Igor Bišćan

U uzvratu u Aberdeenu moramo biti opasni, ne smijemo se samo braniti!

Marko Cvijanović

Igor Bišćan/Foto R. BRMALJ

Igor Bišćan/Foto R. BRMALJ

Odigrali su čvrstu, mušku utakmicu, baš onakvu kakvu smo trebali da bismo stekli prednost za uzvrat. Bili su bolji u svim segmentima igre u odnosu na protivnika, čak i u nekim za koje smo smatrali da bi trebali biti bolji igrači Aberdeena - kaže Bišćan



RIJEKA Igor Bišćan još jednom je uspješno zauzdao emocije, iako… U nekoliko mu je navrata »pobjegao« osmijeh. S punim pravom. Trener Rijeke dočekao je svoju prvu europsku pobjedu na Rujevici, poslije koje su »bijeli« korak bliže play-offu Europske lige.


– Naravno da ću prvo čestitati svojim igračima na svemu što su pokazali. Odigrali su čvrstu, mušku utakmicu, baš onakvu kakvu smo trebali da bismo stekli prednost za uzvrat. Bili su bolji u svim segmentima igre u odnosu na protivnika, čak i u nekim za koje smo smatrali da bi trebali biti bolji igrači Aberdeena. Bili su hrabri po tom pitanju i jaki u glavi kad je trebalo stvarati prilike u zadnjoj trećini protivnika. Bio bih ponosan na njih i da nisu pobijedili, zbog njihove energije i karaktera. Stvorili smo lijepu prednost, ali ovo je tek prvo poluvrijeme. U Škotskoj nas čeka još teži zadatak, ali ako budemo na razini u duel igri kao i u ovoj utakmici, onda ćemo imati dobre izglede – rekao je trener »bijelih« Igor Bišćan poslije utakmice u prvom poluvremenu koje je respekt njegove momčadi prema protivniku ipak bio prenaglašen. Ispada da je Aberdeen puno lošiji nego što su to sugerirale najave ili…


– Čekajte da prođe druga utakmica pa ćemo biti pametniji. Ja ostajem pri svojoj procjeni da je Aberdeen izuzetno teška i zahtjevna momčad. Možda su oni izgledali tako kako su izgledali zato što je i Rijeka bila dobra i znala način kako igrati protiv njih. Dojam je takakv kakav je, ali ja ostajem pri svom. Volio bih da se varam, ali već za tjedan dana imat ćemo priliku vidjeti da će to biti sasvim drukčija utakmica.


Capan i Acosty u prvih jedanaest?


– Htjeli smo biti malo čvršći da bismo se mogli nametnuti, parirati, preuzeti kontrolu igre. Znali smo da će utakmica do jednog razdoblja biti tvrda i čvrsta, da ćemo morati dobivati duele i druge lopte, da ćemo se morati nametnuti u fizičkom smislu. Dokle god je protivnik aktivan i svjež, trebali smo dobiti borbu na sredini terena. Dečki su odgovorili fenomenalno, Acosty je u prvom poluvremenu bio naš najbolji igrač, fizički se najbolje nosio s njima, Capan je bio fenomenalan, izborio jedanesterac. Dakle, odluke su se pokazale kao dobre. Na sve sam sretan i ponosan.I na kraju opet Murić, fenomenalan gol za 2:0…

– Da, zato sam ga i stavio u igru, ha, ha…


Pobjeda je ipak ostavila traga. Ivan Tomečak je zbog ozljede lista morao ranije izaći iz igre.


– Vidjet ćemo kada se to malo smiri, tražio je zamjenu, trajalo je to neko vrijeme, nismo znali hoćemo li ga mijenjati ili ne. Nadam se samo da je u tom razdoblju otkad je tražio zamjenu do trenutka kad je izašao nije stvar pogoršala. Ne bi trebalo biti ništa ekstremno loše, možda lagano istegnuće ili grč. U svakom slučaju, bit će teško ako ne budemo mogli računati na njega.


Stoperski dvojac Punčec – Župarić odigrao je utakmicu bez greške?


– Rekao sam da dečki moraju raditi najbolje što mogu ono što od njih tražim. Oni su tu, netko ih je doveo, imat će boljih i lošijih dana, ali moraju imati karakter i pristup. A vidjeli ste da mogu odigrati i fenomenalnu utakmicu, samo moraš dati sve od sebe i napraviti maksimalno što se od njih traži.


Hoće li pristup uzvratnoj utakmici, s obzirom na povoljan rezultat, biti nešto drukčiji?


– Ne vjerujem da možemo nešto mijenjati, atmosfera će tamo biti prava »otočka«, a Aberdeen će igrati na sve ili ništa. Što se nas tiče, bit će to klasična priča, najprije ćemo nastojati preživiti prvih petnaest minuta, pa pola sata, preživjeti prvi i drugi val. S druge strane, moramo biti opasni u izlascima prema naprijed, ne smijemo se samo braniti. Međutim, borit ćemo se, moramo opet pokazati ovaj borbeni duh – rekao je Bišćan nakon utakmice.