Miroslav Ćiro Blažević

Trener svih trenera o Jadranskom derbiju: Rijeka mora ponuditi pravu reakciju

Ivana Vaupotić

Miroslav Blažević i Igor Bišćan / Foto: I. TOMIĆ

Miroslav Blažević i Igor Bišćan / Foto: I. TOMIĆ

Upravo zbog tog niza nešto slabijih rezultata, koji su neke vjerojatno i razočarali, smatram da Rijeka sada mora ponuditi pravu reakciju. Inače će izgubiti kredibilitet koji je tako uspješno gradila zadnjih godina - kaže Ćiro



ZAGREB – Krajem listopada 2015. godine Hajduk je u 14. kolu na svom terenu pobijedio Lokomotivu (2:1), a Rijeka je na Rujevici savladala Dinamo istim rezultatom, što je Splićanima omogućilo zadnji proboj na vrh HT Prve lige, prije ovog aktualnog. Idućeg vikenda se pred 24.621 gledateljem na Poljudu igrao Jadranski derbi, u kojem su golovi Romana Bezjaka, Marina Tomasova i Bekima Balaja odlučili pobjednika.


U prošlom kolu Hajduk je prvi put pobijedio Dinamo na Poljudu od 20. ožujka 2016. godine, čime je izborio novi proboj na vrh HT Prve lige nakon 1399 dana, a u nedjelju ga očekuje gostovanje kod Rijeke na Rujevici.


Prema mišljenju legendarnog Miroslava Blaževića, ishod Jadranskog derbija mogao bi opet rastaviti Splićane i prvo mjesto.


Navijam za Rijeku




– Premda sam loš prognozer, ovoga puta ću hrabro tipovati na pobjedu domaće momčadi. Znam da je Hajduk bio izuzetno aktivan u ovom prijelaznom roku, i to mu služi na čast, ali ipak bih dao prednost Riječanima jer smatram da je kvaliteta na njihovoj strani – kaže Ćiro.


Prije četiri desetljeća trenirali ste Rijeku, a u jesen 2005. godine bili ste trener Hajduka. Na čijoj strani će biti vaše emocije?


– Volim i cijenim Hajduk, ali u nedjelju ću navijati za Rijeku. Ipak sam ja riječki zet. Žao mi je što neću biti na Rujevici, ali s velikim užitkom ću pratiti Jadranski derbi na televiziji. Uvjeren sam da je pred nama zuzetno zanimljiva utakmica.


Hajduk je u velikom zanosu nakon pobjede nad Dinamom i proboja na prvo mjesto, a Rijeka je zadnju pobjedu u HT Prvoj ligi uknjižila prije više od mjesec dana, a u međuvremenu je ispala iz Europe. Mogu li takve stvari imati utjecaja na ovako važnu utakmicu?


– Sve to stoji, ali tu je i suština cijele priče. Bez obzira na trenutno stanje duha i atmosferu u svlačionicama velikih jadranskih rivala, derbi je uvijek derbi. Tu nikada nema momčadi sa statusom favorita i sve je maksimalno otvoreno, a ta neizvjesnost je ono što rajca sve koji vole nogomet. Upravo zbog tog niza nešto slabijih rezultata, koji su neke vjerojatno i razočarali, smatram da Rijeka sada mora ponuditi pravu reakciju. Inače će izgubiti kredibilitet koji je tako uspješno gradila u zadnjih pet-šet godina.


Izuzetan trener


U kojem segmentu vidite najveći plus za Rijeku na ovoj utakmici?


– Po meni, oni imaju prednost zbog izuzetnog trenera na svojoj klupi. Igor Bišćan na klupi nema niti jedan cijeli olimpijski ciklus, a već je ostvario čitav niz sjajnih dostignuća sa svim klubovima koje vodio. Moram priznati da mi se jako sviđa ono što Igor radi. Na kraju krajeva, njegove trenerske reference u Hrvatskoj i Sloveniji pokazuju koliko je talentiran za taj posao. Siguran sam da Igor ima recept za pobjedu nad Hajdukom na Rujevici.


Vjerojatno ste i upoznati s brojnim problemima koje Rijeka ima u zadnjih pola godina sa zdravstvenim stanjem igrača. Može li se to odraziti na ovako važnu utakmicu?


– Dobro znam da Rijeku ove kalendarske godine prati taj nevjerojatan splet okolnosti i niz pehova s ozljedama i izostancima igrača. U takvim okolnostima niti jednom treneru na svijetu nije jednostavno funkcionirati jer mora dosta toga improvizirati kada slaže momčad. Međutim, Igor je u završnici prošle sezone već pokazao da se u takvoj situaciji zna snaći na najbolji mogući način. Osim toga, neće ni to trajati vječno. Siguran sam da će se ta situacija vrlo brzo stabilirati te da će Rijeka uhvatiti pravi zamah.


Znači, ne sumnjate u pobjedu domaće momčadi?


– Već sam rekao da prednost definitivno dajem Rijeci, a sada samo mogu dodati da očekujem vrhunsku nogometnu predstavu. Uvijek će biti onih koji pljuju hrvatski klupski nogomet, ali ja vam kažem da je naša liga kvalitetnija nego što mnogi misle. Vjerujem da će se to vidjeti na Jadranskom derbiju. A ti pljuvači su sporedni i na njih ni ne treba obraćati pažnju – rekao je trener svih trenera.