Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Osvrt Orlanda Rivettija

Tri riječka cvijeta u polju kopriva

Nogometaši "Rijeke" slave pogodak u Koprivnici / Foto Darko JELINEK
Nogometaši "Rijeke" slave pogodak u Koprivnici / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 9. travanj 2018. u 15:40 2018-04-09T15:40:37+02:00

Kada su Koprivničanci počeli prijetiti, Matjaž Kek je iz rukava izvukao »jokera«. Puljića za Čolaka na poziciji »devetke«, i mreža »farmaceuta« se ubrzo zatresla i treći puta. Pao je zastor na scenu, mrak na Ivkovićevim očima. Kek ga je još jednom nadmudrio. Kada je izgledalo da su Riječani na rezervi, da se pojavilo crveno svjetlo na spremniku snage, Domagoj Pavičić počeo je dijeliti lopte na način da suigrači lako osvajaju prostor, dolaze do pozicije za udarac

Tri riječka cvijeta, tri gola za tri boda na podravskom polju koprive trenera Tomislava Ivkovića. Rijeka se u trećoj utakmici u osam dana, nakon Splita i Zagreba, vratila pobjedničkim stazama. Snagom autoriteta prošla je Koprivnicom, gdje, istina, nije izgubila sedam godina (kao i na Poljudu), ali pekli su neki neodlučeni rezultati kada se prije dvije godine borila za naslov prvaka.

Riječani bez Bradarića i Punčeca (kartoni svih boja), ali s povratnikom Čolakom i vrlo dobim Portugalcem Escovalom na poziciji stopera, morali su dvaput dobiti istu utakmicu. Nakon pola sata ničega, dosadne igre daltonista (pogrešna dodavanja kao da ne raspoznaju boje...) u utakmici nižeg ranga, Rijeka je dvama bljeskovima došla do dva gola. Nametnula je kvalitetu. Onu individualnu, Hebera, odnosno Pavičića, pretvorila u dvije akcije koje su golovima zaključili Acosty i Čolak.

Trebalo je biti gotovo, jer u pitanju je razlika u kvaliteti momčadi, ali Riječani kao da su se uspavali na proljetnom suncu nakon silnih riječkih kiša i »farmaceuti« su iznenada počeli trčati. Odnosno, Riječani su podigli ručno kočnicu, počeli stajati daleko od suparničkih igrača, koji su im ulazili u kazneni prostor. Jednom je Brezovec pomislio da skače u bazen, ali i sudac Jović, i Slaven je došao do kaznena udarca. Smanjio i Rijeka je morala još jednom dobiti istu utakmicu. Jer, vrag nikad ne spava...

U osam prvenstvenih proljetnih kola Riječani su imali tri isključena igrača, a ovo je bio treći kazneni udarac za suparničku momčad, nakon onih u Osijeku i Splitu. U jedinom porazu odnosno remiju... U Koprivnici Riječani su ostvarili šestu proljetnu pobjedu.

Kada su Koprivničanci počeli prijetiti, Matjaž Kek je iz rukava izvukao »jokera«. Puljića za Čolaka na poziciji »devetke«, i mreža »farmaceuta« se ubrzo zatresla i treći puta. Pao je zastor na scenu, mrak na Ivkovićevim očima. Kek ga je još jednom nadmudrio.

Kada je izgledalo da su Riječani na rezervi, da se pojavilo crveno svjetlo na spremniku snage, Domagoj Pavičić počeo je dijeliti lopte na način da suigrači lako osvajaju prostor, dolaze do pozicije za udarac. Sam je dvaput raspalio po lopti, natjerao domaćeg vratara Markovića na složene intervencije.

Rijeka je svoju taktiku gradila na brzini Acostyja i Hebera, dva krila kojima suparnici mogu staviti soli na rep kada aktiviraju turbo. Lako su osvajali prostor, prolazili svoje čuvare... Njihove okomite akcije stvarale su pomutnju u redovima »farmaceuta«. Nije Rijeka blistala, bilo je praznog hoda, stekao se dojam da su odigrali upravo koliko je trebalo. Na vrijeme shvatili da bi se stvari mogli zakomplicirati nakon pogotka Slavena i počeli igrati. Možda je to bilo i najbolje razdoblje utakmice. Nekoliko proigravanja, dosta dobrih udaraca s Pavičićem u naslovnoj ulozi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.