Varljive brojke

Tako blizu, a tako daleko: Rijeka ima priliku osvojiti rekordan broj bodova, ali joj to neće biti dosta za naslov

Ivan Volarić

KAKO KONAČNO PRESTIĆI MODRE?  / Snimio Vedran KARUZA

KAKO KONAČNO PRESTIĆI MODRE? / Snimio Vedran KARUZA

Paradoksalno je da »bijelima« u konačnici ni najbolji bodovni učinak u povijesti kluba i moguće najslabiji učinak »modrih« za Miškovićeve ere neće biti dostatan da osvoji željeni naslov



RIJEKA Trener »bijelih« Matjaž Kek istaknuo je nakon utakmice na Poljudu da je njegova momčad ostvarila rekordan bodovni učinak u povijesti kluba i stigla nikad bliže »Dinamu«. Kek je samo djelomično u pravu, zapravo tek će preostala tri kola potvrditi ili demantirati te njegove tvrdnje. »Rijeka« je imala svojih svjetlih trenutaka u dugoj klupskoj povijesti tijekom kojih se uspjela približiti »Dinamu« i na manje od četiri boda zaostaka na kraju sezone koliko trenutno zaostaje.


Konkretnije, u sada već opjevanoj sezoni 1998./99. »Rijeka« je nakon posljednjeg 32. kola ostala bez naslova prvaka zaostavši za prvakom iz Maksimira samo jedan bod. Riječani su ušli u posljednje kolo s bodom prednosti, te pod općepoznatim okolnostima odigrali 1:1 protiv »Osijeka« pred svojim navijačima. »Dinamo« je pak pobijedio momčad »Varteksa« sastavljenu od niza juniora, te prestigao Riječane i osvojio naslov prvaka. Doduše, možda je Kek mislio na jednu drugu stvar. »Rijeka« u eri ambicioznog predsjednika Damira Miškovića nije stigla nikada bliže »modrima«. To je apsolutno točna činjenica. Ne računajući polusezonu u kojoj Mišković i njegovi suradnici nisu mogli osjetnije utjecati na momčad, samim time i sportski rezultat, »Rijeka« u tri Miškovićeve sezone nije uspjela istekom prvenstva spustiti zaostatak za »modrima« ispod 11 bodova.


Povijesna prilika


U prvoj pravoj Miškovićevoj sezoni »Rijeka« je završila prvenstvo na trećem mjestu uz  24 boda zaostatka za »modrima«. Te sezone igralo se trokružno pa je svoja 53 boda »Rijeka« sakupila nakon 33 kola, a ne 36 kola, koliko se igralo nakon te sezone promjenom sustava natjecanja. Godinu dana kasnije »Rijeka« je više nego prepolovila taj zaostatak i s minus 24 stigla na – minus 11. Prošlu sezonu »bijeli« su zaključili sa 13 bodova zaostatka od prvaka »Dinama«. »Rijeka« trenutno zaostaje četiri boda za »modrima«, a preostala su još tri kola u kojima mogu pokvariti, ali i osjetno popraviti taj svoj učinak. Teorija čak dopušta mogućnost da »bijeli« u konačnici prestignu »modre«.


Još četiri boda


Ipak, da bi se dobila potpuna slika »Rijekinog« rasta u odnosu na dugogodišnjeg vladara HNL travnjaka treba uzeti u obzir i »Dinamov« učinak u tim sezonama. Pogleda li se učinak »modrih« nakon 33 odigrana kola u protekle tri sezone, dolazi se do podatka da je za »modre« aktualnih 76 bodova najslabiji učinak u tom periodu. Prošle sezone u ovoj fazi prvenstva »Dinamo« je imao pet bodova više, pretprošle dva boda više, a u sezoni 2012./13. jedan bod više na kontu. »Rijekin« rast bio je, dakle, uvjetovan i slabijim izdanjem »modrih«, što potkrepljuje tezu svih onih koji tvrde da je ova sezona donijela možda i povijesnu priliku da »bijeli« preotmu »modrima« prvo mjesto.Sve to, naravno, ne mijenja na činjenici da su Riječani ostvarili najveći bodovni učinak u povijesti u kluba, ali nakon 33 odigrana kola. Aktualna 72 boda nije uspjela osvojiti ni Gračanova »Rijeka« nesuđenih prvaka iz 1999. godine. Da jesu, bili bi prvaci. »Rijeka« je tu sezonu zaključila sa 70 bodova na kontu, ali je i odigrala jednu utakmicu manje nego aktualna momčad. Kekova momčad je osvojila tri boda više nego lani u ovo doba, osam bodova više nego prije dvije sezone i čak 19 bodova više nego u njegovoj prvoj polusezoni na riječkoj klupi.

Doduše, preostalo je za odigrati još tri kola tijekom kojih momčad »Rijeke« ima realne šanse prestići rekordan klupski učinak po broju osvojenih bodova na kraju sezone koji drži prošlosezonska momčad koja je osvojila 75 bodova. Dovoljno je da »bijeli« u preostala tri kola osvoje četiri boda, što će vrlo vjerojatno učiniti. Paradoksalno je da »bijelima« u konačnici ni najbolji bodovni učinak u povijesti kluba i moguće najslabiji učinak »modrih« za Miškovićeve ere neće biti dostatan da osvoji toliko željeni naslov prvaka.