Igor Bišćan

Teško ćemo ući u skupine Europske lige, to nije realan cilj, ali sve ćemo pokušati

Denis Frančišković

Igor Bišćan/V. KARUZA

Igor Bišćan/V. KARUZA

Trudit ćemo se pa ćemo vidjeti do kuda ćemo doći. Ako pogledamo momčadi koje su nositelji i koje sasvim sigurno nećemo moći izbjeći, mislim da smo autsajderi koga god da izvučemo - konstatira Rijekin trener



RIJEKA Jutarnjim testovima i vježbama u teretani te popodnevnim treningom, nogometaši Rijeke započeli se pripreme za novu sezonu. Večernji trening odrađen je na travi nekadašnjeg Lučkog radnika, a treneru Igoru Bišćanu na raspolaganju su bila 23 igrača. Simon Sluga, Stjepan Lončar i Darko Velkovski dobili su produženi odmor zbog reprezentativnih obveza, do je Robert Murić u Italiji na euro smotri s reprezentacijom do 21. godine.


Nisu trenirala trojica igrača, Jakov Puljić koji ima problema s trubušnim zidom, Joao Escoval je operirao slijepo crijevo, dok Filip Braut ima problema s ozljedom pete.Uz standardne na treningu se moglo vidjeti i nekoliko mladih lica, kadet Noel Bilić te igrači s posudbe Daniel Štefulj i Tomislav Turčin, kao i vratar David Nwolokor. Bišćan očito ima dobra iskustva s mladima, na djelu želi vidjeti i neke nove, obećavajuće snage. Naravno i osvježiti roster, malo zaoštriti konkurenciju, barem u pripremama.

– Razmišljanja u stanci? Uvijek se razmišlja, a ja bih volio da Rijeka izgleda onako kako je zamišljaju i svi navijači, da bude jaka, brza, agresivna, živa, zanimljiva i efikasna. Vidjet ćemo, to su uvijek želje, ali ne samo moje već i svih trenera. I onih koji imaju ekipu za vrh, za sredinu ili za donji dio ljestvice. To su želje, a vidjet ćemo koliko smo blizu realnosti – kaže Bišćan koji je očekivano i dobro proučio Rijekine deficite uoči nove sezone. Poglavito na lijevoj strani gdje je Petar Mamić zbog ozljede odustao i od euro smotre mladih. I napad je još uvijek određeno »žarište« dok Čolak definitivno ne stavi potpis na novi ugovor.


Dobra poruka


– Pozicija lijevog bočnog se nameće kao primarna u ovom trenutku, no vidjet ćemo i što će se događati po pitanju odlazaka. Teško je to u ovom trenutku procijeniti – kaže Bišćan koji je zadovoljan što je član Hoffenheima i prvi napadač s momčadi. Vjeruje u pozitivan rasplet priče što bi sigurno dio energije prebacilo na traženje drugih pojačanja.




– Čolak je s nama, trenira… Siguran sam da želi ostati što je jako bitna stvar i jako me raduje. On je jedan od igrača koji puno znači za našu momčad, isto kao i Gorgon. Ujedno, to je dobar pokazatelj da klub misli ozbiljno, na taj način šalje poruku i svim navijačima, a i meni da će se napraviti sve da budemo konkurentni ove sezone.


Kad su u pitanju očekivanja i imperativi Bišćan je tu jasan. Njih ne nameće samo uprava, njih mora nametnuti i sama momčad. No, Europa će biti nešto drugo, do skupina Europske lige teško će se bez barem dva pojačanja koja rade razliku.


– Imperativa uvijek ima. I mi sami sebi moramo postaviti imperative. Oni su uvijek isti, treba se spremiti za svaku utakmicu najbolje što možeš i biti što bolji. Naravno, to je borba za vrh i mjesta koja vode u Europu, a u njoj pokušati otići što dalje. No, neki ultimativan cilj za ulazak u Europsku ligu, možda se ne čini realnim ili teško će biti izvediv s obzirom na to što nas čeka u play-offu. No trudit ćemo se pa ćemo vidjeti do kuda ćemo doći. Ako pogledamo momčadi koje su nositelji i koje sasvim sigurno nećemo moći izbjeći, mislim da smo autsajderi koga god da izvučemo – konstatira Rijekin trener kojem to neće biti euro premijera na klupi, Već je vodio Olimpiju. I ispalo je, kako kaže loše…


– Vodio sam dvije utakmice protiv Finaca i obje smo izgubili – prisjeća se Bišćan.


Neizvjesnost koju nudi prijelazni rok nešto je što struka »bijelih« ne može izbjeći posljednjih godina. Može se dogoditi da se momčad baš dobro uigra, a onda da jedan ili dva igrača otiđu… Pa i u posljednji tren.


Zadovoljan okosnicom


– Situacija će mi biti nova, ali klub tako funkcionira već neko vrijeme i to nije ništa iznenađujuće. A sad koliko će to smetati u datom trenutku? To je tako, tako treba prihvatiti i to je još jedno novo iskustvo za mene. Okosnica starijih? Puno mi to znači. Primjerice ostao je Prskalo kao jedan od starijih i iskusnijih, tu je dosta igrača koji imaju igračku i ljudsku kvalitetu što meni kao treneru jako olakšava posao. Oni odrađuju i jedan dio moje uloge u svlačionici i na terenu i to je jako dobro za svaku ekipu. Zadovoljan sam s time – kaže Bišćan koji je na početku priprema priključio nekolicinu mladih.


Očito dobra proljetna iskustva su ga natjerala da više pozornosti i energije posveti mladima, iz vlastitog pogona koji su na oku, ali i onih kojima završavaju posudbe.


– Znatiželjan sam, želim vidjeti malog Bilića koji je u svojoj generaciji jedan od najnadarenijih općenito u Hrvatskoj. Žao mi je što će Braut izgubiti neko vrijeme priprema. Vidjet ćemo što može Štefulj… Pozitivan sam po pitanju naših klinaca, imamo dobra iskustva s njima – potvrđuje kormilar »bijelih«.


Rijeka otvara HNL domaćim susretom s Varaždinom. Ždrijeb nije toliko loš, ali zahuktava se upravo u vrijeme kad momčad ganja Europu.


– Ždrijeb je teško komentirati. Dobro, možda je nešto lakše na otvaranju, ali kad budemo igrali u Europi zapasat će nas puno teže utakmice. Što je tu je, nema potrebe razbijati glavu s time – zaključio je Bišćan.