Samo pohvale

Trener kadeta “Rijeke” Edo Flego: Slavna Barca bila je na konopcima!

Denis Frančišković

NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU – Kadeti »Rijeke« sa svojim azijskim domaćinima / arhiva NL

NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU – Kadeti »Rijeke« sa svojim azijskim domaćinima / arhiva NL

 Kadeti »Rijeke« puni pozitivnih dojmova nakon revijalnog turnira u UAE-u. Rulet jedanaesteraca u finalu je otišao na stranu »Barcelone«. Možemo biti zadovoljni, sve je bilo super. No, ne mogu se ipak oteti dojmu, imali smo »Barcelonu« na konopcima – tvrdi Edo Flego



Trebao je to biti samo put u nepoznato i dobra škola za budućnost, a na kraju se sve pretvorilo u onu da je i »učitelj mogao nešto naučiti od učenika«. Mladi nogometaši »Rijeke«, njihov kadetski uzrast predvođen Edom Flegom, trenerom i šefom Omladinske škole, briljirao je na revijalnom pozivnom turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, točnije Al Dharfi. Za početak bila je čast igrati s istoimenim domaćinom te španjolskim i svjetskim velikanima »Atleticom« i »Barcelonom«, da bi na kraju velika »Barca« u produžetku finala spašavala živu glavu i s(p)retno osvojila turnir na ruletu jedanaesteraca.


Riječani su zabljesnuli već u polufinalu kada su pokerom golova nagradili šokirani »Atletico«, pri čemu su pogotke za »bijele« postigli trostruki strijelac Vuk i Mitrović. Finale s »Barcelonom« završio je 2:2, a nakon 120 minuta igre Španjolci su bili uspješni s »kreča« (5:6).


– Dojmovi su fantastični, bilo je ovo jedno nezaboravno iskustvo. Tu prije svega mislim na igrače, a onda i nas trenere i one koji su bili u pratnji. Dobro smo prezentirali boje kluba, grada i Hrvatske, možemo biti u potpunosti zadovoljni. Veliko hvala igračima i suradnicima Marinu Modriću, Hrvoju Josipoviću, Velimiru Radmanu, Denisu Miškulinu i Ranku Buketi te, naravno, Nikici Gaćeši, koji je umnogome pomogao da dobijemo pozivnicu – reći će izmoreni Edo Flego čija momčad vozi po tračnicama više domaćih i međunarodnih kolosijeka. I pritom stvara igru i igrače, dostojno prezentira boje kluba.





U riječke redove stigla su još dva priznanja. Ivor Pandur izabran je za najboljeg vratara, a Matej Vuk s tri pogotka proglašen je prvim strijelcem turnira.


– Lijepa su to priznanja za dvojicu naših igrača. Pokupili smo simpatije, odigrali u regularnom dijelu bez poraza. Uostalom, pobijedili smo u prvom susretu i odigrali neriješeno u drugom nakon 120 minuta igre – kaže Flego.



Greda u 117′


– »Barcelona« i »Atletico« došli su u najjačim sastavima, nedostajao im je jedan, dva igrača, ali i nama. Sigurno da smo iznenadili »Atletico« u prvoj utakmici, vjerojatno nas nisu očekivali tako goropadne, postigli smo golove u pravo vrijeme. Osim toga, cijelo smo vrijeme kontrolirali utakmicu, dali smo sve od sebe i prezentirali jednu od naših najboljih partija. Ono što raduje je činjenica da imamo još prostora za napredak. U finale smo u početku ušli pomalo impresionirani. Ne igra se svaki dan protiv »Barcelone«… Ali, vidi se da je »Barca« više od kluba. Po organizaciji i svemu što se oko nje događa. Stvarno se osjeti energija velikoga kluba – dodaje kormilar »bijelih«.


Svi su priželjkivali španjolski finale, no Riječani ne samo da su pomrsili račune domaćinu i Španjolcima, već su u odlučujućem dvoboju mogli napraviti potpunu senzaciju. I to unatoč tome što su od 58. minute igrali bez prestrogo isključenog Matulje. A u 117. minuti Mitrović je s igračem manje uzdrmao gredu!


– Nakon što smo nadigrali »Atletico«, u finalu su nas shvatili krajnje ozbiljno. Bilo je nervoze i u redovima »Barcelone«, a njihovo završno slavlje na kraju dovoljno govori koliko im je značila ta pobjeda. Da nam je netko ranije ponudio da ovako odigramo, odmah bismo prihvatili. Već samo igranje sa španjolskim velikanima, igranje protiv izdanaka škole »La Masije« koja je jedna od najboljih na svijetu, dovoljno imponira svim klubovima. Svi smo željeli vidjeti gdje smo i što možemo naučiti. A mi smo bili u poziciji da se s njima nadigravamo. U pojedinim dijelovima utakmice kad smo se malo opustili i mi smo njih stisli visoko, vidjeli smo da možemo. Stvarali smo šanse, iako su oni tehnički puno superiorniji od nas. Mislim da bismo čak bili bliži pobjedi da smo ostali s jednaest igrača – prisjeća se Flego.


Poziv za dogodine


Raduje ga pristup igrača u obje utakmice, ponašanje i želja za dokazivanjem.


– Ono što posebno raduje je da smo ušli u izvođenje jedanaesteraca hladne glave i za razliku od »Nerea Rocca« prije šest mjeseci kad smo igrali polufinale, javilo se više od pet dobrovoljaca za izvođenje. Rulet jedanaesteraca u finalu je otišao na stranu »Barcelone«. Možemo biti zadovoljni, sve je bilo super. No, ne mogu se ipak oteti dojmu da smo mogli staviti točku na »i« jer smo imali »Barcelonu« na konopcima.


Nisu izostale niti čestitke suparnika. Naravno, i pohvale. A poziv domaćina da i dogodine sudjeluju na turniru najbolje govori kakav su dojam ostavili Riječani.


– Kad su se glave ohladile, iz oba tabora su nas došli dodatno pozdraviti. Poslije slavlja nad »Atleticom« pomalo su nas i pratili u hotelu, kako se ponašamo, što jedemo, što radimo… Od »Rdžeka« svi su na kraju znali izgovoriti ime »Rijeka«. Naučili smo ih, ha, ha… A i nakon finala skandiralo se na stadionu »Rijeka, Rijeka!«. Dobili smo poziv za sudjelovanje i iduće godine. A njega uz domaćina dobivaju još samo velikani poput »Benfice«, »HSV-a«… Godile su pohvale i priznanja domaćina.


Susret na arapskom tlu bio je potpuno u znaku nogometa.


– Posebno nas se dojmio susret s »Barcelonim« školom. Razgovarali smo s njihovim ljudima, neke stvari otvorile su nam vidike i pokazale da smo na dobrom putu. Raspitivali su se o nekim igračima, govorili da ne moramo brinuti za budućnost našega kluba – znakovito je zaključio Flego.