okrećemo novu stranicu. Čast i zadovoljstvo je biti dio ovog kluba.

Veliki radnik

Do okretanja nove stranice Zameta Matošević je došao nakon lijepe crikveničke priče u kojoj je s Mornarom Crikvenicom ušao u Prvu ligu i potom je ostvareno najugodnije iznenađenje lige osvajanjem četvrtog mjesta.

- Zahvaljujem se svim ljudima u Mornaru Crikvenici, od kondicijskog trenera Dragana i trenera vratara Cara, sjajnog motivatora i odličnog suradnika, do fizioterapeuta Brune i Marina, koji su stalno bili uz nas, na čelu s predsjednikom Gordanom Božićem. S njim sam razvio prijateljski odnos, poželio mi je svu sreću u Zametu. Vjerujem da će suradnja između naših klubova ostati onakva kakva je bila i prošle sezone, čak još i bolja, da ćemo trenirati zajedno na dobrobit županijskog rukometa i oko igračkog kadra pomoći jedni drugima ako za to bude prilike.

Priča o njegovu povratku u Zamet nije od jučer.

- U početku to nisam shvaćao ozbiljno, jer sam dvije godine bio vezan uz Mornar Crikvenicu. Pritom smo iz Druge ušli u Prvu ligu i odmah bili pri vrhu. Dakle, bolje nije moglo biti. Svi moji planovi tada su bili vezani uz Mornar Crikvenicu. Potom sam dosta razmišljao i odlučio se vratiti u Zamet s kojim ću nastojati napraviti iskorak. Mislim da su temelji koje je postavio Nedeljko Lalić čvrsti, protekle je sezone malo nedostajalo za plasman u Ligu za prvaka, samo jedan bod. Vjerujem da u novij sezoni možemo napraviti iskorak, ali Liga za prvaka ne mora biti prioritet. Najbitnije je pružati maksimum i uživati u rukometu. Neka igrači imaju slobodu i vjeru u ono što rade. U tom slučaju rezultat neće izostati.

Dobro je poznat njegov odnos prema sportu itekako povezan s onom o »redu, radu i disciplini«, znana je dugogodišnja Valterova odanost predanom treningu.

- Cijelu sam karijeru volio trenirati, na svakom sam treningu davao cijeloga sebe, a tu sam naviku prenio i na igrače. Kad je Zamet u pitanju, stalno slušam priče o mladoj momčadi, ali za igrače od 19 ili 20 godina neću govoriti da su mladi. Uostalom, apsurd mi je pričati o mladim ili starim igračima, za mene postoje samo dobri ili loši igrači. A dobar je igrač onaj koji će se prilagoditi sredini i odigrati kako se od njega očekuje. Pogledajte prošlo Svjetsko prvenstva kada je u vanjskoj liniji srednji igrač imao 16 godina, drugi 18, 19 godina. Znači, oni nisu mladi. Prije četiri godine Sagosen, igrač rođen 1995. godine, vodio je norvešku reprezentaciju do mjesta viceprvaka svijeta, a nisu ga smatrali mladim. Tako je i s francuskom reprezentacijom. S druge strane, u hrvatskom rukometu imamo i percepciju o takozvanim starim igračima. Nitko nije star ako igra na visokoj razini.

Uloga vratara

Zamećani u svojim redovima imaju niz talentiranih mladih igrača, ali je vidljivo da im je potrebno itekako mnogo rada.

- U načelu, u sportu je sve rad i odricanje. Teško se može doći do pozitivnog rezultata bez odricanja. Znači, bit svega je zalaganje. Nije puno maksimalno odraditi sat i pol svakog treninga, u tom slučaju čovjek ode zadovoljan sa treninga, a to je najvažnije. Kada odradiš pravi trening, možeš sam sebe pogledati u ogledalo. A ne da dođeš na trening samo da bi bio prisutan ili da bi bio promatrač. Sve je u kvalitetnom radu, samo tako možemo do rezultata.

Dolaskom u Zamet Valter Matošević, nekad najbolji vratar na svijetu, dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, brončani na Europskom prvenstvu te finalist Kupa prvaka, nastavlja dosadašnji uspješni rad i sa vratarima, Marinom Sorićem i Franom Lučinom.

- Očekujem od naših vratara da u najgorem slučaju nastave tamo gdje su bili, iako vjerujem da će biti još i bolji. Priključit ćemo im i perspektivnog Viskića, s tom trojicom vratara mislim da ćemo imati velik broj obranjenih lopti na utakmici, što nam itekako treba.

Bolje je u životu uvijek skočiti pa reći hop, nego obrtnuto. U Zametu puno očekuju od nove sezone, ali će samo nastupi dati odgovore na sadašnja očekivanja.

- Ne želim ništa prognozirati. Bit svega je da igramo rukomet, da uživamo u tome i da na svakoj utakmici dajemo sto posto svojih mogućnosti. Zadovoljimo li te kriterije, rezultat neće izostati. Moramo uživati i biti skromni. Konkurencija nam nije slaba, a liga je vrlo izjednačena. Odlučivat će nijanse, trenutna forma, inspiracija igrača ili jedna lopta.

Novog trenera je dočekalo vrlo povoljno okruženje, teško je zapamtiti da je uoči polovice srpnja u Zametu već bila popunjena igračka i trenerska križaljka.

- Sve je to preduvjet da mirno krenemo u sezonu, koncentrirani na ono što nas čeka tijekom godine - zaključio je Matošević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.